El centre del país recupera la normalitat després del patac d’aigua i 27 sortides dels bombers

Més enllà de la clara baixada de temperatures, s’haurien d’obrir clarianes, i tot i que poden caure noves precipitacions, seran febles i tendents a desaparèixer del tot a partir de la propera matinada

https://www.youtube.com/embed/BPAlcNGiFuc

El centre del país va recuperant la normalitat després del patac d’aigua, pedra i vent que va caure anit. Meteoròlogicament, el fenomen que va afectar essencialment Andorra la Vella i Escaldes s’anomena esclafit. D’aigua n’ha anat caient tota la matinada, fins a recollir-se 70 litres per metre quadrat (13 en l’episodi virulent de deu minuts) al Roc de Sant Pere, a Engordany. Els bombers van haver de fer 27 sortides, especialment per desembussar zones negades d’aigua o per retirar branques d’arbres que havien caigut o amenaçaven de caure.

D’intervencions especialment greus, segons que han assegurat fonts del cos de salvament i extinció d’incendis, no se n’ha hagut de fer cap. Els dos punts més conflictius durant l’episodi de pluja i calamarsa -que es va deixar notar i va recobrir com si hagués nevat diversos indrets de la capital i Escaldes- es van situar a l’avinguda Doctor Mitjavila i el carrer Esteve Albert. En la primera de les dues esmentades, ja ben entrada la matinada, la policia i el servei de circulació comunal d’Andorra la Vella van haver de tallar-hi l’accés per evitar que es quedessin els cotxes ‘enganxats’ en un gran bassal d’aigua.

Un ciclista travessa una avinguda Mitjavila entollada i on han quedat atrapat diversos cotxes.

Relacionat

Deu minuts de patac d’aigua i calamarsa ‘embussen’ Andorra la Vella i Escaldes

El gran problema va ser que la pedra, la calamarsa, va taponar els embornals i l’agua no va poder anar cap al sistema de clavegueram amb prou fluïdesa. O, directament, que les clavegueres no van tenir la capacitat suficient per engolir l’aigua i, fins i tot, que la repel·lien. Aquesta circumstància va afectar alguns locals privats. Alguns establiments de planta baixa. Per exemple, al carrer de Babot Camp, ben entrada la matinada treballadors d’Hiper Andorra tenien feina per netejar el centre comercial. Per treure l’aigua que s’hi havia acumulat. Fonts del centre, però, han indicat que aquest matí s’ha pogut obrir l’establiment amb relativa normalitat.

I és que la relativa normalitat és la tònica general de la jornada. Cert que producte de l’aigua, la pedra i el vent hi ha molt fullatge dels arbres, branques fins i tot, que han caigut al terra. Els serveis comunals hauran d’anar netejant durant el dia i retirant els testimonis de la ràfega d’aigua i calamarsa, que en principi no s’hauria de tornar a produir. Més enllà de la clara baixada de temperatures que el temporal ha comportat, durant aquest matí s’haurien d’obrir algunes clarianes, encara que res de l’altre món.

pont de paris
La policia i els agents de circulació van haver d'intervenir a la zona del Pont de París per evitar que els vehicles anessin cap a Mitjavila. Toni Solanelles

Especialment durant la tarda poden caure noves precipitacions, tot i que haurien de ser febles i tendents a desaparèixer ja del tot a partir de la propera nit i matinada. Segons el Servei de Meteorologia d’Andorra, al Roc de Sant Pere s’hi han recollit 70 litres per metre quadrat d’aigua. En aquest indret el vent va arribar a transcorre a 65,6 quilòmetres per hora. A la Borda Vidal, on el vent va arribar als 78,5 quilòmetres l’hora, s’hi han acumulat 44,4 litres per metre quadrat d’aigua. A les Salines, a Ordino, l’aigua acumulada ha arribat als 45 litres. Un altre punt destacat en matèria eòlica ha estat a la Comella, amb ràfegues de fins a 74,2 quilòmetres l’hora. També va ser notable l’activitat elèctrica. Amb desenes de llamps que van aconseguir arribar a terra.

Comentaris (1)

Trending