Investigació oberta per aclarir la situació del membre de la ‘manada de Chubut’ resident a Andorra

El jove va ser ‘descobert’ durant les festes de Carnaval, on va coincidir en un local d’oci nocturn on va tot sovint per noies que havien acudit a la mateixa celebració que ell, que va mantenir una actitud en tot moment correcta

Protestes contra l'absolució dels tres joves que van arribar a judici.
Protestes contra l'absolució dels tres joves que van arribar a judici.

Sense fer soroll i sense que es pressuposi res. Però la policia i altres departaments de l’administració -i fins i tot els departaments de gestió de persones d’algunes empreses- estan analitzant la situació generada per la presència al país, la residència de fet, d’un jove que va participar en 2012 d’una violació grupal a l’Argentina que el 2019 es va passar a conèixer com la ‘manada de Chubut’, en referència a la província on van tenir els fets.

Segons les diverses fonts consultades, s’està analitzant quins mecanismes de control a nivell de fluxos migratoris es poden arribar a aplicar si és que, realment, se’n poden aplicar alguns. I si hauria estat plausible quan se li va atorgar el permís de residència, probablement temporal encara que aquest extrem no s’ha confirmat, s’hauria pogut detectar el seu cas i ja no acordar-li positivament l’autorització de sojorn i treball. Quedi clar que el jove en qüestió no ha comès cap infracció al Principat i tècnicament, jurídicament, legalment, no té cap ordre dictada de cap mena.

Protestes a l'Argentina.

Relacionat

Estupefacció en descobrir-se que resideix a Andorra un implicat en una violació grupal a l’Argentina

De fet, tres dels integrants d’aquella manada han estat absolts en una controvertida decisió judicial que encara pot ser impugnada. Però és que el jove resident en qüestió ni tan sols va arribar a ser jutjat. La causa que hi havia contra ell pels mateixos fets va ser arxivada abans que el cas arribés a la sala jutjadora, que va veure l’afer el mes passat entre una allau de queixes que han anat a molt més una vegada s’ha sabut que s’ha deixat sense efecte cap condemna.

El jove resident, menor d’edat quan van passar els fets, hauria participat suposadament de forma directa en l’agressió sexual a una noia que llavors tenia 19 anys. A més, la violació grupal hauria succeït al domicili familiar de l’ara resident, net d’un ex-governador de la província de Chubut ja difunt segons les cròniques argentines. De fet, les influències político-judicials, segons els col·lectius feministes i els agents socials que han lamentat l’absolució, hauria jugat un important paper en tot aquest afer.

CARNAVAL

Amb doble nacionalitat argentina i italiana, el jove en qüestió portaria al Principat tot aquest hivern almenys. Se’l va ‘descobrir’ durant la passada celebració del Carnaval. En una de les festes al tomb de locals d’oci nocturn -sol ser habitual d’un en concret, la denominació i parròquia del qual s’ometen volgudament- de les estacions d’esquí, unes noies que com ell hi estaven convidades haurien parat compte amb el jove. Haurien comentat la jugada amb alguna companya argentina i s’hauria convingut que era un dels integrants de la ‘manada de Chubut’.

Mobilització a l'Argentina arran de la decisió d'absoldre els tres joves que encara quedaven acusats.

Relacionat

Activistes argentines plantegen fer denúncia social a Andorra pel membre de la ‘manada de Chubut’

I, efectivament, se’l va controlar en saltar l’alerta. Però en no haver-hi cap mesura dictada contra ell se’l va deixar fer la seva com, d’entrada i jurídicament, no podia ser d’una altra manera. Diverses fonts, però, han confirmat que d’ençà de llavors hi ha un neguit especial. En aquella festa, el jove no va mostrar cap mena de comportament anòmal ni res per l’estil. Però hi ha un cert temor. “Hi ha molta sensibilització respecte d’aquests casos i es va amb peus de plom”, han reconegut algunes fonts.

Al sector de la neu, i especialment entre el personal femení, la presència d’aquest noi al Principat ha corregut com la pólvora. I ha arribat fins i tot fins a l’Argentina. De fet, és sobrerament conegut que una part important de les plantilles de totes les estacions d’esquí del Principat està formada per persones vingudes o originàries de l’Amèrica del Sud. D’aquí que, en certa manera, el cas hagi pogut agafar més revolada.

Comentaris (11)

Trending