Tena-Madrigal-Blanquer, el triumvirat que liderarà la mediació del transport sanitari

El personal de la concessionària deixa clar que conceptes remuneradors que es deuen a alguns dels treballadors o aspectes que confronten amb la llei no donen cap marge a la negociació

Una ambulància d'Andorrana de Transport Sanitari en les immediacions de les cotxeres de l'hospital.
Una ambulància d'Andorrana de Transport Sanitari en les immediacions de les cotxeres de l'hospital. Toni Solanelles

Els mediadors Ramon Tena, Cristina Madrigal i Cristina Blanquer configuraran finalment la terna que liderarà el procés per intentar arribar a un punt mig, a una solució, en el conflicte que hi ha en el transport sanitari. Després d’analitzar la situació i fer uns primers contactes exploratoris amb les parts, finalment ‘l’equip de mediació’ s’hauria posat a treballar.

Aquesta mateixa setmana hi hauria d’haver els primers contactes amb tots els mediadors i les parts. En principi, per separat. Es tracta de saber el posicionament de les parts abans d’adoptar qualsevol decisió. El ministeri de Salut i el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) són els primers interessats en trobar una solució positiva. I és que són professionals del SUM els que actualment estan garantint la bona marxa del servei. I això sense oblidar que hi ha algunes de les línies del servei que ni tan sols es presten, fet que, en altres circumstàncies, seria un incompliment flagrant de contracte i podria deixar sense efecte la concessió. Ara per ara, però, aquest escenari no es planteja ni per part del SAAS ni per part del ministeri.

Una ambulància del transport sanitari.

Relacionat

Primers contactes amb empresa i treballadors del mediador del cas del transport sanitari

Andorrana de Transport Sanitari voldria major flexibilitat per part dels treballadors i firmar un conveni col·lectiu amb uns requisits distints als actualment vigents. El personal està totalment en contra d’això, entre altres coses perquè contravindria el plec de condicions del concurs. I la carta de subrogació que van signar els representants de l’empresa just abans de l’1 de setembre passat, quan es va iniciar la concessió.

A més, segons les fonts consultades, hi ha treballadors als quals l’empresa els deu diners per conceptes retributius que no se’ls han abonat. Davant d’això, es demanen les fonts properes al personal, “quina mediació es pot fer? La mediació ja va tard. Perquè una empresa compleixi la llei i els acords pactats amb anterioritat i avalats per un plec de bases d’un concurs no cal cap mediació”.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending