Ocupes rebels desafiant el desnonament

(REPORTATGE AUDIOVISUAL) La Batllia atura el llançament previst per aquest matí d’una família que fa més d’un any que s’està sense pagar en un apartament del passeig del Riu d’Andorra la Vella, davant la desesperació de la propietat, que espera que la data de l’11 de gener sigui ara definitiva

T

Toni Solanelles / Alba Baró

Comentaris

No saben si té padrins o no en té. Tampoc si han deixat més deutes en altres llocs. Però els responsables d’un gastrobar-aparthotel del passeig del Riu d’Andorra la Vella, xamfrà amb l’avinguda Mitjavila, estan farts de la situació que viuen amb una família de tres membres -parella andorrano-brasilera amb una filla adolescent- que fa més d’un any que ocupen un apartament sense pagar. En puresa, van abonar la primera mensualitat i mai més. I ja ho han deixat dit: ni pensen pagar ni pensen marxar.

Són, per dir-ho així, ocupes en tota regla que, a més a més, han fet cas omís a qualsevol procediment en el marc del procés judicial endegat per fer-los fora. Mai no han donat resposta a cap decisió del batlle, que aquest dimarts ha decidit allargar uns dies més l’estada de la família. La propietat de l’immoble -hi ha tres allotjaments a l’edifici, dos dels quals per a ús turístic i aquest que es va arrendar com si d’un pis ordinari es tractés- va instar un procés de desnonament en constatar que no hi havia manera que marxessin ni per les bones ni per les dolentes. I sense pagar, és clar.

Això és avisant la policia cada vegada que protagonitzaven un aldarull, ja fos entre ells a l’apartament, ja fos amb altres estadants. Aquest dimarts arribava al terme el marge que la Batllia havia donat -en el marc d’un plet seguit en rebel·lia, és a dir, sense que els demandats acudissin mai a cap acte al qual se’ls convocava- perquè la família marxés de l’apartament. En cas contrari, a les 11.30 una comitiva judicial havia d’acudir al lloc i procedir al que tècnicament es diu com a llançament.

“Ja no sabem què fer. Estan usurpant el nostre apartament. No hi podem entrar, és clar. No sabem en quin estat es troba el pis. No els podem tallar l’aigua, ni el llum. Fa un any que tenen wifi gratis i aire condicionat a l’estiu. Volem denunciar la situació perquè no es repeteixi. Per al bé nostre i de tothom”, ha explicat la responsable del local

Però una estona abans, sempre segons fonts dels responsables de la propietat, l’home, andorrà de 37 anys que tant ha treballat a la construcció com a la restauració i que el darrer any, justament, ha generat tres o quatre altercats que han requerit presència policial, s’ha presentat a la Batllia al·legant que la seva filla estava malalta i que era impossible deixar el domicili. Amb això, suposadament, el responsable judicial ha ajornat el desnonament i ha fixat per a l’11 de gener la nova data per al llançament si no hi ha marxa voluntària abans.

“Ja no sabem què fer. Estan usurpant el nostre apartament. No hi podem entrar, és clar. No sabem en quin estat es troba el pis. No els podem tallar l’aigua, ni el llum. Fa un any que tenen wifi gratis i aire condicionat a l’estiu. Volem denunciar la situació perquè no es repeteixi. Per al bé nostre i de tothom”, ha explicat Vanesa Medrano, encarregada del local, que ha vist amb impotència aquest matí com es procedia a ajornar la sortida de la parella, que ha causat algun altercat violent.

De fet, han hagut de presentar denúncies per amenaces, tant vers els responsables de l’establiment com respecte dels treballadors, i també en relació amb altres clients, que en més d’una ocasió s’ha trobat la parella beguda per les escales o proferint crits o insults sense contemplacions. Els responsables de l’establiment dubten que la menor estigui malament. Diumenge estaven celebrant el triomf d’Argentina al Mundial. Creuen que tot és una excusa de mal pagador. Mai millor dit suposadament en aquest cas.

L’encarregada de l’establiment tem que l’11 de gener pugui passar el mateix. No seria la primera vegada, sobretot la dona de la parella, que plora desconsoladament en presència de la policia i, just quan els agents passen la porta, canvia els plors per ràbia i crits i amenaces contra qui escaigui. “No sabem si és actriu o què”, lamenta Medrano, que explica que sap que va treballar algun temps en un centre comercial del país i la van acomiadar, presumptament, pels seus problemes amb l’alcohol.

 

Comentaris (38)

Trending