Els pares amb fills confinats per contagi poden demanar ja l’ajut per tenir cura dels menors

El Govern amplia la prestació als infants que siguin aïllats per contagiar-se amb el coronavirus, però demana als progenitors que acreditin “que no tenen cap familiar fins al segon grau de consanguinitat o d’afinitat” que el puguin atendre

El Govern ha modificat aspectes de la prestació per tenir cura de fills confinats.
El Govern ha modificat aspectes de la prestació per tenir cura de fills confinats.

El Govern ha oficialitzat l’ampliació de l’ajuda a aquells pares que hagin d’absentar-se de la seva feina per tenir cura dels fills confinats per culpa de la Covid-19. La modificació de la prestació s’ha publicat ja al BOPA i permet que la prestació, equivalent al salari mínim, es pugui demanar també si l’aïllament és per contagi. Fins ara, estava limitat als casos en els quals la mesura era per haver estat contacte d’un positiu. Ara bé, no s’hi tindrà dret si algun familiar de segon grau del pare o la mare, com ara els avis, poden fer-se càrrec de l’infant.

La normativa posa en relleu “l’actual situació” i, sobretot unes dades epidemiològiques “que revelen un augment de casos diagnosticats tant al nostre país com a l’entorn” i “els protocols de confinament adoptats per l’autoritat sanitària”. Per això, s’apunta que “esdevé necessari ampliar el permís retribuït a les persones que s’hagin d’absentar del seu lloc de treball per tenir cura de persones menors de catorze anys o de persones amb discapacitat del mateix nucli familiar en aïllament també per haver estat diagnosticades de SARS-CoV-2”.

Benazet i Vilarrubla durant la roda de premsa.

Relacionat

Govern planteja ampliar l’ajuda als pares que hagin de tenir cura de menors confinats

Per tant, el podran demanar els pares que hagin de tenir cura de fills confinats a casa, sigui per haver estat contacte d’un positiu, per exemple companys de classe, o directament per patir la malaltia. Per fer-ho s’hauran de complir una sèrie de requisits, establerts en l’article 2 del decret. Així, s’indica que s’haurà de ser assalariat o autònom d’activitats que estiguin obertes i que no tinguin l’opció de recórrer al teletreball.

Ara bé, també es demana que “acreditin que els dos progenitors o assimilats es troben en la mateixa circumstància o que són famílies monoparentals, i que cap dels progenitors o assimilats no té cap familiar fins al segon grau de consanguinitat o d’afinitat que pugui tenir cura raonablement els menors o les persones amb discapacitat a càrrec”. És a dir, tiets o avis. Aquesta petició no estava en l’anterior decret, de setembre del 2020, però sí a la tercera llei òmnibus, del desembre.

La durada de la prestació s’allargarà mentre la persona hagi de romandre a casa per tenir cura del menor. És a dir, s’acabarà quan finalitzi el període de confinament o es doni l’alta en el cas de patir la Covid-19. Es calcularan les hores no treballades i es remuneraran en funció del salari mínim interprofessional vigent. A banda, el Govern també pagarà la part empresarial de la cotització a la CASS, tant pel que fa a la branca general com a la de jubilació.

El decret estableix una durada indefinida de la mesura. Serà Govern qui decideixi quan s’ha de deixar sense efecte, presumiblement, quan hagi millorat de forma important la situació sanitària.

Comentaris (2)

Trending