El Col·legi d’Advocats ha atès 451 consultes gratuïtes durant el 2022

La xifra suposa una davallada del 5% respecte el 2021 i les principals consultes fan referència a l'habitatge, qüestions laborals i familiars, d'un servei que des del 2007 s'ha consolidat

Seu del Col·legi d'Advocats.
Seu del Col·legi d'Advocats. ARXIU

El servei de consultes gratuïtes que ofereix el Col·legi d’Advocats va atendre el 2022 fins a 451 demandes de ciutadans, el que representa una disminució del 5% respecte a l’any 2021. Els principals motius estan relacionats amb la família i temes laborals, entre altres. El servei es va crear l’any 2007 i  des del CAd’A s’assegura que està consolidat.

El nombre de consultes ateses en els darrers quatre anys s’ha mantingut bastant estable. L’any 2022 es van atendre 451 sol·licituds, prop d’una vintena menys si ho comparem amb les que es van atendre el 2021. Va ser el 2017 el que va registrar un nombre més elevat de consultes, concretament, 526.

Per tipologia de consultes, l’habitatge, les assegurances, la compravenda de vehicles i les execucions del saig  formen part del grup “altres” i representen el 50% (226). La xifra és pràcticament igual que l’any anterior, però lleugerament superior a la dels 2018, 2019 i 2020.

Un 28% (127) han estat per temes sobre família. El vocal del Col·legi d’Advocats, Miquel Bellera, ha explicat que “són temes relacionats amb les separacions i venen pares o mares que estan en una situació de ruptura familiar i volen orientació i informació dels passos a seguir”.

En l’àmbit laboral, les consultes han experimentat un lleuger decreixement. Se n’han rebut 80 per les gairebé 100 dels darrers dos anys. Bellera remarca que els principals dubtes que tenen estan relacionats amb “els drets que tenen en cas de possibles acomiadaments”. “N’hi ha que veuen mala maror a la seva empresa i es volen anticipar a una futura crisi laboral”, ha puntualitzat. En aquest sentit, ha volgut deixar clar que “no han rebut cap dels temporers afectats durant aquesta temporada d’hivern”.

La CASS suposa el 2% de les consultes i les demandes, segons el CAd’A fan referència a les prestacions, que no són les esperades, i a les baixes. L’altre 2% fa referència a reclamacions, que solen ser impagaments i com es poden reclamar.

SERVEI CONSOLIDAT

El servei de consultes gratuït compta amb uns 150 advocats que atenen als ciutadans els dimecres a la tarda. Segons ha explicat Miquel Bellera, són dos col·legiats que estan cada setmana i atenen uns quatre casos cadascú. Assegura que “es un servei que s’ha anat consolidant amb el temps i l’únic indicador que tenim és que la sala d’espera la tenim plena”. De moment, però, no es plantegen cap ampliació.

Comentaris (1)

Trending