Menys hores de restauració i més confinaments i cribratges a l’escola i fins al dia 22 com a mínim

Des d’aquesta propera nit, els bars i els restaurants han de tancar a la 1 de la matinada; i a partir de dilluns, les classes de maternal i primària s’hauran de confinar al primer contagi i caldrà dos tests d’antígens negatius a la setmana per poder anar al menjador i a les activitats extraescolars

Xavier Espot donant explicacions a la porta de l'antiga plaça de Braus.
Xavier Espot donant explicacions a la porta de l'antiga plaça de Braus. Toni Solanelles

Menys hores de restauració per no fer la competència als locals d’oci nocturn mentre estiguin tancats i més confinaments i més cribratges a les escoles. Aquesta és la nova recepta per mirar de frenar l’acceleració de contagis de coronavirus que des d’unes setmanes hi ha al Principat. Des d’aquesta nit, els bars i els restaurants hauran de tancar a partir de la 1 de la matinada. I a partir de dilluns, les classes de maternal i primària s’hauran de confinar al primer contagi i caldrà dos tests d’antígens negatius a la setmana per poder anar al menjador i a les activitats extraescolars.

Les noves mesures ja s’han explicitat en un decret publicat ja al BOPA. Ho ha anunciat el cap de Govern, Xavier Espot, després d’acudir a l’‘stop lab’ de l’antiga plaça de Braus per conèixer in situ l’estat d’ànim dels professionals que participen tant en la vacunació com en la realització de les proves diagnòstiques. El que no ha explicat el cap de Govern i sí que queda clar al BOPA és que les mesures adoptades i totes les que van entrar en vigor l’1 de desembre -com el tancament de l’oci nocturn, la necessitat del passaport sanitari o l’obligació d’anar amb mascareta pel carrer en zona urbana entre altres- ja no són vàlides només fins al 15 de desembre. Sinó que s’allarguen, com a mínim, fins al dia 22.

Un establiment d'oci nocturn.

Relacionat

La restauració haurà de tancar a la 1 de la matinada per no fer competència als locals d’oci nocturn

Espot estava acompanyat del ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, i dels secretaris d’Estat de Salut i de Transformació Digital i Projectes Estratègics, Helena Mas i César Marquina, respectivament. Tots plegats han visitat diversos dispositius sanitaris per saber de quin mal s’ha de morir. O, com ha dit el màxim responsable de l’executiu, per deixar clar que “sabem el que està passant” i que “cal trencar una llança en favor als professionals de tots aquests equips” que treballen per contenir la pandèmia al Principat. Era, en certa manera, una resposta a les crítiques rebudes principalment des de la bancada socialdemòcrata però, també, per part del sindicat de funcionaris (Sipaag), que també està indignat amb les maneres de fer dels dirigents polítics.

Espot, Martínez Benazet, Mas i Marquina han visitat la controvertida Oficina Covid dirigida per Bruno Bartolomé.
Espot, Martínez Benazet, Mas i Marquina han visitat la controvertida Oficina Covid dirigida per Bruno Bartolomé. 

Espot ha repassat les millores que s’han introduït els darrers dies per reforçar tant la vacunació com el diagnòstic de casos, intentant de minimitzar cues i evitar que les persones que acudeixen als ‘stop lab’ s’hagin d’estar a la intempèrie. Per cert, que el cap de Govern ha assegurat que “d’aquí fins al dia 31 de desembre s’hauran inoculat les terceres dosis a totes les persones de més de 50 anys” i d’aquesta manera es preveu “encarar el gener i el febrer” en una millor situació epidemiològica. Intensificar la vacunació és clau per al Govern, i es vol arribar a injectar-ne un miler diari les properes setmanes.

 

RESTAURACIÓ I ESCOLES

Quant a les mesures noves, Espot ha assenyalat que aquesta mateixa nit els bars i els restaurants hauran de tancar ja a la 1 en lloc de a les 3 de la matinada. A la restauració, és clar, no s’hi pot ballar. El cap de l’executiu ha explicat que vista la situació amb els locals d’oci nocturn, amb els responsables dels quals s’està dissenyant un protocol per quan la situació epidemiològica permeti la reobertura, reduir l’horari d’obertura dels bars i els restaurants era “una mesura lògica”.

El mandatari governamental ha dit que el sector de la restauració ja estava avisat que avui hi hauria novetats i més restriccions i, per tant, que entri en vigor ja la mesura aquesta mitjanit no hauria de sorprendre ningú. “Han estat avisats amb suficient antel·lació”, ha manifestat Xavier Espot. Mentre l’oci nocturn estigui tancat, els bars i els restaurant hauran de tancar a la 1. Posteriorment, “flexibilitzarem l’horari de tancament”.

Les restriccions més notables afecten al menjador escolar i a les activitats extraescolars, que Espot ha recordat que no són serveis essencials ni drets fonamentals

A les escoles, els retocs són mínims. “No apostem pel tancament”, ha insistit el màxim responsable del Govern, que ha remarcat que les mesures que s’adopten estan centrades en la població més infantil. De 5 a 11 anys perquè és on “s’originen molts dels contagis”. Per tant, i com a maternal, a la primària, a la que aparegui un positiu en una classe, s’aïllarà tota l’aula. I el canvi més important té a veure amb el menjador i les activitats extraescolars. Es cribrarà més.

Per poder acudir a aquests dos serveis, que Espot ha recordat que no són essencials, s’obligarà els infants (no inclou els de maternal) a cribrar-se dos cops per setmana amb antígens, excepte aquells nens i aquelles nenes que els darrers sis mesos hagin passat la malaltia. Per poder anar al menjador i a les activitats extraescolars que es permetin, cal donar negatiu en tot moment.

Tal i com contempla el decret publicat al BOPA, i més enllà de l’increment de cribratges obligatoris, se suspenen totes les activitats escolars que tinguin lloc fora dels recintes escolars. Se suspenen les activitats dels centres escolars que comportin una interacció entre les famílies i la unitat de convivència. Les activitats extraescolars interiors i exteriors per als infants més grans de sis anys s’han de desenvolupar amb mascareta.

Comentaris (29)

Trending