La tercera llei òmnibus tira endavant entre les crítiques a l’abstenció del PS

Els socialdemòcrates opten per no donar suport a un text que “no és el nostre” i del qual lamenten que falten mesures per ajudar els autònoms i la reducció dels descomptes als lloguers

Martia Martisella parla amb Judith Salazar abans de la sessió.
Martia Martisella parla amb Judith Salazar abans de la sessió. DEMÒCRATES

La tercera Llei òmnibus, amb mesures per afrontar la crisi econòmica provocada per la pandèmia del coronavirus ja és una realitat. Entre altres punts, el text prorroga els ERTO fins al 30 de juny del 2021, a banda d’altres accions destinades a evitar la destrucció de llocs de treball i del teixit productiu. El Consell General l’ha aprovat aquest matí, no sense polèmica. El PS ha optat per abstenir-se, fet que li han retret els grups de la majoria que dona suport al Govern.

La consellera general socialdemòcrata Judith Salazar ha justificat el sentit de vot del grup per les mancances que, al seu entendre, encara té el text, com ara que “les mesures pels autònoms no són prou fortes”, el fet que “es continuen deixant les persones jurídiques sense opció de demanar carències hipotecàries” o que “es rebaixen les ajudes als lloguers” tant en quantitat com en durada. Per això, ha apuntat que “no és la nostra llei” tot i admetre que “hem aconseguit integrar posicions que no estaven inicialment previstes”. Durant el debat, també ha lamentat que “hem hagut de treballar molt ràpidament un text molt dens perquè hi ha hagut una manca d’anticipació per part del Govern”.

El ministre Jordi Gallardo durant la compareixença per presentar la nova llei òmnibus.

Relacionat

Menys temps de rebaixa de l’arrendament comercial i el 10% de reducció en el lloguer de pisos

La postura ha rebut dures crítiques per part dels grups que donen suport a Govern, especialment Liberals i Ciutadans Compromesos. Des d’aquesta darrera formació, Carles Naudi ha indicat que “potser no la voten perquè quan vingui algú a queixar-se, així podran dir que es van abstenir”. Per la seva banda, el liberal Ferran Costa ha admès que “el posicionament és legítim”, però “decebedor”. En aquest sentit, ha advertit que “cada grup haguéssim fet un text diferent” i “amb la lògica del PS, la llei tindria 28 abstencions i l’1 de gener no hi hauria cap projecte legislatiu d’acompanyament a la crisi”. Per al ministre de Presidència i Economia, Jordi Gallardo, la decisió evidencia que “hi ha una important diferència entre el que predica Pere López, oferint mà estesa i col·laboració en articles de premsa, i els fets”.

La decisió dels socialdemòcrates de no votar a favor del text ha estat rebuda amb immportants crítiques des de les bancades de la majoria, especialment per part de Ciutadans Compromesos i Liberals

Abstenció del PS a banda, els altres quatre grups del ple han votat a favor de la tercera llei òmnibus. Des de la majoria, Naudi ha defensat que incorpora “mesures justes i equitatives”, mentre que la liberal Eva López ha apuntat que “és necessària per salvar el teixit empresarial i llocs de treball, per acompanyar empreses i per evitar que famílies quedin desemparades”. Per la seva banda, la demòcrata Maria Martisella. Ha indicat que “és una llei raonable, justa i equitativa, que té en compte les necessitats de la ciutadania i del teixit productiu a la vegada que té present que els recursos de l’Estat no són limitats”. Sobre un dels punts concrets criticats pels socialdemòcrates -la reducció del percentatge de descompte de lloguer- ha defensat que “és just; qui necessiti un 20% que ho demostri”.  

Des de Terceravia+Unió Laurediana també s’ha donat suport al text, apel·lant a la situació crítica que travessa el país. Tot i això, Joan Carles Camp sí que ha volgut recordar que “això ho haurem de pagar i cal vigilar les finances”. Per això, s’ha mostrat sorprès pel fet que no es plantegi “un allargament de la retallada dels sous dels càrrecs electes” ni “cap gest dels funcionaris o càrrecs públics a partir d’un cert salari”. També ha reclamat a Xavier Espot que quan vagi a París “expliqui al Copríncep les nostres dificultats, la nostra dependència de l’exterior, que necessitem solidaritat, empatia i ajut exterior; que sols no ens en sortirem”. Cal, ha afirmat, “demanar ajuda a través de l’acord de cooperació”.

Comentaris (2)

Trending