Salut deixa clar que “no es pot triar vacuna” i que els dubtes sobre AstraZeneca no tenen fonament

Martínez Benazet admet que 124 persones han declinat la citació per aquest dimarts i afirma metafòricament que des d’ara, amb l’arribada de més vaccí, “s’estableix una cursa entre la pandèmia i la vacunació”

Ciutadans esperant que els arribés el torn perquè els injectessin la vacuna.
Ciutadans esperant que els arribés el torn perquè els injectessin la vacuna. Toni Solanelles

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha assegurat aquesta dimarts que el temor en relació amb la vacuna d’AstraZeneca “no té cap fonament científic” i que només es reporta un trombe per cada milió de persones vacunades, una repercussió que produeixen altres fàrmacs d’ús molt més corrent i que ningú dubta de consumir-los si els són prescrits o, fins i tot, automedicant-se. El titular de Salut ha deixat clar que totes les vacunes “donaran algun problema, però amb una casuística molt molt baixa” i ha advertit que “no es pot triar vacuna”.

El ministre ha confirmat que aquest dimarts 124 persones no han acudit a la cita que tenien per vacunar-se. No obstant això, no ha aclarit quantes d’aquestes persones no s’han presentat al centre de vacunació per no voler el vaccí d’Oxford, encara que ha donat a entendre que la majoria dels no presents o no han acudit per estar de vacances o no han acudit per no voler dosis d’AstraZeneca. Si hi ha un motiu justificat per no acudir a la cita, la persona en qüestió es torna a incloure als llistats. Si la raó és la farmacèutica, “aquesta persona va a la cua de totes les cues”.

Per a Martínez Benazet, “aquestes persones que han cancel·lat la cita han comès un error, s’han posat en risc” perquè “posar-se la vacuna és enormement més segur” que no posar-se-la o enfrontar-se als efectes col·laterals que pugui tenir el vaccí, ha dit el ministre, que aquest dimarts feia tres setmanes que s’ha injectat la primera dosi d’AstraZeneca. Per al titular ministerial, sí que hi ha relació entre la vacunació i els trombes que s’han produït. Però “la incidència és molt baixa i hi ha tractament” per combatre els coàguls que es puguin generar.

Martínez ha precisat que dijous van arribar les 26.400 d’AstraZeneca que l’OMS havia promès a través del projecte Covax, però que gràcies a la precisió de les xeringues s’obtindran 30.000 dosis

A no ser que l’OMS o l’Agència Europeu del Medicament encenguin totes les alarmes i s’exigeixi l’aturada de la vacunació, el Principat no té intenció de frenar res. Al contrari, “ens hem de posar les piles” i mirar d’administrar un miler de dosis diàries. Dijous van arribar 30.000 vacunes. De fet, Martínez ha precisat que van arribar les 26.400 d’AstraZeneca que l’OMS havia promès a través del projecte Covax, però que gràcies a la precisió de les xeringues s’obtindran 30.000 dosis. Es vacunaran només 15.000 persones per assegurar que hi ha les altres 15.000 per ells. Perquè no està clar quan arribaran més dosis d’aquesta farmacèutica.

Amb el vaccí ara disponible, la idea és vacunar els ciutadans fins a 54 anys i, també, col·lectius específics com poden ser els docents i persones d’un cert risc, com ara les persones amb diabetis i les obeses. Martínez Benazet ha explicat que durant aquest mes d’abril han d’arribar dosis de Moderna via França i de Pfizer a través d’Espanya. I que Andorra ja ha sol·licitat fàrmacs de Janssen i Novavax gràcies a la participació del Principat al projecte Covax.

Etiquetes

Comentaris (7)

Trending