Progressistes-SDP descarta concórrer en solitari a les comunals

La formació acorda en assemblea negociar amb altres partits i agrupacions que afiliats seus es puguin presentar a les properes eleccions sota el paraigua de plataformes o marques blanques

-
-
Progressistes-Socialdemocràcia i Progrés (SDP) no es presentarà en solitari a les eleccions comunals del desembre. Alguns dels seus afiliats concorreran als comicis sempre que hi hagi acord amb altres formacions, agrupacions o persones per constituir plataformes o marques blanques en les diferents parròquies del país. Ni tan sols si les converses que ara ja es poden iniciar formalment no reeixeixen enlloc, SDP no es presentarà tot i que ja ara, ha assegurat el president del partit, Jaume Bartumeu, ho podria fer en dues parròquies.

La formació progressista ha celebrat aquest dissabte una assemblea general en què s’han abordat diverses ponències i en la qual, a banda d’incrementar la quota d’afiliació en un euro mensual (de sis a set euros i, per tant, un rebut trimestral que passa de 18 a 21 euros), s’ha posat l’accent en la preparació de les properes comunals i en el debat i aprovació d’una ponència presentada per l’esmentat Bartumeu i per l’actual conseller de cultura lauredià, Josep Lluís Donsión, sobre la necessitat de promoure i fomentar plataformes comunals per als propers comicis.

La renúncia a fer llistes “és una decisió política” i no es considera una rebaixa; “estem obligats a parlar amb tothom i farem valdre els vots que tenim a cada parròquia”

“La gestió comunal és molt diferent a la política nacional”, ha remarcat Donsión, que ha recordat que la ideologia no és tant present a nivell parroquial, on tenen més importància altres sensibilitats malgrat que, evidentment, hi ha d’haver aspectes programàtics en comú amb aquelles formacions o persones amb les quals acabin coalitzades. Els responsables de la formació progressista han mantingut ja contactes informals amb diversos grups i persones, però no serà a partir d’ara, amb l’aval de l’assemblea, que s’iniciaran les converses oficials.

Bartumeu ha explicat que ha mantingut durant l’estiu una intensa activitat ‘conversadora’ amb persones de diverses sensibilitats i afiliades a diferents formacions polítiques. També ha deixat clar que “amb el PS no hi hem parlat” encara que no descarta pas fer-ho. Al contrari, tant el president d’SDP com Donsión han remarcat que volen parlar amb tothom i Bartumeu ha explicat que si dins de la nova executiva socialdemòcrata hi ha menys persones que apostin pels vetos personalistes, amb “menys animadversió contra alguns de nosaltres”, serà més fàcil arribar a enteses o, com a mínim, a intentar-les.

Cap dels dos dirigents progressistes no ha mostrat “apriorismes” sobre eventuals pactes. Sí que s’ha tornat a posar l’exemple “d’èxit” de Laurèdia en Comú com a exemple tot i que ara és complicat, ho ha reconegut Donsión, avaluar com es troba aquesta plataforma vist que hi ha una trencadissa interna important i tampoc no se sap massa per on passa el cònsol, Josep Vila, malgrat que sí que hauria dit que “li agradaria repetir”. “A SDP som seriosos, sabem on anem i sabem on volem anar”, ha remarcat Donsión, deixant clar que això no volia dir que Laurèdia en Comú no sàpiga on vol anar.

L’assemblea general del partit liderat per Bartumeu ha avaluat diverses ponències i ha acordat un petit increment de la quota d’afiliació mensual: de sis a set euros

En tot cas, tant Bartumeu com Donsión han destacat que SDP va ser la primera formació en impulsar plataformes, també a nivell nacional, i que entenen que aquesta és al fórmula bona per a les properes eleccions comunals. Mentre es deixi clar que un afiliat d’SDP que concorri als comicis és afiliat a la formació i no se’l fa renunciar per poder-se presentar sota el paraigua de qualsevol altra marca, no hi haurà cap problema perquè ni tan sols “el pin” d’SDP no aparegui enlloc i “es quedi a la butxaca”.

No presentar-se encara que en algunes parròquies ho podria fer, “és una decisió política”. SDP té ara mateix comitès parroquials a Andorra la Vella, Escaldes, Encamp, Sant Julià i un cinquè grup que aglutina les Valls del Nord i que fonamentalment forma militants d’Ordino tot i que també hi ha algun afiliat de la Massana, on els progressistes “hi tenim una traducció electoral” però no una implantació estricta. Tampoc no tenen representació ni implantació a Canillo. “Tenim l’obligació de parlar amb tothom i farem valdre els vots que tenim a cada parròquia.”

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending