La pedregada malmet el tabac i l’horticultura de Sant Julià

En ser encara menudes les plantes tabaqueres, sortiran noves fulles i es podrà refer, però ja no amb la vigorositat que ho hauria fet sense l’afectació de la calamarsada

Un camp de tabac a la carretera de la Rabassa.
Un camp de tabac a la carretera de la Rabassa. Toni Solanelles

La pedregada que va caure aquest dimecres a la tarda a Sant Julià i també a zones de l’Alt Urgell ha afectat les plantacions de tabac al descobert i, també, alguns productes que s’estaven cultivant en els diferents horts de la parròquia, especialment aquelles plantacions de fulla gran com poden ser els enciams. Hores d’ara encara és aviat per saber l’abast del dany i, també, per poder determinar l’afectació real que tindrà amb el temps.

Les fonts consultades han recordat que el tabac encara és a hores d’ara molt jove, les plantes encara són molt baixes i, conseqüentment, faran noves fulles que, en principi, haurien de permetre refer el cultiu. Ara, també és clar, han indicat les fonts, que el tabac que hagi estat fortament afectat per la calamarsa difícilment pujarà ja amb la vigorositat que ho hauria fet de no haver resultat malmès per aquest fenomen meteorològic tan advers per al tabac.

El riu d'Aixirivall aquest dimecres.

Relacionat

Una forta tempesta amb pedra afecta Sant Julià i les valls del Nord

A Sant Julià va ser a l’única parròquia que hi va pedregar. I ho va fer amb força en alguns llocs. Aixàs, per exemple, estava ben blanc producte de la calamarsa. I és que la tempesta venia des del sud. Fonts meteorològiques consultades han explicat que hi va haver un fenomen convectiu de mesoescala molt fort a l’Alt Urgell. De fet, la serralada del Cadí, durant una estona va semblar enfarinada en el seus punts més alts. I era la calamarsa.

En més o menys intensitat, durant la jornada vespertina d’aquest dimecres va ploure a tot el territori del Principat. Però ho va fer especialment a Sant Julià, on en sols una hora, de 6 a 7 de la tarda, van caure pràcticament 30 litres d’aigua per metre quadrat. Durant tota la jornada els pluviòmetres de la zona sud del país va recollir gairebé mig centenar de litres d’aigua.

tabac2
Detall d'una de les plantes malmeses.

Comentaris (2)

Trending