Clam contra la ‘desgestió’ de la pandèmia

El PS esclata contra el Govern pel “caos” en què està sumit el Principat, amb una crisi sanitària “desbocada i sense control” davant de la qual desenes de docents reclamen que es tanqui l’escola i representants sindicals de diversos sectors també lamenten la improvisació constant

Pere López ha exigit responsabilitats a Govern des de la plaça del Consell General.
Pere López ha exigit responsabilitats a Govern des de la plaça del Consell General. Toni Solanelles

“Desgovern i absència total de gestió.” Els socialdemòcrates han esclatat aquest dilluns contra el Govern pel “caos de gestió de la crisi de la Covid”. No són els únics, però sí que com a principal partit de l’oposició parlamentària, el Partit Socialdemòcrata (PS) exigeix a l’executiu que assumeixi responsabilitats i deixi de traslladar-les a la ciutadania. Que no s’amagui. Mentrestant, des de l’àmbit ciutadà, nombrosos professionals de la docència demanen que es tanquin les escoles per poder fer net davant l’escalada incontrolable de contagis a les aules.

La indignació ciutadana per la situació que presenta la pandèmia, amb multitud de casos, instruccions gens clares, l’Oficina Covid fora de control i passant dies i dies sense comunicar-se amb suposats infectats… va en augment. I fa témer que hi pugui haver un incompliment de les directrius donades des de l’administració. Una part d’aquest malestar, ja expressat fa uns dies pel Sindicat de personal adscrit a l’administració general (Sipaag), l’ha recollit aquest dilluns el Partit Socialdemòcrata (PS), que ha presentat una pregunta parlamentària que dijous haurà de respondre el Govern al Consell General durant la sessió de control.

Pere López remarca que l’actitud de la ciutadania ha estat “exemplar” i si s’ha fet allò que l’administració ha dictat, li escau a l’executiu “explicar què ha succeït” perquè se sigui ara “el pais de tot Europa que pitjor està gestionant la crisi sanitària”

El president del grup parlamentari socialdemòcrata i líder de la formació, Pere López, ha afirmat sense embuts que estem davant d’una “pèssima gestió” d’una pandèmia que, al Principat, deixa les pitjors dades de tot Europa. López, que igual que el PS va ser molt cautelós especialment durant les primeres onades de la Covid, ha criticat sense embuts l’actuació que està duent a terme l’executiu, plena d’improvisació a parer seu. “Mesures improvisades i que sembla que van tard”, ha dit el líder del PS, que ha lamentat que el Govern no hagi estat capaç de preveure, anticipar-se i planificar.

Pere López ha remarcat que “l’actuació de la ciutadania, de forma molt majoritària, ha estat exemplar”, amb un seguiment de les directrius donades i amb uns elevats índexs de vacunació. Per tant, si seguint el que ha anat dictant l’administració, la situació que es viu al Principat en relació amb la pandèmia és la que és, la responsabilitat no és de la ciutadania sinó del Govern, ha vingut a dir el dirigent socialdemòcrata, que ha evitat desvetllar si durant la sessió de control de dijous tenen previst demanar la dimissió del ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, o de qualsevol altre dirigent governamental.

En tot cas, ha deixat clar López, la responsabilitat no seria únicament i exclusivament de l’Oficina Covid tot i ocupar un paper central en l’entramat de lluita contra el coronavirus i haver mostrat un desbordament i una mica de gestió evident després d’haver estat “desmantellada” a l’estiu. El president del PS ha recordat que ni els recursos que es destinen a la lluita contra la pandèmia ni l’estratègia sanitària no la fixa l’Oficina Covid sinó el ministeri o més amunt hi tot. En tot cas, ha afirmat López, espera que el Govern admeti “la seva responsabilitat” davant el “caos” actual de la mateixa manera, “amb el mateix grau que van explicitar als quatre vents l’autocomplaença” per la suposada bona gestió de la primera onada de la crisi sanitària.

