Enxampat al Pas un dels ‘lladres de caixers’ que van actuar a Andorra fa més de dos anys

Integrant d’una banda romanesa que va ser identificada després d’una àrdua tasca policial, l’ara detingut va ser detectat per sorpresa aquest dimecres a primera hora del matí a la localitat fronterera i avui ha ingressat al centre penitenciari

Un caixer automàtic actual.
Un caixer automàtic actual. ARXIU

Serà molt difícil, o potser impossible, demostrar-ho. Però és de lògica pensar que venia a preparar un nou ‘cop’. A estudiar ubicacions de caixers automàtics per tornar-los a ‘assaltar’. Com ell i almenys tres companys seus van fer en dues ocasions diferents del 2018. Va refiar-se massa i ha acabat detingut i empresonat. La policia el va enxampar aquest dimecres al Pas de la Casa. És un dels components d’una banda de ciutadans romanesos especialitzats en robar en caixers bancaris que va actuar al Principat fa més de dos anys.

L’home va ser detectat pels agents de policia ben aviat. Abans de les 7 del matí d’aquest dimecres. I després de passar a disposició judicial ha estat empresonat. Tot apunta que se n’ordenarà l’empresonament provisional. Una àrdua investigació policial durant els primers mesos del 2019 -les dues operacions delictives que van afectar Andorra es van dur a terme la Setmana Santa i la Puríssima del 2018- va permetre identificar els components que havien estat a Andorra, probablement quatre, d’una xarxa internacional altament especialitzada en l’atac a caixers. Van causar més danys fent malbé els dispositius que els diners que efectivament van aconseguir, tot i que el segon cop sí que haurien fet festa grossa amb un botí que hauria arribat a l’entorn dels 150.000 euros.

Es van comunicar les identitats pels canals corresponents, com ara la Interpol, però mai no es va elevar des del Principat una ordre internacional de detenció. Segurament per no aixecar la llebre

Gràcies a la cooperació policial internacional, els especialistes en delictes contra el patrimoni de la policia andorrana van aconseguir identificar els suposats lladres. Es van comunicar les identitats pels canals corresponents, com ara la Interpol, però mai no es va elevar des del Principat una ordre internacional de detenció. Segurament per no aixecar la llebre. Segurament també, ha estat arran d’això, que l’ara detingut hauria actuat amb un excés de confiança. Probablement la banda no era conscient que almenys alguns dels integrants de la xarxa estaven identificats.

No estaven recercats a nivell internacional però sí que hi havia una alerta nacional. Per això quan es va detectar la presència de l’home accedint al Pas de la Casa es van posar en marxa totes les alertes. I malgrat que va estar a punt d’escapolir-se l’individu, després de la intervenció de diverses patrulles, finalment l’home, de nacionalitat romanesa però resident aparentment en algun altre país de l’Europa occidental, va ser enxampat. Molt probablement durant el dia d’avui acabarà ingressant al centre penitenciari.

Els fets

Dels altres integrants de la banda que va actuar al Principat no se’n sap res. I ara difícil que se’ls enxampi, almenys a Andorra. Molt probablement, i per la manera d’actuar d’aquestes organitzacions, l’ara detingut hauria vingut novament a inspeccionar el terreny. Un terreny que, poc o molt, ja coneixien. Els integrants del grup haurien actuat, tot fa pensar, en dos moments distints del 2018. Durant el Diumenge de Pasqua i, més tard, pel pont de la Puríssima. En la primera ocasió, els delinqüents haurien fet un circuit de sud a nord, entrant per Sant Julià i anant resseguint diversos caixers, majoritàriament de MoraBanc, fins acabar deixant el país pel Pas de la Casa. I va ser en aquesta localitat on es va dur a terme el segon episodi de furts, que en aquest cas es van limitar a dos però van ser molt més quantiosos.

Els integrants del grup haurien actuat, tot fa pensar, en dos moments distints del 2018. Durant el Diumenge de Pasqua i, més tard, pel pont de la Puríssima

La primera onada va afectar una quinzena d’equipaments. Els individus, coberts amb una dessuadora o una peça de roba semblant de color negre, entraven aparentment de manera individual al caixer i ‘l’enganyaven’. Durant dies hi va haver el dubte del mecanisme que usaven per travar el dispositiu bancari i endur-se diners sense que l’equip fes saltar cap alarma. Posteriorment es va acabar concloent que s’hauria usat una targeta i un pin reals però que era tal l’enginy dels lladres que sabien gairebé mil·limètricament com i quan retirar els bitllets perquè no s’empassessin la targeta però tampoc computés la retirada dinerària.

-

Relacionat

La policia identifica els ‘lladres de caixers’ que van actuar la Setmana Santa i la Puríssima del 2018

En alguns casos, el sistema va quedar malmès i es va haver de reparar el dispositiu. A les entitats bancàries afectades (també es van ‘assaltar’ dispositius de Banc Sabadell i de Crèdit Andorrà) gairebé els va comportar més problemes aquesta reparació posterior, que va deixar inservible el caixer en alguns casos entre un i dos dies, que no pas el furt en sí, el botí, cobert per una assegurança. En l’ocasió de la Puríssima de l’any passat, els delinqüents haurien operat amb un altre sistema, més destraler, però més eficaç des del punt de vista monetari, ja que els va permetre accedir als ‘budells’ del caixer i endur-se tot allò dipositat. Al seu moment es va calcular que haurien sostret uns 150.000 euros.

Comentaris (2)

Trending