La gestió de les vacunes obre escletxes entre la coalició parlamentària i el Govern

L’executiu va descartar del tot fa un mes intentar adquirir dosis de forma unilateral vist que Espanya i França es van fent l’orni; diversos representants de la majoria havien demanat fer el pas però ‘no molestar’ els veïns s’ha tornat a imposar

Una de les vies que s'hauria especulat seria adquirir vacunes a través d'Israel.
Una de les vies que s'hauria especulat seria adquirir vacunes a través d'Israel. ARXIU

La gestió de l’adquisició de les vacunes està sent un veritable maldecap. Hores d’ara encara no hi ha res clar sobre l’arribada de més vaccí al Principat. Al Consell General ho tenen clar, que hi ha dificultats. De fet, diversos integrants de la coalició parlamentària que dóna suport al Govern hauria demanat acudir al mercat i comprar vacunes de forma unilateral vist el retard amb què es va. Al fet, en certa manera, que Espanya i França es fan l’orni. L’executiu fa un mes, aproximadament, ho hauria descartat.

Però fins fa poques setmanes, segons que han assegurat fonts coneixedores de la situació, l’opció estava sobre la taula. De fet, abans hi tot almenys un grup empresarial del país s’havia ofert a portar dosis de vacunes contra la Covid per a tots els ciutadans del país i l’executiu també s’hi hauria oposat. L’empresa en qüestió hauria preferit no fer soroll i mantenir-se a l’aixopluc de l’estratègia pública, condicionada, novament, per les aliances amb els dos països veïns i, sobretot, per ‘no fer enfadar’ França, han assegurat les fonts.

El que és clar és que diferents representants de la majoria parlamentària haurien demanat al Govern explorar la possibilitat d’acudir al mercat a comprar directament les vacunes, una via possibilista segons les fonts i més assequible a nivell econòmic que el cost que estan tenint fins ara per a les arques públiques, per exemple, les prestacions relatives als ERTO. Fins i tot s’havia posat sobre la taula una via: comprar vacunes Pfizer a través d’Israel, un dels països de tot el món que més percentatge de població té inoculada i que ho ha fet amb dosis de la farmacèutica americana a la qual ha contactat directament.

“En quinze dies”

Si no hi ha canvis, Govern hauria descartat la via directa per molt que hagin ‘collat’ alguns dels parlamentaris. I això que, asseguren les fonts, no està gens clar el calendari per a l’arribada de les vacunes pactades amb la Unió Europea (UE) i que haurien de subministrar entre França i Espanya. “En quinze dies arriben”, asseguren les fonts que és el missatge permanent que es dóna. Però el vaccí no aterra al Principat i hi ha la sensació que cap dels dos països veïns està complint allò que s’havia acordat.

Un flascó de la vacuna Sputnik.

Relacionat

Neguit en el teixit empresarial i econòmic per la falta de vacunes

I d’aquí la preocupació que hi ha en alguns integrants del Consell General i en el teixit econòmic i empresarial, tal com ja va avançar l’Altaveu. I és que hi ha el temor que es pugui deixar Andorra al marge de les relaxacions de mesures que hi pugui haver, que es privi a ciutadans de segons quins països venir al Principat, o que s’adoptin penalitzacions, pel fet de no tenir una gran part de la població immunitzada, ara per ara per falta de vacunes. Només s’han inoculat unes 1.300 persones, bàsicament sanitaris i residents en centres sociosanitaris.

No obstant això, el ministeri de Salut encapçalat per Joan Martínez Benazet es manté convençut, i així ho ha reiterat diverses vegades, que abans de l’estiu, o a tot estirar quan aquest s’iniciï, hi haurà una part molt important de la població que estarà immunitzada. Per ara, es calcula que al tomb d’un 25% dels ciutadans haurien generat anticossos de forma natural en haver superat la malaltia des de l’esclat de la pandèmia, el març de l’any passat.

Etiquetes

Comentaris (8)

Trending