Salut preveu detectar uns 150 positius per coronavirus amb el programa massiu de tests

Arran dels resultats de la primera ronda s’han fet, fins ara, 1.739 PCR que han permet trobar 47 persones que, sent asimptomàtiques, tenien la Covid-19 i podien contagiar

Un sanitari fa una punxada per al test d'anticossos.
Un sanitari fa una punxada per al test d'anticossos. ARXIU / SFGA

El programa de tests massius ha permet detectar, fins ara, 47 persones que, posteriorment, han donat positiu per coronavirus un cop se’ls ha fet la pertinent PCR. En els propers dies s’ha de continuar el procés de sotmetre a aquestes proves les persones que han mostrat IgM per la malaltia. Des del Govern es calcula que, un cop es facin totes, s’hauran trobat entre 140 i 150 pacients amb la Covid-19, però que, en el moment de sotmetre’s al test no presentaven símptomes.

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha explicat que, fins ara, arran de la primera ronda del cribratge, s’han fet un total de 1.739 proves PCR. D’elles, 47 han revelat que la persona tenia la Covid-19. Això suposa un 2,7% del total de testats el resultat dels quals va aixecar sospites. Queden encara, però, un bon grapat de casos a analitzar: uns 3.200. Els càlculs fan preveure que, un cop es facin les proves a tots ells, “detectarem uns 140 o 150 infectats”.

Benazet ha fet una crida a què tots els ciutadans participin en la segona ronda dels tests d'anticossos, de la qual espera que se'n derivin poques proves PCR

El titular de Salut ha admès que l’elevat nombre de sospites sorgides del programa de cribratge va provocar un cert col·lapse tant entre els metges de capçalera i en la llista d’espera de les PCR, ja que “tenim una capacitat limitada fins a posar en marxa les màquines TMA”. Tot i això, Benazet confia que en pocs dies es podrà donar sortida a totes les demandes i completar l’anàlisi de tots els casos.  Ha demanat, però, “que ningú tingui pressa, perquè totes es faran”.

Trobar aquests positius, ha indicat, “era un dels objectius del programa”. La voluntat era “trobar persones que estiguessin malaltes i poguessin ser un nou reservori del virus”. Per això, ha defensat que “el cribratge està donant un resultat realment positiu”.

La segona fase del cribratge s'ha posat en marxa avui, per exemple, a Andorra la Vella, amb la supervisió de Conxita Marsol.

Relacionat

En marxa la segona tanda del cribratge massiu per detectar anticossos

Els positius també han servit a Benazet per fer una crida a què “tots els ciutadans es facin el segon cribratge”. El ministre ha apuntat que “és important perquè ja hem detectat alguna persona que ha virat perquè estava en la fase inicial de la malaltia i a la qual no l’haguéssim detectat amb un sol test”. També ha avançat la sensació que, en aquesta segona ronda, “seran poques les persones que després s’hagin de fer PCR”.

L'estratègia de futur és "fer cribratges poblacionals" amb grups que "serveixin de sentinelles", com ara cuidadors de persones vulnerables, professionals sanitaris o personal de restauració o botigues

Benazet, a més, ha apuntat que un cop finalitzi aquest primer programa, “l’estratègia serà fer cribratges poblacionals” aprofitant la màquina TMA “amb grups que serveixin de sentinelles”. Entre ells, “cuidadors de persones vulnerables, professionals de salut, persones que atenen restauració o comerços”. Així, “estarem atents a un possible rebrot”. En aquest cas, ha indicat, “ens caldrà fer un diagnòstic i l’enquesta epidemiològica molt ràpidament”.

Els fins ara 47 positius detectats via cribratge no se sumen oficialment, tot i que sí que es tenen presents, en les dades oficials de l’epidèmia, que aquest dilluns han sumat el quart dia consecutiu sense cap nou cas, arribat per les vies sanitàries habituals. Per tant, segueixen sent 761, dels quals, 624 ja han superat la Covid-19 i només hi ha 86 casos actius.

casos coronavirus 18 maig

La situació també millora a l’hospital de Meritxell. Només hi ha ja vuit pacients ingressats, dels quals únicament un a la unitat de cures intensives, connectat a un respirador mecànic. Pel que fa a la planta medicalitzada del Cedre, s’han donat tres altres i únicament queden nou padrins ingressats, dels quals cinc provinents d’altres residències. Tres es troben a l’espera que una segona PCR negativa els permeti passar al llistat de curats.

nous casos coronavirus 18 maig

Benazet ha valorat positivament aquestes dades. “És una evolució realment molt bona que demostra que, tot i les excepcions que hem anat fent, no hi ha cap repunt de l’epidèmia”, ha manifestat.

casos actius coronavirus 18 maig

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending