La fiscalia d’Amsterdam demana 4,5 anys de presó per un immobiliari holandès establert a Andorra

L’home va ser detingut el 2013 en el marc d’una operació policial internacional lligada a l’herència delictiva del narcotraficant Rick van den Bunt, que també havia residit a temporades al Principat

Imatge de l'edifici del ministeri fiscal nacional dels Països Baixos.
Imatge de l'edifici del ministeri fiscal nacional dels Països Baixos. ARXIU

La fiscalia dels Països Baixos demana 4,5 anys de presó per al gestor i promotor immobiliari holandès establert al Principat que el 2013 va ser detingut en el marc d’una operació policíaca internacional. L’immobiliari i altres persones -en el mateix moment es va arrestar a Espanya una parella- estan acusats de blanquejar l’herència delictiva del narcotraficant Rick van den Bunt, que juntament amb altres familiars residia a temporades a Andorra, on es van fer múltiples operacions financeres i immobiliàries per ocultar els diners procedents de la droga.

L’immobiliari que al seu dia va ser detingut al país, on estava establert des de final de la dècada del 1990 i que ara té 58 anys, feia molts anys que estava sent investigat. De fet, al seu voltant es va estar estudiant tota una colònia holandesa que se sospitava i almenys en part es va poder provar que estava lligada al crim organitzat, amb Rick van den Bunt, que va acabar assassinat a trets a Madrid el 2008, com a epicentre. Van den Bunt i un germà seu, a banda de les seves respectives parelles, tenien propietats i residien a l’Aldosa de la Massana.

L'operació denominada 'Sunbird' hauria permès localitzar 16 milions d'euros d'origen il·lícit i que les autoritats americanes van fer constar en la 'nota no verbal' enviada el 2014 al ministeri d'Exteriors andorrà

Després d’anys d’investigació i segons que publica ara el portal holandès especialitzat en criminologia crimesite, el ministeri fiscal nacional holandès demana 4,5 anys de presó per a l’immobiliari vinculat al Principat i també per l’altre home arrestat en el mateix moment, el 2013, a Espanya. Tots dos estarien acusats de blanquejar de manera continuada almenys 3,5 milions d’euros entre el 2001 i el 2018. Els dos van ser detinguts en el marc de l’operació anomenada internacionalment ‘Sunbird’ i que al Principat es va batejar com a ‘Cavall de Troia’.

En aquell moment, els investigadors d’Eurojust van quantificar els moviments dineraris i immobiliaris fets fins llavors en uns 16 milions d’euros, una xifra que el govern americà, a través del seu consolat a Barcelona va fer constar en la carta que el 2014 va trametre al ministeri d’Afers Exteriors d’Andorra i que el Govern va menystenir, essent aquest fet un dels elements que van esperonar els americans a activar posteriorment el cop contra BPA amb la voluntat de posar ordre a la plaça financera andorrana.

Les operacions per les quals s’acusen l’immobiliari vinculat al Principat i l’altre detingut el 2013 tenen a veure justament amb una investigació de fluxos d’efectiu que es va iniciar el febrer del 2013 com a resultat d’un préstec d’una societat andorrana a un hòlding d’Amsterdam per finançar béns immobles als Països Baixos. L’entramat financer al Principat estaria vinculat amb Crèdit Andorrà. Tot plegat també hauria esquitxat l’actual cap de la UIFAnd, Carles Fiñana, atès que hauria acabat sent titular dels habitatges que els germans Van den Bunt tenien a l’Aldosa massanenca.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending