Benazet tanca qualsevol debat: la vacuna contra el coronavirus no serà obligatòria

El titular de Salut avança que s’han iniciat contactes amb farmacèutiques com Pfizer, Sanofi i Moderna per aconseguir directament dosis del medicament que podrien estar disponibles els primers mesos del 2021

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, durant una roda de premsa.
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, durant una roda de premsa. SFGA/ C.ESTEVE

De vacunes del coronavirus, n’hi haurà. I, fins i tot, abans del que s’esperava. De fet, Govern ha obert una nova via per mirar d’aconseguir-les: el contacte directe amb els laboratoris fabricants, com ara Pfizer, Moderna o Sanofi. Així, s’espera que al llarg dels primers mesos de l’any vinent es pugui tenir dosis per a entre el 50 i el 70% de la població. Ara bé, només se la posarà qui vulgui. No hi haurà, en cap cas, -i com era la intenció inicial del ministre de Salut, Joan Martínez Benazet- una obligació, tot i que es marca el repte de transmetre “el convenciment” que cal vacunar-se.

El polític ordinenc ha celebrat l’anunci fet per la farmacèutica Moderna aquest dilluns, tot indicant que els resultats de la fase 3 de la seva investigació demostren que el projecte té una elevada eficàcia, del 94%. Això se suma a la informació facilitada ara fa uns dies per Pfizer. “És una excel·lent notícia, tot i que l’efectivitat per ara es calcula amb una mostra molt petita”, ha afirmat, tot indicant que “la sensació és que disposarem de vacunes abans del previst”. Benazet s’ha mostrat convençut que durant el primer trimestre ja es podrà començar a subministrar-la entre la població, començant per les persones vulnerables i el personal, sanitari i sociosanitari, que l’atén.

Moderna afirma que la seva vacuna assoleix un 94,5% d'eficàcia.

Relacionat

Moderna anuncia que la seva vacuna contra la Covid té una eficàcia del 94,5%

Per tenir dosis, Govern ja s’està movent. El titular de Salut ha revelat que a les dues vies ja explicades amb anterioritat (acord amb Espanya i França per accedir a les dosis comprades per la Unió Europea i projectes Covacs de l’Organització Mundial de la Salut) s’hi suma ara una tercera: les converses amb les farmacèutiques: “Hem engegat tractes directes amb Pfizer i Sanofi i ara també he demanat que es posin en contacte amb Moderna”.

La idea inicial de Benazet era que fos obligatòria, però els dubtes de diferents actors, inclosos els grups parlamentari de la majoria, han fet reconsiderar aquesta intenció

I és que Benazet té clar que “serà bàsic tenir un nombre elevat de vacunes per poder vacunar la gent vulnerable i qui les atenen i després anar baixant cap a la resta de piràmide poblacional”. Admet que no es podrà arribar a tothom, però sí que confia a fer-ho sobre “el 50, el 60 o el 70%” de la ciutadania. Sempre, però, voluntàriament. La vacuna, ha indicat, no serà pas obligatòria.

Fonts consultades han explicat que aquesta era la voluntat inicial del ministre. I de fet, fins i tot s’havia amagat amb la possibilitat de fixar-ho a la modificació que es vol fer a la Llei de sanitat. Finalment, però, els dubtes de diferents actors, entre ells els grups parlamentaris que donen suport a Govern, han frenat aquesta intenció. La vacuna se la posaran només aquelles persones que vulguin. I així ho ha apuntat Benazet.

“Entenc que genera dubtes i hem de ser molts transparents; explicar els riscos, les virtuts i els avantatges i recordar que al llarg de la història han servit per fer desaparèixer o frenar malalties amb alta mortalitat com la pòlio o el xarampió”, ha comentat el titular de Salut, que ha argumentat que “la gent ha de poder decidir i serà amb el convenciment”. També ha avançat que només que s’arribi a un 60% de la població “ja representaria una dificultat molt gran per la progressió de la malaltia”.

Comentaris (4)

Trending