Govern planteja ampliar l’ajuda als pares que hagin de tenir cura de menors confinats

Benazet anuncia que la voluntat és que també es pugui demanar en cas que l’aïllament de l’infant sigui per contagi mentre que Educació ultima els detalls per aplicar el nou protocol de cribratges a les escoles

Benazet i Vilarrubla durant la roda de premsa.
Benazet i Vilarrubla durant la roda de premsa. SFGA

El Govern preveu modificar els ajuts que es donen als pares que hagin de deixar la feina per tenir cura de fills que hagin estat confinats per brots a la seva escola. En aquest sentit, es vol ampliar els supòsits per demanar-lo a aquells casos que l’aïllament sigui directament per contagi. Es tracta d’un canvi que s’impulsarà els pròxims dies, coincidint també amb el nou protocol de cribratges als centres educatius. En aquest sentit, des de l’executiu s’ha recordat que no seran obligatoris però sí necessaris perquè els nens puguin anar al menjador o a activitats extraescolars.

Des de Salut s’insisteix, amb dades a la mà, que aquesta sisena onada, amb diferència la que més incidència ha provocat al país, té el seu principal focus en els menors d’edat, i especialment d’onze anys cap a baix, que són els que no s’han pogut, encara, vacunar. Per tant, això ha provocat tant molts casos de nens que s’han hagut de confinar a casa seva, sigui per contagi sigui per aïllament preventiu. I sobre aquest punt, el ministre, Joan Martínez Benazet, ha volgut remarcar que hi ha una possibilitat pels pares que s’hagin de quedar a cuidar-los.

“Hi ha la prestació per a un dels progenitors i està activa”, ha recordat el polític ordinenc. De fet, en certa forma s’admet que, vista la situació epidemiològica, potser toca anar una mica més enllà amb una mesura, de la qual, també cal dir, no es feia gaire publicitat els darrers mesos. Per això, ha explicat que “l’estem revisant per veure si es pot donar-li alguna altra configuració, millorar-la i fer-la més àgil”. El principal canvi que s’implementaria seria el fet que l’ajut no només sigui per pares en cas de fills confinats per ser contacte de positius sinó també per aquells que s’hagin contagiat.

Xavier Espot donant explicacions a la porta de l'antiga plaça de Braus.

Relacionat

Menys hores de restauració i més confinaments i cribratges a l’escola i fins al dia 22 com a mínim

El canvi s’ha d’impulsar els pròxims dies, coincidint amb l’entrada en vigor de les noves mesures al sistema educatiu que persegueixen, justament, intentar frenar l’expansió del coronavirus entre els més petits. La ministra, Ester Vilarrubla, ha volgut explicar les mesures adoptades que, admet, han generat “alguns dubtes” entre algunes associacions de pares. “Si convé farem més reunions. Seguirem treballant perquè quedi el màxim de clar possible. Sempre que hi ha un canvi cal un gran esforç de comunicació”, ha apuntat.

La principal modificació serà que es passarà a fer dos cribratges setmanals a tots els estudiants de primera ensenyança. Continuaran sent voluntaris, però també necessaris si l’alumne ha d’anar al menjador o vol fer activitats extraescolars, incloses aquelles coordinades pels comuns i, fins i tot, per centres privats. Es mantindrà l’opció de fer-les a les mateixes escoles, però també es podrà anar a l’Stop Lab de la plaça de braus.  D’aquestes proves estaran exempts aquells menors que acreditin haver passat la Covid-19 els darrers sis mesos, fet que es podrà demostrar amb un certificat del metge o, com a alternativa, una declaració autoresponsable dels progenitors.

A banda, en el cas dels nens de primera ensenyança, a partir de dilluns, igual que ja succeeix a maternal, la classe es confinarà completament en el cas que aparegui un únic positiu. Vilarrubla ha reconegut que es tracta d’un esforç suplementari, però considera que “val la pena fer-lo”. I és que la voluntat del Govern és “mantenir al màxim les escoles obertes”.

ATRIBUEIX A LA MANCA DE REACTIUS EL RETARD EN LES TMA

Per altra banda, Benazet també ha admès que hi havia hagut un problema d’endarreriment a l’hora de comunicar els resultats de les proves TMA. El ministre ha assegurat que el motiu es deia a una “ruptura d’estocs de reactius”. Es va retardar el subministrament perquè “és un moment crític d’abastiment d’alguns productes”. Tot i això, ha garantit que l’acord amb el proveïdor els dona preferència de cara al futur i, per tant, confia que la situació no es tornarà a repetir.

Comentaris (6)

Trending