La psicologia tindrà cobertura sanitària pública a partir de l’1 d’agost

La CASS avala l’entrada a la cartera de serveis de determinats actes psicològics però alerta que la tarifa de 45 euros és excessivament elevada i que està per sobre del que s’abona actualment als psiquiatres

G

G. P. / T. S.

Comentaris

El consell d'administració de la CASS ha adoptat diversos acords aquest dimarts.
El consell d'administració de la CASS ha adoptat diversos acords aquest dimarts. CASS

Els actes de psicologia ambulatòria tindran cobertura sanitària pública a partir de l’1 d’agost. Aquesta és la data més propera que demana la CASS com a posada en marxa de la normativa per abonar part del cost de les visites. El marge es necessita per adaptar el  sistema informàtic i les nomenclatures una vegada les negociacions entre el ministeri de Salut i el Col·legi de Psicòlegs han arribat a bon port. Un pacte, per cert, al qual han donat un ‘sí’ crític’. Tot i que s’entén que el que està acordat va a missa, no s’ha evitat apuntat que el preu és, al seu entendre, massa elevat.

El consell d’administració de la CASS ha analitzat aquest dimarts diverses qüestions relatives a la nova cobertura d’alguns tractaments de psicologia. Així, el màxim òrgan de representació i decisió de la parapública ha informat favorablement que els professionals de la salut de l’àmbit de la psicologia acreditats pel Govern puguin signar conveni que confirma que part dels seus serveis tindran cobertura sanitària. De fet, es valora de forma favorable que es regulin els actes de psicologia, però s’efectuen una seria d’observacions que haurien de ser tractades abans de l’entrada en vigor del decret que es demana sigui l’1 d’agost de 2023.

Justament, aquest és un punt clau a l’entendre dels màxims responsables de la CASS. L’acord marca que la cobertura entrarà en vigor quan passin tres mesos de la publicació del decret al BOPA. La parapública, però, avisa en el seu informe favorable que perquè tot funcioni correctament cal adaptar el sistema informàtic i crear tot el sistema de lletres clau per poder fer el pagament del finançament públic. I aquesta tasca requereix un cert marge de temps. Com a mínim, s’ha indicat, caldria donar fins a l’1 d’agost.

El cap de Govern en funcions, Xavier Espot, presideint la reunió amb el COPSIA

Relacionat

Deu sessions anuals a 45 euros cadascuna, punt clau de l’acord entre Govern i psicòlegs

En relació amb les observacions fetes sobre els actes de psicologia ambulatòria, fonts consultades per l’Altaveu han especificat que la tarifa inicialment establerta entre el ministeri i els psicòlegs, de 45 euros, pot ser “problemàtica” atès que el consell d’administració de la CASS veu que és més cara que a Espanya o França. Per exemple, al país veí del nord el cost seria de 40 euros per sessions de trenta minuts, amb un màxim de vuit per any.

També s’alerta que el preu acordat és “més elevat que el que marquen els psiquiatres” i, per tant, també s’entén que hi ha un cert greuge. Els apunts, però, es fan com a remarca però conscients que difícilment es canviarà res del que s’ha tancat amb el col·legi. “Un cop negociat, poca cosa a dir hi té el Govern”, han indicat les mateixes fonts. Paral·lelament, també s’han efectuat algunes remarques amb relació als requisits a tenir en compte per exercir la psicologia clínica.

PREUS PÚBLICS

Una altra de les qüestions que ha tractat el consell d’administració de la CASS aquest dimarts ha estat en relació amb els tràmits administratius i els preus que es cobren per a dites tramitacions. Així, la CASS ha aprovat l’actualització dels preus públics de tramitacions administratives que no es modificaven des del 2019. Les modificacions més significatives són un increment de 10 cèntims per full imprès de còpies o llistats demanats per afiliats. La nova tarifa de revisió mèdica a demanda d’una altra organisme de seguretat social. I la renovació gratuïta de la targeta sanitària cada 10 anys. Tots els certificats i extractes realitzats pel portal són gratuïts.

A la vegada, també s’ha validat el nou conveni que l’executiu signarà amb la societat gestora de la clínica Sant Vicenç d’Enclar. En aquest cas, es concerten 45 places de servei de residència assistida per a persones en situació de dependència i 10 places de servei de Mitja Estada Assistencial.

Etiquetes

Comentaris (4)

Trending