Deu minuts de patac d’aigua i calamarsa ‘embussen’ Andorra la Vella i Escaldes

Els bombers han hagut de fer nombroses sortides per mirar de destaponar embornals tapats per la pedra que han inundat cèntrics carrers i alguns locals de planta baixa en la primera mostra d’un temporal que ha de fer baixar les temperatures

https://youtu.be/a4a69rhbetw

Han estat deu minuts. Però quins deu minuts. Potser un quart d’hora. L’aliança entre l’aigua i la pedra, la calamarsa, arrodonida per la presència d’una forta ventada han causat nombrosos problemes en diversos indrets, principalment, de Santa Coloma, Andorra la Vella i Escaldes-Engordany. A l’avinguda Mitjavila i al carrer Esteve Albert, per exemple, han quedat literalment embussats.

Les previsions ja anunciaven precipitacions, intenses, a més, acompanyades d’una baixada de temperatures pronunciada que s’ha d’anar notant les properes hores. De fet, la pluja, segons les previsions, ha de continuar caient almenys fins a les sis del matí. Però no pas amb la intensitat i la fogositat que ho ha fet al tomb de 2/4 de 10 de la nit. Els bombers han rebut nombroses trucades per l’ensurt i més que això que ha causat la forta tempesta. I han hagut de fer diferents sortides. El gran problema en la majoria d’indrets, hi hagin hagut d’actuar els bombers o no, ha estat que la calamarsa ja taponat els embornals i el clavegueram no ha pogut engolir l’aigua com hauria estat normal.

Els punts més conflictius i on els bombers sí que hi han hagut de fer acte de presència ha estat a l’avinguda Doctor Mitjavila, a tocar del pont de París, i al carrer Esteve Albert, a prop de la rotonda de la Dama de Gel. De fet, tot l’entorn de l’hospital ha sigut un riu durant una estona. L’aigua ha campat per lliure. I s’ha acabat enduent una calamarsa que s’ha deixat veure. De fet, en alguns carrers del centre del país hi ha deixat una bona capa.

 

 

A Doctor Mitjavila s’hi ha viscut un dels episodis més conflictius atès que diversos vehicles han quedat atrapats en un bassal -de més de mig metre en el punt central- a pocs metres de la Rotonda. Algun valent, ha pitjat fort l’accelerador i ha aconseguit travessar l’improvisat llac. D’altres, però, han acabat fent malbé el cotxe, encallant més s’hi calia el trànsit que ha anat desapareixent a poc a poc o buscant vies alternatives, fins i tot en contra direcció. A Prada Ramon, a no pas massa tros de Mitjavila, també s’hi han vist carrers negats, altra volta per culpa dels embornals taponats per la calamarsa. Fins que no s’ha anat fonent no ha fet més fàcil el pas de l’aigua.

El fet que l’aigua hagi quedat entollada en alguns trams de la xarxa viària del centre del país ha afectat també alguns locals de planta baixa. Amb intervenció de bombers, dos o tres establiments han resultat afectats. D’altres han fet mans i mànigues per resoldre’s la situació com han pogut. El fet que el temporal intens hagi estat de curta durada ha facilitat, sortosament, la feina de retorn a la ‘normalitat’.

També en alguns habitatges particulars han vist com les seves terrasses o jardins acabaven assotats per la calamarsa i el vent, que ha fet malbé les plantes o altres elements ornamentals, molts dels quals han acabat fora de lloc. Malauradament, als carrers, i per l’hora en què ha estat el xàfec, les bosses d’escombraries han acabat rodant com si estiguessin en mig de rius improvisats pel temporal.

 

Comentaris

Trending