QÜESTIÓ DE DETALLS

Perquè aquest dilluns López també ha posat en dubte el treball previ fet pel Govern arran de l’esclat de la Covid. Una cosa va ser adoptar la decisió de confinar tota la població, una decisió que acabarien fent la immensa majoria dels països, i l’altra “aquesta fase de gestió més acurada. Quan ha calgut ser fi, anar al detall, el nostre Govern ha estat incapaç de fer-ho”. López ha acusat l’executiu d’estar “amagat en un moment que els ciutadans demanen explicacions” atès que semblava que l’hivern seria “tranquil” i “de cop i volta a ulls de la ciutadania” tot s’ha descontrolat.

El líder socialdemòcrata ha evitat assenyalar ningú. Ni escoles ni cap altre col·lectiu. “Hi ha hagut una relaxació excessiva per part de Govern que s’ha traslladat a la població” i ara s’està fent tard davant una situació que té implicacions sanitàries però també derivades econòmiques i familiars. I en aquest sentit, ha lamentat la informació contradictòria que en molts casos s’està donant des de les autoritats sanitàries competents. Pere López ha lamentat que hi hagi “una tendència a traspassar la responsabilitat a la ciutadania” i ha exigit informació clara i assumpció de responsabilitats.

A LES ESCOLES

El president del grup parlamentari del PS ha explicat que la pregunta entrada al Consell General i la seva compareixença aquesta tarda a la plaça que hi ha davant la Casa de la Vall responia al neguit que molts ciutadans, de molts àmbits, els han traslladat. Certament, el descontrol és absolut i desenes de docents estan a l’expectativa que es tanquin escoles per mirar de frenar una situació que no està ni de bon tros sota control.

Diversos professors i mestres consultats han reconegut que “la tensió és molt difícil de gestionar”, “l’aparició de casos positius és constant” i tot plegat “requeriria un dies d’aturada per mirar de fer net”. Aquest dilluns, que en molts centres s’estan cribrant alumnes d’infantil i primària, haurien anat apareixent molts positius que obliguen a confinar aules senceres. “Amb dues-centes aules o més aïllades és impossible de contenir res”, han assegurat les fonts consultades, que han denunciat la contradicció que hi ha entre els protocols que dicta el propi Govern en relació amb l'activitat escolar i l'extraescolar.

SINDICATS

El malestar per la gestió de la pandèmia comença a ser cada vegada més generalitzat. Fa uns dies que el Sindicat de personal de l’administració general (Sipaag) denunciava el mal funcionament de l’Oficina Covid i la seva utilització política. Aquest sentiment ha anat a més els darrers dies, fins al punt que visiblement molest, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha hagut de negar qualsevol cas de “nepotisme” i ha convidat el Sipaag i el seu cap visible, Lluís Anguita, a acudir als tribunals si creu que hi ha hagut alguna anomalia en la contractació de personal.

Lluís Anguita presideix el Sipaag.

Relacionat

El sindicat de funcionaris esclata contra la gestió de la pandèmia: “Que deixin de fer política”

El sentiment és generalitzat entre diversos sindicats de l’administració, però difícilment hi haurà cap actuació per denunciar-ho formalment i pels canals judicials. El líder del PS, Pere López, que ha assegurat que no té cap element per pensar que des del Sipaag no s’està denunciant allò que se sap o se sent, també ha deixat clar que en una situació excepcional com la que viu el món des de fa gairebé dos anys fins i tot “seria secundari” que hi hagi casos de “clientelisme o amiguisme”, que ha detestat.

“És secundari si la feina s’ha fet d’una manera eficient o correcta”, però és que ni tan sols ha estat així, ha recordat Pere López, que ha insistit que l’Oficina Covid havia de jugar un paper central en l’estratègia de seguiment i control de la pandèmia i aquest ha fallat. “No ha fallat la ciutadania. Llavors ens han d’explicar que ha succeït. Som el pitjor país europeu en la gestió de la crisi”, ha reblat el dirigent socialdemòcrata.

Comentaris (21)

Trending