Consumat el desnonament dels ‘ocupes’ del passeig del Riu

(AMB VÍDEO) Després de més d’una hora d’estira-i-arronses i amb la denegació per part del batlle de la pròrroga que tornaven a demanar, la parella que s’estava sense pagar des de feia més d’un any en un apartament del passeig del Riu d’Andorra la Vella l’han acabat abandonant acompanyats de la policia

Una dona abandonant un edifici desnonat.
Una dona abandonant un edifici desnonat. Toni Solanelles

Fins al darrer moment no només han posat traves sinó que han fet xou. Sabien -encara que la dona ho ha negat- que aquest dimecres era el darrer dia que tenien per abandonar l’apartament que ocupaven sense pagar des del desembre del 2021. I no ho han fet. O no ho han fet, almenys, voluntàriament. Han esperat l’arribada del batlle i de la policia. I després que la comitiva judicial els denegués la nova pròrroga que els ocupants reclamaven, no els ha tocat més remei que marxar.

L’hora establerta perquè marxessin era les 10 del matí. Si llavors no havien abandonat l’apartament d’un edifici del passeig del Riu d’Andorra la Vella on havien entrat a viure el novembre del 2021, haurien de marxar-ne per la força. Una estona abans, l’home, andorrà de 37 anys, s’ha tornat a presentar a la Seu de la Justícia a demanar que s’ajornés de nou el llançament. Però en aquesta ocasió el batlle responsable del dossier, Xavier Colom, ha recordat que ja havia concedit la pròrroga legal pertinent i que no hi hauria més dilacions. Finalment, vers 2/4 de 12, primer un cònjuge i després l’altra -la dona és qui més impediments ha posat i ha acabat apareixent amb la caputxa que la cobria el rostre-, han deixat l’habitatge que, per cert, segons la propietat, presenta un elevat nivell de deteriorament.

La família mai apuja les persianes.

Relacionat

Ocupes rebels desafiant el desnonament

Al febrer de l’any passat es va posar la reclamació de quantia associada a la demanda de desnonament, que ha trigat pràcticament un any a tramitar-se. La dona, de nacionalitat brasilera i que durant tot aquest temps és qui més agressiva s’ha mostrat amb la propietat de l’immoble i amb altres usuaris dels habitatges (l’edifici inicialment està orientat com a allotjament turístic), ha intentat fer-se l’orni amb la comitiva judicial alhora que ha mirat de fer pena. Fins i tot han dilatat la sortida justificant que havien de fer el trasllat d’un peix i no sabien com fer-s’ho.

Tant la representació de la propietat com la comitiva judicial estava estupefacte. S’han viscut moments d’angoixa i alteració i els agents de policia que han acudit en l’auxili de la comitiva temien que hi hagués algun petit altercat a la sortida dels ocupants. Fins ara, els desnonaments són poc habituals al Principat i els pocs que s’han fet solen ser ràpids. La situació d’avui ha estat una mica excepcional respecte l’usual.

Finalment, i mentre el serraller convocat anava fent la seva feina, la de canviar tots els panys dels quals la parella tenia o havia tingut claus, els dos cònjuges han abandonat amb celeritat i carregats de sengles maletes l’edifici. I ho han fet per anar a un hotel a proximitat de l’immoble, que té a la planta baixa i a la terrassa un local de copes. La representant de la propietat, Vanesa Medrano, ha celebrat que després de tants mesos haguessin aconseguit fer efectiu el desnonament i “poguem recuperar la pau i la convivència”.

I és que els ocupes havien protagonitzat no pocs incidents amb altres allotjats a l’edifici i amb la propietat o els treballadors de la mateixa. Els darrers dies haurien fins i tot mirar de provocar-los. La sospita és que buscaven enfrontament i, a poder ser, mirar de ser agredits per poder obrir una causa judicial paral·lela que els permetés mantenir-se a l’apartament uns dies més. Els advocats de la propietat ja els van advertir de la situació i els van avisar. Res de caure en cap provocació.

Medrano ha advocat també perquè situacions com la que finalment s’ha resolt aquest migdia després de gairebé un any no tornin a passar. “Sabem que la situació del lloguer està malament, però la solució no és usurpar propietats”. Malauradament, però, temen que la fórmula d’atrinxerar-se els pisos “s’està convertint en una modalitat”. “I que no ens parlin de gent de fora, de temporers, d’estrangers. Aquesta parella ell és andorrà i d’això se’n vanagloriaven i fins i tot s’ho feien valdre”.

Comentaris (22)

Trending