Una operació ‘anti ocupes’ a la Seu permet detenir el lladre de xalets alliberat a Andorra

Arran de diverses denúncies per sorolls i desperfectes en un immoble proper a l’estació d’autobusos, els mossos hi van accedir i es van trobar amb l’home cercat ara per Bèlgica

Edifici a l'avinguda Joan Garriga Masó on es va desenvolupar l'operació.
Edifici a l'avinguda Joan Garriga Masó on es va desenvolupar l'operació. ARXIU

Una operació per combatre l’ocupació il·legal de pisos a la Seu d’Urgell ha permès detenir, sense preveure-ho, l’home que fa una setmana va ser posat en llibertat a Andorra després de complir una condemna per haver robat en diversos xalets i algunes empreses i que estava cercat per Bèlgica perquè compleixi també per diferents delictes contra el patrimoni comesos en aquell país. Aquest matí el ciutadà argentí compareixerà telemàtica davant el jutjat central d’instrucció de l’Audiència nacional espanyola.

L’home, que segons les dades de què disposen els mossos té 28 anys (nascut el 1991), va deixar el Principat a principi d’aquesta setmana després d’estar-se uns quants dies en una pensió d’Escaldes, una vegada va ser posat en llibertat però no es podia fer efectiva la seva expulsió tal i com establia la sentència condemnatòria que se li va imposar al Principat per haver comès diversos furts amb força, com a mínim, amb un altre company durant l’estiu del 2017.

Després d’uns dies estan sotmès sota vigilància per la policia -que li feia un seguiment preveient que les autoritats belgues que no havien arribat a temps a cercar-lo ho poguessin fer en qualsevol moment-, l’home hauria fet els contactes necessaris per abandonar el país. Segons les informacions de què disposaven els investigadors andorrans el delinqüent hauria abandonat el Principat pel cantó francès. De fet, les indagacions policials que aquests dies encara s’haurien corroborat més encara, situen l’home treballant de comú acord amb un ciutadà andorrà amb diversos antecedents, tant al país com fora -especialment a l’Alt Urgell- per, majoritàriament, delictes contra el patrimoni.

L'home va estar durant uns dies allotjats en una pensió d'Escaldes.

Relacionat

Marxa d’Andorra el lladre de xalets que estava confinat en no poder ser expulsat

Aparentment, aquest contacte a Andorra -de fet, algunes especulacions fins i tot apunten que ja ‘treballaven’ de manera coordinada i fins i tot l’ara detingut ho hauria fet per encàrrec del ciutadà andorrà- li hauria facilitat la sortida i, també, l’aterratge a la Seu. El jove delinqüent argentí hauria arribat a bon port, a la capital urgellenca, però l’aventura se li va acabar aquest divendres, tot just encara no una setmana després de recobrar la llibertat.

Segons les fonts policials consultades, els mossos van dur a terme aquest divendres una operació en un edifici l’avinguda Joan Garriga Masó xamfrà carrer Portal d’Andorra de la Seu, just a tocar de l’estació d’autobusos de la capital urgellenca. Hi van actuar per les nombroses denúncies que hi havia per sorolls i comportaments indeguts. La principal hipòtesi és que la majoria d’habitatges de l’immoble estaven ocupats il·legalment. Els agents de la policia catalana que van acudir a lloc van identificar un per un tots els residents a l’edifici.

L'ara alliberat va ser detingut amb un company el juliol del 2017 quan estaven dins d'un vehicle aparcat a la zona de l'inici del camí ral.

Relacionat

Surt en llibertat un lladre de xalets i empreses i es queda confinat en una pensió d’Escaldes

En concret, segons les fonts dels mossos consultades, es va prendre nota de fins a 59 persones alhora que es va aixecar acta dels nombrosos desperfectes que s’havien causat als immobles. D’entre tots els identificats va resultar que un d’ells era un ciutadà argentí requerit per les autoritats belgues per, entre altres, nombrosos delictes contra el patrimoni. Bèlgica mantenia activada l’euroordre -ordre de detenció europea- que sí que aplica en aquest cas a Espanya. En canvi, no té efectes al Principat.

Davant l’ordre dictada, se’l va detenir i aquest dissabte és previst que passi a disposició del jutjat central d’instrucció de l’Audiència nacional espanyola, a Madrid, que haurà de fer el tràmit de reconèixer l’arrestat com la persona sol·licitada per Bèlgica i, a partir d’aquí, si ho considera oportú el jutge en qüestió -i, d’entrada, tot sembla indicar que sí- s’iniciarà el procediment d’extradició per enviar-lo cap a Brussel·les.

Comentaris (10)

Trending