França inclou l’avortament com a dret constitucional

El Congrés francès ha ratificat la inscripció de la interrupció voluntària de l’embaràs a la Constitució amb 782 vots a favor i 72 en contra després que la la decisió ja fos aprovada per l’Assemblea Nacional i el Senat

Comentaris

Imatge del Congrés francès aquest dilluns.
Imatge del Congrés francès aquest dilluns.

El Congrés francès (la reunió de les dues cambres, Assemblea Nacional i Senat) ha ratificat aquest dilluns la inclusió de l’avortament a la Constitució. La decisió s’ha pres per 782 vots a favor i 72 en contra, assolint així més de tres cinquenes parts dels vots (572), i la interrupció voluntària de l’embaràs queda inscrita en l’article 34 de la Carta Magna gal·la. Prèviament el text havia estat adoptat per l’Assemblea Nacional i pel Senat.

En el seu discurs, el primer ministre francès, Gabriel Attal, ha estat molt reivindicatiu en el combat de moltes dones franceses durant dècades i especialment ha destacat la tasca de Simone Veil, que va lluitar per despenalitzar l’avortament davant dels diputats de l’Assemblea Nacional el 1974. Attal ha afirmat que el fet d’incloure la interrupció voluntària de l’embaràs en la Constitució, concretament en l’article 34, serveix per enviar un missatge clar a totes les dones: “el vostre cos us pertany i ningú té dret a disposar-ne en el vostre lloc”. El primer ministre, de fet, ha volgut llançar també un missatge internacional: “dic a totes les dones, dins de les nostres fronteres i més enllà, que comença l’era d’un món d’esperança”.

De fet, Andorra no s’ha escapat de tenir presència al debat. La referència l’ha feta la representant de la France Insoumise, Mathilde Panot, que ha recordat que la votació era una promesa “per totes les dones que lluiten arreu del món pel dret a controlar el seu cos, a l’Argentina, als Estats Units, a Andorra, a Itàlia, Hongria o Polònia”.

D’altra banda, la diputada per Reagrupament Nacional de Marine Lepen, Hélène Laporte, en canvi, ha deplorat la imposició de la idea que el dret a l’avortament “estava en perill, que era urgent constitucionalitzar-lo per protegir-los d’una suposada majoria futura que voldria posar-hi fi”.

Comentaris (5)

Trending