Agricultura i Laika alerten de les intoxicacions sofertes per colònies urbanes de gats

Tant el ministeri com l’entitat animalista demanen als propietaris de mascotes que vagin molt en compte i que no es refiïn de les restes de menjar de consum humà perquè poden estar enverinades

Menjar homologat per gats a la gatera.
Menjar homologat per gats a la gatera. LAIKA

Les colònies urbanes de gats, especialment a Andorra la Vella i Encamp, poden estar en perill. Tant el departament d’Agricultura com l’organització animalista Laika alerten de les intoxicacions que han sofert algunes d’elles, especialment des de principi d’aquest any. I demanen als propietaris de gats i animals en general que no es refiïn de les restes de menjar de consum humà perquè podrien estar enverinades.

Tal i com han informat el ministeri i l’entitat animalista en un comunicat conjunt, després que la segona detectés episodis de possibles enverinaments es va posar en marxa una investigació per mirar d’aclarir els fets. De les autòpsies practicades i dels resultats de l’enquesta dels banders se’n desprèn que “podrien existir diferents causes de la mort dels animals, entre les quals almenys en un dels animals la causa de la mort va ser la intoxicació alimentària greu derivada de la ingesta d’aliments destinats a humans que estaven malmesos”. Per altra banda, i malgrat que les proves no siguin concloents, també s’ha pogut detectar verí destinat a rates en determinades zones que podrien ser l’origen dels casos investigats, ja que la seva incorrecta utilització podria provocar indirectament l'enverinament d’altres animals.

Un gat a la gatera pública.

Relacionat

Preocupació per la proliferació de gats i gossos greument afectats per possibles enverinaments

Per part del comú d’Encamp, en el moment que es va detectar aquest fet, i en col·laboració amb Govern i Laika, es van incrementar les rondes de vigilància amb els banders comunals i els agents de circulació. Tanmateix també es va realitzar un control amb una empresa especialitzada per intentar localitzar restes de verí. Segons el comunicat conjunt no es va trobar verí malgrat que fa unes setmanes, al camí del Pedral, sí que s’hauria localitzat algun producte verinós. Fins i tot es va alertar la policia. En tot cas,, s'han desbrossat les zones de vegetació per evitar que s'hi pugui amagar verí o qualsevol altra substància nociva pels animals.

En aquest context, des de Laika i des del ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat es recorda que és de vital importància evitar alimentar els animals amb restes de menjar de consum humà. Les associacions de protecció dels animals estan a disposició de la ciutadania per aportar consell sobre com s’han d’alimentar els animals i fins i tot aportar aliments adequats a totes aquelles persones que senyalin tenir colònies o gats aïllats que es trobin fora de la via pública i als quals desitgin alimentar.

Inici del camí del Pedral, a Encamp.

Relacionat

Investiguen la troballa de verí al tomb d’una zona on hi sol haver una colònia de gats a Encamp

Així mateix, el ministeri recorda els protocols a seguir, per garantir un correcte ús dels verins que si bé són necessaris per a prevenir i controlar l’aparició de plagues, una incorrecta utilització pot provocar indirectament l’enverinament d’animals i pot també representar un risc per la salut pública. Així, en cas de detectar-se la proliferació de rates a la via pública, cal notificar-ho als serveis d’higiene comunals perquè es pugui procedir a realitzar les actuacions corresponents per a la seva adequada eliminació. Si donat el cas, la proliferació de rates es produeix en recintes privats, és la propietat la que ha d’actuar, contractant els serveis d’una empresa autoritzada en el control de plagues perquè es duguin a terme les actuacions de control i eliminació corresponents de forma segura.

Les associacions de protecció dels animals, juntament amb el ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat i els serveis comunals corresponents anuncien que “continuaran duent a terme actuacions de control i vigilància de les zones afectades a fi de poder determinar les circumstàncies precises que estan a l’origen d’aquests abocaments incontrolats de substàncies verinoses a la via pública”.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending