La troballa de la roba ha activat la recerca del jove localitzat mort dins el llac d’Engolasters

La família va denunciar dissabte a la nit la desaparició del noi, de 23 anys, que havia marxat anteriorment en altres ocasions de casa

Un submarinista dels bombers surt de l'aigua després de localitzar el cadàver.
Un submarinista dels bombers surt de l'aigua després de localitzar el cadàver. ALBA BARÓ

La família va alertar dissabte a la nit de la desaparició del jove de 23 anys que aquesta tarda, pels volts de les 6, ha aparegut mort dins el llac d’Engolasters. La mateixa nit es va comunicar la circumstància a totes les patrulles i aquest diumenge es va fer una tímida recerca en indrets com la vall del Madriu. La localització per part d’un ciutadà que passejava pels voltants del llac d’Engolasters de roba i algunes pertinences que ràpidament s’han identificat com pertanyents al desaparegut ha activat el dispositiu de cerca.

L’operatiu ha permès localitzar el cos sense vida del noi en qüestió -se li ha de fer l’autòpsia, però tots els elements clau eren coincidents-, quan passava una estona de les 6 de la tarda. L’activació del batlle de guàrdia ha estat el senyal inequívoc de les males notícies. Malauradament s’esperaven. Un dels gossos que formaven part del fort dispositiu de bombers i policies desplegat per l’estany ha marcat la zona on els submarinistes del cos de salvament han acabat trobant el cadàver del jove.

Un vehicle dels bombers participant en la recerca.
Un vehicle dels bombers participant en la recerca.

Un fort desplegament d’efectius de la policia i els bombers estaven recercant des d’aquesta tarda al llac d’Engolasters un jove la desaparició del qual va comunicar la seva mare dissabte a darrera hora de la nit. El cos d’ordre va rebre la trucada vers les 11 de la nit. No era la primera vegada que el noi marxava de casa. En altres ocasions havia acabat tornant per ell mateix o havia estat localitzat a la Seu, o a Barcelona, passejant com si tal cosa. Però en aquesta ocasió hi havia un mal averany.

No obstant això, no ha estat fins la localització de la roba que no s’ha activat tot. L’avís del caminant s’ha donat sobre 2/4 de 3 de la tarda. En primera instància han estat efectius de la policia, amb un gos de rastre, els que han iniciat la recerca. Però una estona després s’hauria activat ja el protocol establert per aquestes situacions davant l’evidència que es tractava d’una desaparició de risc i que hi havia evidències per pensar que el noi es podia trobar a la zona del llac. Fins i tot dins l’aigua. D’aquesta manera, s’han afegit integrants dels grups especials de la policia i s’han activat efectius dels bombers, inclosos els experts en submersions.

Un dels gossos que formaven part del fort dispositiu de bombers i policies desplegat per l’estany ha marcat la zona on els submarinistes del cos de salvament han acabat trobant el cadàver del jove

Per si la recerca no donava els fruits malauradament esperats, fins i tot des de Protecció Civil s’ha alertat la Creu Roja perquè estigués a punt amb un equip de voluntaris per si calia ampliar el nombre d’intervinents en la recerca. Desgraciadament no ha calgut. S’han desplaçat fins al lloc diversos policies i bombers amb gossos ensinistrats en la recerca de persones. També s’ha emprat un dron. D’entrada s’ha acordonat una part de l’estany i a mida que s’han anat incorporant efectius a la recerca s’ha anat restringint l’accés a la zona, amb agents del servei de circulació d’Escaldes impedint el pas a qualsevol persona aliena a l’operatiu.

Les restriccions han estat encara més elevades quan s’ha començat a tenir la certesa que dins l’aigua molt presumiblement hi hauria el cadàver. Quan faltaven deu minuts per a les 6 de la tarda, responsables del dispositiu han tancat tots els accessos a la zona i han fet fora totes les persones que hi havia al perímetre de tot l’estany. Un dels gossos que participava en la recerca havia marcat un punt on hi havia possibilitats molt elevades que hi hagués el cos del jove que s’estava cercant. I així ha estat.

Efectius policials en els primers compassos de la recerca.
Efectius policials en els primers compassos de la recerca.
Poc després de les 6 s’ha donat per localitzar un cadàver que tot feia pensar que corresponia al del jove cercat. I el batlle de guàrdia s’ha presentat a la zona per fer el pertinent aixecament. Sobre 2/4 de 8 de la tarda s’ha procedit a treure el cos de l’aigua i a traslladar-lo en el vehicle que el duria al dipòsit forense, on segurament aquest dimarts se li practicarà l’autòpsia. A les 8 de la tarda s’ha aixecat tot el dispositiu i tots els efectius que encara restaven a Engolasters n’han marxat donant per closa del tot la tràgica recerca.

El noi en qüestió no era la primera vegada que marxava de casa, com s’ha dit. Se sotmetia a un tractament per controlar els trastorns que patia però d’un temps ençà havia decidit abandonar-lo. Dissabte hauria marxat de casa sense ni tan sols endur-se el telèfon mòbil, que va deixar al domicili. El tràgic desenllaç d’aquest noi, que se suma al d’un altre jove, en aquest cas dijous i de 36 anys, està commocionant fortament una part important de la societat andorrana. Especialment aquella implicada en l’associacionisme relatiu a les malalties rares i les discapacitats.

Reportatge gràfic: EDUARD ROS / ALBA BARÓ

Etiquetes

Comentaris (4)

Trending