El PS exigeix que rodin caps a Govern per “la gestió caòtica” de la pandèmia

Els socialdemòcrates eviten demanar obertament la dimissió del ministre de Salut però l’acusen de “mentir” i “manipular” i asseguren que “no està a l’alçada” davant d’una situació d’una elevada “gravetat” plena “d’improvisació” i “manca de planificació”

Pere Baró i Pere López durant la compareixença d'aquesta tarda.
Pere Baró i Pere López durant la compareixença d'aquesta tarda. Toni Solanelles

“Algun tipus de responsabilitat se n’ha de derivar.” El Partit Socialdemòcrata (PS) apuja el to davant “una gestió caòtica” de la crisi sanitària per part de Govern plena, segons els socialdemòcrates, de “manca de planificació” i “improvisació”. La primera força de l’oposició parlamentària ha evitat demanar obertament dimissions. Però ha posat directament el focus en el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, i, en menor mesura, en el director de l’Oficina Covid, Bruno Bartolomé. El PS considera que “la situació és molt i molt greu”. 

El president socialdemòcrata, Pere López, i el secretari d’organització de la formació, Pere Baró, han comparegut aquesta tarda per denunciar les constants “mentides” que al seu parer profereix Martínez Benazet, de qui han assegurat obertament que “no està a l’alçada” i “el càrrec li va gran”. Baró ha arribat a afirmar que “juga a ser ministre amb la sola intenció de quedar bé”. “No acceptarem mentides i ara és mentir”, ha assegurat el secretari d’organització socialdemòcrata, que ha lamentat “falta de lideratge polític i social”.

López, que ha reconegut que “des de que hem apujat el to” alguna cosa s’ha mogut, ha destacat també que “fins ara s’escudava (en què l’alta incidència de la Covid al país) no arriba al sistema sanitari”, però ara aquesta ja no és una sortida vàlida per l’alt nombre d’ingressats que hi ha a l’hospital, molts a l’UCI i intubats. La pressió sanitària, doncs, és molt elevada. I la situació en general, “molt molt greu”.

Pere López ha exigit responsabilitats a Govern des de la plaça del Consell General.

Relacionat

Clam contra la ‘desgestió’ de la pandèmia

Tant Baró com López han agraït l’esforç ingent que estan fent diversos professionals per tirar endavant diversos dispositius fonamentals, com els sanitaris o els docents, anant fins i tot “més enllà del que es pot aguantar físicament”, però han denunciat que la ciutadania, que sempre ha fet cas de les instruccions donades, està “cansada d’improvisacions contínues” que estan “sumint les famílies, les activitats escolars i les extraescolars en el caos”.

MENTIDES

Els dos dirigents socialdemòcrates han recordat que cada vegada hi ha més veus crítiques amb la gestió sanitària i alhora, que demanen dimissions. Tant Baró com López han demanat demanar cap renúncia o destitució obertament. Però han assegurat que la deficient gestió que hi ha hauria de tenir “conseqüències”, sense dir quines. Però han remès durament contra Martínez Benazet. “Malauradament tenim una persona al front de la sanitat que tot sovint menteix. I això és molt greu. No ens podem permetre que a aquesta gestió caòtica s’hi afegeixin constants mentides”, ha afirmat Pere López.

“Malauradament tenim una persona al front de la sanitat que tot sovint menteix. I això és molt greu. No ens podem permetre que a aquesta gestió caòtica s’hi afegeixin constants mentides”

Baró i López han afirmat que hi ha hagut “molts errors” i “moltes coses que no s’han explicat”. han lamentat que hi hagi decisions que s’imposin a cop de comunicat o de cita en una roda de premsa sense cap suport normatiu i han lamentat el comportament del Govern, que a parer dels socialdemòcrates “hauria d’escoltar més”. “Menys arrogància i més admetre els errors”. Els socialdemòcrates malden pel fet que els constants canvis de criteris estan sumint en un mar de dubtes tots plegats, i que queda lluny de “fer política en majúscula”.

Baró i López, que han lamentat la situació en què es troben molts pares per les instruccions donades a les escoles, o les dificultats per les quals passen els locals d’oci i també el sector de la restauració, han fet un decàleg de les mentides que els darrers dies, i al tomb de la compareixença del ministre de Salut a la comissió legislativa de Sanitat, hauria proferit Martínez Benazet, de qui han assegurat que “no tenia cap ganes de comparèixer” davant el Consell General per donar explicacions.

López ha explicat, a mode de decàleg de les mentides o imprecisions volgudes del ministre que “divendres, i després de reubicar diversos funcionaris, a l’Oficina Covid no arribaven a 25 rastrejadors” quan setmanes abans s’havia parlat de cinquanta persones. “Tres persones com a mínim han estat contractades via ETT quan va negar aquesta via.” “Va afirmar que mai no s’havia desmantellat l’Oficina Covid quan es van treure taules i cadires i fins i tot es van desconnectar línies telefòniques.”

Pere López ha exposat un decàleg de deu enganys o imprecisions en què hauria incorregut Martínez Benazet els darrers dies: “Hi ha molts errors i moltes coses que no s’han explicat”

Els socialdemòcrates també han insistit en la deficient tecnologia amb què treballen els rastrejadors, sense pràcticament elements informàtics i sí molt treball manual. Han contradit Martínez Benazet en el sentit que el ministre va assegurar davant la comissió de Sanitat que ell hi havia demanat comparèixer i “no hi ha cap evidència que ho hagués demanat”. Ha recordat que des del 21 d’octubre no hi havia hagut cap compareixença. I que pretenia fer-la el titular de Salut el 23 de desembre. També han recordat que ningú ha negat que hi hagi hagut casos de nepotisme a l’Oficina Covid tal i com va denunciar el Sipaag i ha recordat que al contrari del que hauria dit la ministra d’Educació, Ester Vilarrubla, el doble cribratge i els aïllaments anunciats aquests darrers dies en cap cas s’han consensuat amb el sindicat dels docents (SEP).

També han lamentat que és un intent d’engany que acaba comportant, potser, una falsa relaxació, que es doni el percentatge de vacunats en relació amb la població vacunable i no amb la població total perquè així és pot donar una sensació d’un nivell de vacunació més alt. I ha recordat que la “prestació per fills confinats era una prestació inexistent” que s’hauria hagut de córrer a reactivar aquests darrers dies. I la llista, ha advertit Pere López, podria allargar-se fins a avorrir.

“No acceptarem mentides i ara és mentir.” “El problema no és la gestió sinó el caos que genera la manca de planificació”, han insistit els socialdemòcrates, que consideren que el Govern s’està mostrant “incapaç de dotar de recursos” allà on toca per mirar de sortir d’un atzucac que, ha deixat entreveure Pere López, ja al mes d’octubre es veia a venir perquè els contagis a les escoles ja eren molt elevats. Però s’hauria arribat tard i malament. I així van les coses. L’UCI plena i un desgavell sinó absolut, gairebé.

Etiquetes

Comentaris (20)

Trending