Assandca quantifica en 980.000 euros anuals el cost que tindria la radioteràpia al país

El president, Josep Saravia, ha exposat el càlcul als grups de la majoria a partir de les dades de casos que es diu que hi va haver l’any passat i del cost de cada tractament que seria d’uns 4.000 euros

Assandca s'ha reunit amb els grups de la majoria aquest dimarts.
Assandca s'ha reunit amb els grups de la majoria aquest dimarts. Demòcrates

El president de l’Associació Andorrana Contra el Càncer, Josep Saravia, s’ha reunit aquest dimarts amb els grups parlamentaris de la majoria (Demòcrates i Ciutadans Compromesos) per tractar, una vegada més, la importància que el país disposi d’una unitat de radioteràpia. Aprofitant els càlculs que va fer el doctor Raimon Miralbell en el seu informe, ha calculat que el cost anual que tindria per al país seria de 980.000 euros.

Saravia ha lamentat que “encara no tenim estadístiques sobre els casos de càncers i fa deu anys que les demanem. Ens van dir que les tindríem l’estiu passat i encara no han arribat”. En la reunió amb els grups de DA i CC ha tornat a posar sobre la taula la necessitat que el país disposi d’una unitat de radioteràpia perquè els malalts no hagin de fer el viatge a Barcelona “amb el cansament i patiment que això comporta”. En aquest cas els ha posat sobre la taula el càlcul que ha fet del cost que tindria. Ho ha fet basant-se en la xifra de 406 nous casos que s’haurien produït l’any passat. D’aquests, diu, que “el 60% necessitarien radioteràpia, el que representa uns 240”. Considera que “si cada tractament està quantificat en 4.000 euros, la xifra rondaria els 980.000 euros”. El cost de l’aparell, assenyala, ronda els tres milions i mig d’euros i és conscient que s’hauria de buscar un mecanisme tipus ‘renting’ per poder-la portar i evitar l’obsolescència.

El president d’Assandca recorda que l’estudi elaborat per l’oncòleg català Raimon Miralbell fixava entre 245 i 250 el mínim de pacients l’any perquè la radioteràpia pugui funcionar correctament. En aquest sentit, diu que fa uns dies va mantenir una reunió amb l’Institut Català Oncològic i “ens van manifestar que ens podrien ajudar”. A més, afegeix que s’hi podrien sumar els malalts de la Seu d’Urgell.

“Nosaltres ho estem demanant amb més força perquè tenim arguments i els números justifiquen la unitat”, ha expressat

Segons Josep Saravia, els consellers generals li han dit que ho plantejarien al partit i vol saber per què no es vol disposar d’aquesta maquinària al país. “Nosaltres ho estem demanant amb més força perquè tenim arguments i els números justifiquen la unitat”, ha expressat. En aquest sentit, remarca que “amb els polítics hi hem de confiar per obligació”, tot i que és conscient que la postura demòcrata no ha canviat des que Joan Martínez Benazet era ministre de Salut i ara amb Helena Mas al capdavant de la cartera continua igual, malgrat que en el seu moment ho van portar al programa electoral.

Una altra de les demandes ha estat la de disposar de pisos tutelats per a les persones que han de baixar a Barcelona a fer el tractament. Insisteix en la necessitat d’aquest instrument tant per als afectats i els seus acompanyaments i manifesta que l’estada en un hotel no és la mateixa i no tot ho cobreix la CASS.

Comentaris (9)

Trending