Un jove detingut el juny porta el cas al Raonador per un suposat abús policial

Més enllà de reconèixer que havia begut, el denunciant assegura que no va protagonitzar els fets de què se’l va acusar i que els agents el van agredir provocant-li ferides obertes

Un contenidor de brossa al carrer Prat de la Creu d'Andorra la Vella.
Un contenidor de brossa al carrer Prat de la Creu d'Andorra la Vella. Toni Solanelles

Un jove detingut el 3 de juny amb dos companys més per, suposadament, anar llançant contenidors de brossa a la via pública entre l’edifici administratiu de Prat de la Creu i les dependències de La Poste, ha portat el cas al Raonador del Ciutadà. Al·lega que no són certs els fets pels quals va ser arrestat i denuncia que va ser víctima d’un abús per part dels agents policials que van intervenir. L’informe policial manté íntegrament la versió inicial i considera inqüestionable que l’ara denunciant va participar de la batussa.

Recentment el raonador del ciutadà, Marc Vila, ha fet arribar al jove que li va posar el cas en coneixement l’informe que li ha tramès la direcció de la policia i que van elaborar els agents intervinents en l’afer que hauria succeït la nit del 3 de juny, entre el carrer Prat de la Creu i el xamfrà que constitueix l’avinguda Bonaventura Armengol i el carrer Pere d’Urg, sempre a Andorra la Vella. El noi assegura que estava en un local a la zona de La Poste, on hauria consumit alcohol -de fet, es va sotmetre voluntàriament a una prova d’alcoholèmia de precisió que segons la policia va donar un resultat positiu superior a 2, una taxa que nega-, i que en va sortir en sentir soroll.

El jove explica que no només no va participar en els suposats aldarulls sinó que, a més a més, mai no hi ha hagut testimonis que provessin que els fets aquells van succeir. L’informe policial tramès al Raonador del Ciutadà, però, no només manté que la batussa és indubtable sinó que explica que la policia va haver d’intervenir per les trucades que els veïns van fer al 110 i que els operaris d’higiene del comú d’Andorra la Vella es van haver de mobilitzar per netejar la calçada, per retirar els objectes que els joves hi anaven llançant, i evitar que es causés un perill per eventuals vehicles que circulessin per la xarxa viària. Els fets haurien succeït a partir de les 11 de la nit d’aquell 3 de juny.

Marc Vila ha fet de mitjancer amb el cos d’ordre i ha traslladat a l’interessat l’informe que se li ha tramès; ara el denunciant ha de decidir si engega altres accions

Tres haurien estat els detinguts, entre els quals el jove que ha portat el cas al Raonador. Aquest noi va ser arrestat i traslladat en dependències policials, on va passar la nit. Se li va acabar imposant una sanció de 150 euros per contravenir les disposicions que recull el Codi de circulació, atès que la conducta que l’implicat nega hauria posat en perill la seguretat en el trànsit. Però el jove considera que com que no va protagonitzar res del que se li atribuiria no podia haver-se-li imposat la multa esmentada.

A més, segons la versió del jove, que manté que hi ha altres informes o testimonis que contradiuen la versió i els informes policials, els agents s’haurien relativament acarnissat amb ell, agredint-lo o colpejant-lo fins a causar-li ferides obertes. Tot plegat, a més, li hauria comportat perjudicis a nivell laboral alhora que el persegueixen algunes seqüeles a nivell psicològic. L’actuació de Vila hauria finalitzat, ara per ara, fent d’intermediació amb la policia.

El Raonador ha traslladat al suposat perjudicat l’informe policial que deixa clar que l’actuació va ser correcta i proporcionada i que manté clarament que el jove denunciant era un dels tres que estaria causant els aldarulls relatats. Ara ha de ser el presumpte agredit el que ha de decidir nous passos a fer. En cas contrari, Marc Vila donarà per tancada la qüestió i arxivarà l’expedient.

Comentaris (4)

Trending