Andorra millora en el rànquing mundial de llibertat de premsa, tot i la manca de pluralitat

Reporters Sense Fronteres ha publicat la classificació en què Andorra puja setze llocs, passant del 53 al 37, amb una millora de la nota, però indicant els mateixos entrebancs de sempre a l’hora d'exercir la professió de periodista

Comentaris

Mapa del rànquing de llibertat de premsa de RSF de 2023
Mapa del rànquing de llibertat de premsa de RSF de 2023

L’ONG Reporters Sense Fronteres (RSF) ha publicat el seu informe anual del 2023 en què millora el seu rànquing en 16 llocs, passant de la posició 53 a la 37. D’aquesta manera, es recupera de la patacada de l’any passat en què havia perdut 14 llocs vers la classificació del 2021. Tot i aquesta recuperació, l’entitat alerta que “la manca de pluralitat i les ingerències constants del poder polític i econòmic són els principals obstacles per exercir el periodisme lliurement”.

Andorra recupera sis punts en la seva nota, que arriba als 75,05 punts vers els 68,79 de l’any anterior i l’entitat situa el Principat en un grup de 44 països en què la situació de la llibertat de premsa és més aviat bona. De fet, el Principat es situa només una posició per sota de la d’Espanya, mentre que França ocupa el 24è lloc. La classificació es fa amb 180 països, liderada per Noruega, Irlanda i Dinamarca, mentre que la Xina i Corea del Nord estan a la cua.

Com ha fet en d’altres ocasions, exposa que “la concentració d’importants interessos econòmics, redueixen a la mínima expressió el número de mitjans, això com la seva fortalesa i la independència”. Per exemple, destaca que “RTVA està sota la influència del Govern” i que altres publicacions estan sota els interessos d’empresaris”.

La informació relativa al nostre país torna a insistir en la “tradició democràtica relativament recent i la influència de les elits econòmiques en totes les institucions configuren un model opac, en què els poders de l’Estat estan mal diferenciats i això fa que els pocs periodistes independents no puguin exercir adequadament el contrapoder”.

RSF alerta que, tot i no existir la censura oficial, “amb uns mitjans públics proclius al Govern i els privats en mans d’empresaris o banquers, no fa falta silenciar a un paisatge mediàtic dòcil en el relat de la quotidianitat del Principat”. Així mateix, també remarca que “l’omnipresència de la banca en el país condiciona les inversions en publicitat” i, de retruc, “la línia editorial”.

Finalment, s’insisteix que “la tradició conservadora d’un país marcat per l’Església catòlica, pot condicionar a la independència dels mitjans de comunicació”. En aquest sentit, es destaca que els periodistes no tenen accés a entrevistes a jutges o magistrats o altres membres “d’un sistema judicial arcaic”.

Classificació Mundial de la Llibertat de Premsa 2023
Classificació Mundial de la Llibertat de Premsa 2023

 

Etiquetes

Comentaris (8)

Trending