Alerta màxima als centres sociosanitaris després que la Covid hi hagi tornat a entrar

El Cedre prohibeix les visites a la tercera planta després que un brot hagi contagiat tres usuaris i cinc treballadors i Salita tanca la quarta planta perquè hi té cinc residents també infectats; Clara Rabassa té tres positius, en tots els casos, tothom és asimptomàtic

L'edifici del Cedre, a Santa Coloma
L'edifici del Cedre, a Santa Coloma ALTAVEU

Els centres sociosanitaris del país estan en alerta màxima després que la Covid hagi entrat en tres de les residències del Principat. Cert que tots els usuaris afectats -onze per ara- són asimptomàtics i estan bé de salut dins el que cap. Però l’alta infectivitat de l’Òmicron fa que no s’hi valgui a badar i que s’hagin d’adoptar mesures per tal que el virus es propagui tant poc com sigui possible. El Cedre i Salita, els dos centres més afectats per ara, ja han anunciat que blinden una planta cadascun. No s’hi podrà entrar a fer visites si no és en un cas d’extrema urgència.

Per ara, també, cada centre s’haurà de gestionar els seus contagiats. El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha explicat que mentre els infectats siguin asimptomàtics, cada residència adoptarà les mesures d’aïllament que cregui escaients. I que en el cas que la situació s’agreugi, el pacient en qüestió haurà de ser traslladat a un altre dispositiu, com podria ser, ha dit el titular de Salut, l’àrea Covid del Cedre. Però això hi ha poques possibilitats que passi. Un grup de familiars del centre públic fa uns mesos que va mobilitzar-se durament per mostrar la seva oposició a rebre usuaris que no fossin del Cedre al Cedre.

Una imatge de la part posterior de Salita.

Relacionat

Cinc residents a Salita i tres de Clara Rabassa també donen positiu i són asimptomàtics

Entre altres coses, perquè no hi havia cap planta Covid com a tal. Perquè hauria quedat demostrat que era inviable, impossible, poder aïllar del tot una zona del centre per poder acollir contagiats d’arreu. De fet, hores d’ara, a la cinquena planta del Cedre, la que és d’hospitalització, s’han reservat fins a vuit llits per a padrins que puguin resultar positius de Covid. És allí on estan ara les tres persones fins ara detectades amb coronavirus en aquest centre. Els tres usuaris -un dels quals no vacunat per voluntat pròpia- i cinc treballadors (dues infermeres, dos auxiliars i un empleat de la neteja) que han resultat positiu són tots de la tercera planta.

D’aquí que la direcció del Cedre hagi comunicat aquesta tarda als residents i familiars que a l’esmentada planta hi queden restringides les visites, almenys, fins al dia 20 d’aquest mes. Només en casos d’urgència extrema se saltarà aquesta prohibició. I en aquests casos només es permetran visites d’un familiar per resident i sempre que el familiar no presenti símptomes de malaltia aguda o estigui sotmès a una mesura d’aïllament domiciliari. A part, també se suspenen les sortides dels residents a la tercera planta del centre. Tot plegat es compensa amb la posada en marxa d’una roda de vídeo-trucades.

Exterior de l'edifici del Cedre.

Relacionat

Salut avalua l’adopció de mesures en la planta del Cedre on ja s’han detectat tres positius

La situació és pràcticament calcada a Salita. En el centre privat d’Escaldes hi ha cinc usuaris contagiats. Hi hauria també una sanitària positiva, segons les fonts consultades. Com en el cas del Cedre, tots els casos es concentren majoritàriament en una sola planta, en aquesta ocasió la quarta. D’aquí que la direcció d’aquell centre, per evitar riscos, i vist ja com es va de curt d’efectius i de recursos, hagi decidit tancar la planta. Com en la tercera del Cedre, a la quarta de Salita no s’hi podran acollir visites.

Tampoc no poden sortir a l’exterior els residents d’aquella planta. Aquest mateix comportament es recomana, que no pas s’imposa, als usuaris d’altres plantes del centre sociosanitari del carrer Josep Viladomat d’Escaldes. Es recomana, s’ha dit, que els usuaris de Salita no surtin a l’exterior per no córrer el risc d’infectar-se vista l’elevada transmissió vírica que hi ha en l’ambient. Els familiars de les plantes distintes a la quarta poden visitar els seus éssers estimats usuaris del centre sociosanitari adoptant mesures i amb una protecció de metacrilat pel mig.

Finalment, i segons que ha anunciat el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, hi ha tres usuaris positius al centre de Clara Rabassa, asimptomàtics com en la resta de casos i centres. Ara per ara, de l’únic centre del qual no s’ha reportat cap positiu és de Sant Vicenç d’Enclar, una residència geriàtrica que, malauradament, ja ha estat durament colpejada en altres ocasions i onades d’aquesta pandèmia que amb connotacions diferents però continua collant de valent.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending