Pensionistes i assalariats demanen que cal anar més lluny amb el tercer pagador

La gent gran avisa que seguirà reclamant la farmàcia i ACU i representants dels assalariats a la CASS volen una generalització que, segons els consellers de la majoria, està prevista de cara al futur, ja que la idea era implementar-ho progressivament

Una imatge de la façana de la CASS.
Una imatge de la façana de la CASS. Toni Solanelles

Amb una crítica més dura o més suau, però la sensació general entre els col·lectius que es podrien beneficiar del tercer pagador és que la decisió de Govern, de moment, es queda curta. Així, la Federació de Gent Gran és mostra satisfeta a mitges, ja que deixa clar que continuarà reclamant l’ampliació a l’àmbit de la farmàcia. Més decepció es percep a l’Associació de Consumidors i Usuaris (ACU) i els representants dels assalariats, que lamenten que encara no sigui universal. Aquesta opció, s’assegura des dels grups que donen suport a Govern, està prevista de cara al futur.

Per ara, els principals beneficiats són els padrins i hi ha satisfacció entre el col·lectiu. Félix Zapatero, president de la Federació de la Gent Gran recorda que “ens ha costat molts anys i moltes reunions, però al final ho hem aconseguit”. Per això, “és positiu i estem molt contents”. Ara bé, queda una espina clavada: la farmàcia.

I, per això, Zapatero avisa que seguiran lluitant perquè això sigui també una realitat. De fet, ha demanat al cap de Govern, Xavier Espot, que el pròxim 18 d’octubre, aprofitant la celebració de la Festa Magna, es posi data. “S’han compromès a concretar la data llavors”, ha indicat. També ha volgut remarcar que “el tercer pagador no significa la gratuïtat, sinó que només aportarem el que ens toca”.

Font, durant la compareixença davant els mitjans.

Relacionat

Els dentistes i les analítiques s’inclouen en el tercer pagador pels més grans de 65 anys

En canvi, pel que fa a la població en general, hi ha insatisfacció. Montserrat Martínez parla d’un “primer pas decebedor” i recorda que “a la meva proposta del programa ho portava perquè fos per tothom perquè hi ha moltes dificultats econòmiques i moltes famílies que, segons quines proves com una ressonància o una analítica important, han d’escollir entre menjar o fer-se-la”. Per tant, “caldria que fos general ja”. A banda, tampoc acaba “d’entendre” que no es pugui implementar ja el sistema a la farmàcia. “Vull pensar que és deu a què s’ha fet amb pressa i amb una mica de falta de previsió”, ha comentat.

També és crític Lluís Ferreria, des de l’ACU, fent una valoració “negativa” i lamentant que es votés “un text que no pensaven complir”. Per un costat, denuncia que la fórmula s’apliqui només als jubilats quan “si algú té un sou de 1.200 euros i paga un lloguer, a la mínima que li vingui un daltabaix de salut ho tindrà molt complicat”. També lamenta que no s’implementi ja pels medicaments, carregant contra els consellers de la majoria. “Si no eren coneixedors que el programari de la CASS no ho permet, o són inútils o incompetents. I, en tot cas, l’obligació ara és implementar-ho”, afirma.

López i Vela durant la roda de premsa.

Relacionat

El PS acusa Govern de no tenir “voluntat política” per implementar el règim del tercer pagador

Justament, aquests parlamentaris han volgut remarcar que la voluntat és que el tercer pagador arribi a tothom, però pas a pas. “La proposta d’acord ja marca molt clarament cap on es vol anar i per això es va votar. Si no es volgués anar en aquesta direcció, no s’hagués aprovat. Va ser una declaració de principis molt clara”, defensa el president del grup independent, Ferran Costa, que celebra “amb vehemència” el fet d’iniciar tot “començant per les persones més vulnerables” a les quals “els estem alleugerint les problemàtiques del dia a dia”. També ha expressat el compromís a fer-ho “extensiu a la farmàcia” tot assegurant que “tan bon punt es pugui es farà”. Costa apunta que s’ha fet “un primer pas clar i decidir”.

I també, segons la demòcrata Sandra Codina, “molt important”. La consellera general ‘taronja’ recorda que “en cap moment vam dir que no seria progressivament; ja vaig comentar en la meva intervenció que ho anirien ampliant”. Ara, indica, “hem començat pels usuaris que més utilitzen els serveis sanitaris”. Sobre el fet que no s’inclogui encara la farmàcia, argumenta que “cal fer ajustos informàtics”, fet que ja està en marxa: “està en via de solució i se solucionarà”. També avança que “caldrà reforçar els controls per evitar abusos”.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending