Menys temps de rebaixa de l’arrendament comercial i el 10% de reducció en el lloguer de pisos

La nova llei òmnibus que ha d’entrar en vigor l’1 de gener ja està a tràmit parlamentari i ha de ser aprovada aquest divendres; el Govern admet que no es pot acontentar a tots els sectors però espera que el text tingui el màxim suport parlamentari

El ministre Jordi Gallardo durant la compareixença per presentar la nova llei òmnibus.
El ministre Jordi Gallardo durant la compareixença per presentar la nova llei òmnibus. SFGA

La rebaixa dels lloguers de locals comercials que no tingui a veure amb les activitats econòmiques que estiguin formalment tancades per un decret de Govern només es podrà allargar fins al 31 de març. És un dels darrers canvis que s’han introduït a la nova llei de mesures urgents que s’ha d’aprovar aquest divendres i que ha d’entrar en vigor l’1 de gener. Alhora, i respecte de les prestacions actuals, a qui se li redueixi la jornada laboral o se li suspengui el contracte de treball, a partir de principi d’any la reducció sobre el cost del lloguer de l’habitatge serà del 10%.

El text definitiu l’ha aprovat el consell de ministres aquest dimecres -té el suport dels grups de la coalició i ha estat més o menys consensuat amb les formacions de l’oposició-i ja està a tràmit parlamentari. Inclou múltiples mesures en molts àmbits, la majoria reeditant, amb alguns matisos, qüestions que ja s’estan aplicant ara. Tant el ministre portaveu, Èric Jover, com el titular de Presidència i Economia, Jordi Gallardo, han destacat la transversalitat de la llei. Gallardo ha afirmat que “és molt difícil acontentar tothom” i ha reconegut que la normativa “no respon a totes les situacions” perquè “sovint els interessos són contraposats”. El responsable d’Economia ha explicat que l’objectiu continua sent evitar acomiadaments i facilitar que el teixit empresarial pugui tirar endavant.

Les prestacions que percebrà el treballador amb la jornada reduïda o el contracte suspès seran exactament les mateixes que ara. Cert que les empreses hauran de complir criteris més estrictes per poder acollir-se als ERTO

Durant la compareixença d’aquest dimecres, Gallardo ha repassat algunes de les característiques de la tercera llei òmnibus, que el ministre espera que tingui el màxim suport parlamentari possible, i ha fet una comparativa respecte als elements iguals o similars de la legislació actualment vigents. Entre altres coses, el titular d’Economia ha explicat que si a partir de l’1 de gener les empreses dels sectors que no estiguin tancades per decret només poden situar en ERTO al 75% de la plantilla és perquè el fet que puguin suspendre els contractes de tots els treballadors “no és el del tot just en casos com els de tancament voluntari”.

Les prestacions que percebrà el treballador amb la jornada reduïda o el contracte suspès seran exactament les mateixes que ara. Cert que les empreses hauran de complir criteris més estrictes per poder acollir-se als ERTO. També hi ha algunes modificacions en la tramitació burocràtica, com el fet que l’administració disposarà de deu dies i no de cinc abans no operi el silenci positiu. També cal advertir que s’ha modulat el factor de la davallada de la xifra de negoci. I per llei s’especifica clarament quina és.

Inicialment, les rebaixes de lloguers comercials per als negocis que tinguin una davallada de facturació però puguin formalment treballar podien anar fins al 30 de juny. Però els propietaris de béns immobles també han fet les seves peticions, que han estat ateses parcialment pel Govern i els grups parlamentaris que li donen suport. Per a les activitats tancades obligatòriament, el descompte del 75% en la renda arrendatària pot anar fins al dia que es deixi sense efecte la suspensió obligatòria.

Una imatge de l'edifici governamental.

Relacionat

Govern modularà via decret quines empreses podran sol·licitar ERTOs a partir de l’1 de gener

La nova llei òmnibus, entre moltes altres coses, manté, com s’ha dit, els ERTOs encara que en canvi alguns dels requisits per poder-s’hi acollir -les prestacions es conserven inalterables, això sí- i també estableix, per exemple, una rebaixa del 10% en el lloguer de l’habitatge d’aquella persona que hagi vist reduïda la seva jornada laboral o se li hagi suspès temporalment el contracte. Si es tracta d’una família monoparental o en una unitat de convivència hi ha dues o més persones amb una reducció de salari, el descompte del lloguer de l’habitatge podrà anar fins al 20%, que era el percentatge que s’ha aplicat durant la primera fase, encara vigent, dels ERTO. Per tant, d’entrada, la rebaixa al lloguer es redueix a la meitat que fins ara per als qui a partir de l’1 de gener estiguin en ERTO o hagin perdut la feina a causa de la crisi derivada de la pandèmia.

Comentaris (7)

Trending