Ensurts soterranis: de ‘negligència’ sense conseqüències a ‘fallada fortuïta’ amb danys importants

D’entrada no hi haurà reclamacions pel dispositiu que es va muntar aquest diumenge a l’Empark Centre, mentre que s’està acabant d’afinar la investigació pel foc a l’edifici Mirador Park on allí sí que les asseguradores hauran de jugar un paper cabdal

Dos dels vehicles calcinats en el sinistre a l'aparcament d'un edifici a la urbanització Mirador Park d'Escaldes.
Dos dels vehicles calcinats en el sinistre a l'aparcament d'un edifici a la urbanització Mirador Park d'Escaldes.

Amb trenta hores de diferència, menys i tot, dos ensurts o més que això han tingut un final molt distint en sengles plantes soterrànies de dos aparcaments. Un d’utilització pública, l’altre, privat. Tots dos a Escaldes. Mentre en el cas de l’Empark Centre, tot i la gran mobilització de recursos, a priori no es preveuen reclamacions, en el cas de l’edifici de la urbanització Mirador Park sí que les asseguradores, almenys una, hauran de jugar un paper important. Els danys van ser notables.

Cronològicament, aquest darrer va ser el primer incident que va succeir. Poc després del punt de migdia de dissabte es van mobilitzar els bombers perquè sortia fum d’un aparcament d’un edifici a la Plana d’Escaldes. Una vegada es van traslladar efectius dels bombers sobre lloc es va veure que el fum procedia de la combustió d’un vehicle. Del foc que, finalment, va acabar calcinant quatre cotxes i dues motocicletes. A més a més, la planta -2 de l’aparcament d’aquell edifici va patir danys notables. No pas estructurals. Però sí que moltes canalitzacions i cablejats van quedar afectats.

A l’edifici del Mirador Park, a banda del sinistre dels quatre turismes i les dues motocicletes, el foc, la fumera i les altes temperatures va danyar les instal·lacions de l’aparcament, sense causar impacte en l’estructura

D’entrada, els propis bombers van assegurar que no s’hi veien indicis de criminalitat. I que el foc va passar d’un primer vehicle, en el qual de manera fortuïta i per les causes que els components de la policia científica i els pèrits que escaiguin hauran d’acabar de determinar, es va originar l’incendi, a la resta d’automòbils, que seran tots declarats sinistre. La policia haurà d’acabar d’afinar la investigació. En part, en funció del que digui el seu informe les asseguradores assumiran més o menys responsabilitat.

Al Mirador Park, tot i l’espectacularitat de l’afectació, les flames es van controlar en menys de mitja hora i al cap de l’hora estava tot sufocat. Això sí, es van trigar després més de dues hores a ventilar tot plegat. No va caldre tant temps aquest diumenge a la tarda a l’Empark Centre, l’aparcament soterrani que discorre seguint més o menys l’avinguda Consell de la Terra, al Clot d’Emprivat d’Escaldes, des del carrer François Miterrand fins ben bé al Prat Gran.

Una fumera que sortia per una de les boques, dels accessos, del pàrquing va aixecar l’alarma poc abans de les 5 de la tarda. Diverses dotacions dels bombers van haver d’endinsar-se a l’interior de l’equipament per mirar de comprovar què estava passant. Patrulles de policia acordonaven la zona amb l’ajut d’agents del servei de circulació d’Escaldes. Una hora llarga d’enrenou que tal com va aparèixer va acabar marxant. Es va desallotjar el Prat Gran, es va impedir durant aquella hora l’accés de qualsevol persona no autoritzada a l’aparcament…

En el cas de l’Empark Centre, repassant càmeres de seguretat de l'aparcament es va treure l’entrellat. Una estona abans que esclatés tot plegat un monovolum havia accedit a l’equipament fumejant a base de bé

I tota l’estona que van invertir els bombers per repassar la instal·lació va servir, alhora, perquè es ventilés. I aquell fum blanc però espès que havia encès l’alarma anés desapareixent. Després, repassant càmeres de seguretat de l'aparcament es va treure l’entrellat. Una estona abans que esclatés tot plegat un monovolum havia accedit a l’equipament fumejant a base de bé. El Renault Scenic en qüestió va passejar la fumera per bona part de l’aparcament. I allí es va quedar.

De forma preventiva es va precintar el vehicle, que quan va anar a ser comprovat, encara bullia. Es van fer les comprovacions necessàries i es va localitzar la propietària. Es tractava d’una abonada del pàrquing. Una noia jove i amb un permís de conduir relativament novell. De seguida es va presentar allà on la citaven i va aclarir plorosa la situació. Havia sortit d’Encamp, es va quedar sense oli -aparentment- i això va originar una combustió deficient i la generació d’una fumera brutal que va escampar arreu.

Espantada, va assegurar, va témer que el cotxe pogués explosionar. I no se li va ocórrer res més que estacionar el vehicle i tocar el dos. Sense avisar res ni ningú. Per sort tot va quedar en un ensurt sense conseqüències. La fumera no ha causat cap dany, segons fonts consultades, i ara per ara no hi ha intenció de reclamar res a la responsable de la ‘negligència’. Caldrà veure si l’administració reclama res pel dispositiu que es va desplegar. Però vist que no s’exigeix un cèntim d’euro per rescats d’helicòpter, difícilment es demanarà res per aquest cas.

Comentaris

Trending