L’oposició esclata contra un Jover enrocat a no facilitar dades de BPA al Tribunal de Comptes

El PS i, sobretot, Terceravia, denuncien l’opacitat de l’AREB i l’AFA davant les demandes de l’òrgan fiscalitzador i el ministre de Finances els repta a anar a la Justícia i que aquesta dirimeixi “si el criteri vàlid és el de Govern o el seu”

Comentaris

Josep Pintat durant una sessió de Consell General.
Josep Pintat durant una sessió de Consell General. TERCERAVIA

El Govern, i particularment el ministre Eric Jover, segueixen enrocats. Malgrat les contínues peticions del Tribunal de Comptes, refermades per la comissió de Finances del Consell General -majoria inclosa-, es continua negant a facilitar les dades sobre l’entitat bancària intervinguda. L’afer ha centrat bona part del debat sobre l’informe de l’òrgan fiscalitzador amb relació a les liquidacions de l’exercici 2019. PS i, sobretot, Terceravia, han criticat amb duresa una postura que, així ho ha deixat clar Jover, només variaran si així els obliga una resolució judicial.

La cambra havia d’examinar aquest dijous els informes del Tribunal, novament amb nombroses irregularitats detectades. I, entre elles, les que fan referència a la irreductible opacitat que tant l’Agència de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB) com l’Autoritat Financera Andorrana (AFA) mantenen sobre la informació de BPA, ara sota control de la primera entitat. El debat ha estat intens entre Govern i oposició, especialment pel que fa a Terceravia.

El president d’aquest grup parlamentari, Josep Pintat ha preguntat si era normal que dels diners que ha embargat la justícia i dipositats a l'Autoritat Financera Andorrana (AFA) no “se’n tinguin notícies”. Llegint el mateix informe de l’òrgan fiscalitzador ha considerat una situació molt estranya que “el Tribunal no conegui la situació financera i patrimonial de l’entitat BPA, SAU, no podent avaluar els riscos que comporta a l’AFA la situació de resolució indicada anteriorment, tenint en compte que l’entitat fiscalitzada és la responsable dels fons que la Llei li encomana gestionar”.

Rètol a l'entrada de la seu de l'AREB.

Relacionat

Important tibada d’orelles del Tribunal de Comptes a l’AREB

La mateixa situació, ha denunciat, es dona sobre una AREB que segueix incomplint la petició del Tribunal de Comptes de facilitar dades sobre BPA. I, a la vegada, s’ha posat en relleu que tampoc es donen explicacions al Consell General perquè des del 2018 el seu president, Albert Hinojosa, està en funcions i no ha fet cap compareixença des de llavors. Aquest darrer punt, ha volgut assegurar Jover, es preveu poder resoldre en un termini breu de temps.

El que també ha deixat clar és que, malgrat les peticions del Tribunal de Comptes i de la mateixa comissió de Finances i Pressupost, ni Govern ni l’AREB ni l’AFA tenen cap intenció de facilitar el control sobre l’entitat bancària intervinguda. Un cop més Jover s’ha escudat en l’argument que, malgrat estar sota control d’una agència pública, BPA continua sent una empresa “privada”. I, per tant, la informació que se sol·licita és “confidencial”.

Consellers generals membres de la comissió de Finances durant una compareixença.

Relacionat

La comissió de Finances exigeix a l’AREB que doni al Tribunal de Comptes la informació sobre BPA

El ministre de Finances ha apuntat que només hi haurà un fet que els pugui fer canviar d’opinió. I seria, en tot cas, a contracor. Jover ha vingut a reptar l’oposició a portar l’afer a la Justícia i que “aquesta dirimeixi si ha de prevaldre el nostre criteri o el del Tribunal de Comptes”.

Més enllà de les irregularitats detectades a AREB i AFA, Pintat ha apuntat que l'informe de la comissió de Finances és calcat al d'anys anteriors. “Indica que torna a haver-hi força incompliments, com ha passat els darrers anys”. Per això, s’ha optat per votar no a la seva aprovació, ja que “entenem que el sí comporta el menysteniment de la cambra i de tota la societat andorrana”. Segons el líder de Terceravia, “la comissió de Finances demana al Consell General que comuniqui a les entitats que s’ha de donar compliment a les recomanacions que el Tribunal fa any rere any; sabem que Sindicatura ho compleix, però després no fan ni cas”. Fins i tot, ha qualificat la sessió d’aquest dijous com “la de la vergonya” i ha subratllat que calen “elements coercitius” perquè les entitats compleixin les recomanacions del Tribunal.

Jover, durant la roda de premsa.

Relacionat

Jover es posa al costat de l’AREB i defensa que no ha de facilitar informació sobre BPA

Des del grup parlamentari socialdemòcrata, Roger Padreny, que ha remarcat “la tasca fonamental” del Tribunal de Comptes, ha recordat que cal una estructura pressupostària per donar compliment a la normativa vigent. El parlamentari també ha reclamat que s’executin les recomanacions de l’òrgan de control i mecanismes de responsabilitat. En aquest aspecte, David Montané, des de Demòcrates i en representació dels tres grups de la majoria, ha assegurat que cal una modificació de la llei que regula la institució i ha explicat que “any rere any es redueixen les recomanacions”, a la vegada que ha alertat que “algunes entitats no han entregat els comptes en els terminis establerts”.

Per la seva banda, Jover ha defensat que, els darrers anys, hi ha hagut una davallada de les recomanacions, al mateix temps que ha demanat tenir en compte en l’anàlisi el temps entre les liquidacions i l’informe de l'ens i ha posat en relleu la necessitat d’una “reflexió sobre la Llei de Finances Públiques per veure quins elements s’han d’adequar a la modernitat”.

Comentaris (11)

Trending