Govern celebra el pas donat per França sobre l’avortament però recorda que Andorra fa el seu camí

La secretària d’Estat de Polítiques d’Igualtat garanteix que abans no s’acabi aquesta legislatura quedarà despenalitzada la interrupció voluntària de l’embaràs i assegura que el ministre de Relacions Institucionals “està fent molt bona feina”

Un moment de la presentació de l'exposició, amb Salán d'esquena i Cadena al seu davant de rosa.
Un moment de la presentació de l'exposició, amb Salán d'esquena i Cadena al seu davant de rosa. Toni Solanelles

El Govern s’alegra que França hagi aprovat definitivament incloure el dret a l’avortament a la Constitució però recorda que Andorra “ha de continuar el seu camí” amb les dosis de “pausa” necessàries que requereix “el sistema institucional”. Així ho ha indicat la secretària d’Estat d’Igualtat, Mariona Cadena, en el marc de la inauguració d’una exposició sobre dones actuals que són primeres espases en matèries científiques, tecnològiques o artístiques, entre altres.

Cadena ha assegurat que “me n’alegro” de la decisió adoptada pel congrés legislatiu francès per una amplíssima majoria però que al Principat s’ha de seguir el full de ruta traçat i respecte del qual “el ministre de Relacions Institucionals està fent molt bona feina”. El que està clar és que durant aquesta legislatura es traurà qualsevol responsabilitat penal a les dones davant d’una interrupció voluntària de l’embaràs. Més enllà d’això no es pot assegurar res més.

“Tothom és lliure de poder dir” la seva en relació amb la qüestió i davant el fet que, divendres, en el marc d’una mobilització convocada per organitzacions feministes, segurament hi haurà veus que demanaran accelerar els canvis. Amb tot, la secretària d’Estat d’Igualtat, que també ha recordat que ho és de Participació Ciutadana ha deixat clar que “s’han d’escoltar totes les veus”.

Imatge del Congrés francès aquest dilluns.

Relacionat

França inclou l’avortament com a dret constitucional

Si la despenalització arribarà amb l’actual arquebisbe Copríncep al davant, Joan-Enric Vives, o amb el seu successor també és aviat per dir-ho i, en tot cas, és competència del titular de Relacions Institucionals, Ladislau Baró. De tot plegat se n’ha parlat durant la inauguració de l’exposició ‘Dones STEAM’ al vestíbul de la primera planta del centre comercial Illa Carlemany. Es tracta d’una mostra de setze plafons que recullen setze de les dones actuals destacades en camps, suposadament, poc femenins.

EXPOSICIÓ AMB MISSATGE

Però, justament, el que pretén la secretaria d’Estat de Polítiques d’Igualtat és que “les adolescents, les noies puguin tenir referents” en camps com les ciències, l’art, la tecnologia, les enginyeries o les matemàtiques. Cadena ha advocat per fer un treball “inclusiu” i ha recordat que la visibilització de les dones en tots els camps professionals “és una feina conjunta de l’escola i també de la societat”. Les dones que es recullen en els plafons formen part del centenar de noms que s’inclouen en la primera ‘Enciclopèdia STEAM’ que s’ha fet en l’àmbit catalanoparlant.

La impulsora d’aquesta enciclopèdia, la doctora en ciències dels materials i enginyera metal·lúrgica Núria Salán, alhora presidenta de la Societat Catalana de Tecnologia, ha estat l’encarregada de fer la presentació de l’exposició d’una forma molt amena i desimbolta. Salán ha assegurat que el repte que té la societat és que es parli de les científiques “d’una forma tan propera com si fossin la nostra cosina o una presentadora de televisió. I que se sàpiga que hi són i que han fet”.

Entre altres, en l’exposició es poden conèixer més detalls de Verònica Torrano, que malgrat que mai patirà un càncer de pròstata s’està dedicant en cas i ànima a investigar-lo. L’astrofísica menorquina Alícia Sintes, la doctora en química Elisabet Prats, la veterana Josefina Castellví, que va ser la primera dona a anar a l’Antàrtida, la matemàtica Clara Grima o la jove tarragonina Judit Giró, que ha ideat un test que amb la simple orina pot detectar si una dona pateix càncer de mama apareixen en el muntatge.

 

Comentaris (13)

Trending