La comissió de Finances exigeix a l’AREB que doni al Tribunal de Comptes la informació sobre BPA

L’òrgan legislatiu en ple, consellers de la majoria inclosos, tiba les orelles a l’àgencia i li recorda que està incomplint la llei dificultant la tasca de l’entitat fiscalitzadora

Consellers generals membres de la comissió de Finances durant una compareixença.
Consellers generals membres de la comissió de Finances durant una compareixença. EDUARD COMELLAS / CONSELL GENERAL

L’Agència Estatal de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB) continua incompliment la llei per la negativa sistemàtica a entregar informació sobre l’antiga Banca Privada d’Andorra, ara sota la seva gestió, al Tribunal de Comptes. La irregularitat és flagrant, com ha posat en relleu l’òrgan fiscalitzador en diferents ocasions. Ara, la comissió de Finances del Consell General ha estat qui ha tibat les orelles als responsables de l’entitat, exigint-li que faciliti aquestes dades per a la seva anàlisi.

Així queda reflectit en l’informe que l’òrgan parlamentari, cal recordar amb majoria de consellers afins als partits que donen suport al Govern, ha elaborat sobre els informes fets pel Tribunal un cop avaluades les liquidacions del 2019 de tot el sector públic. En l’escrit, que ara s’haurà d’aprovar al ple, els parlamentaris recorden que, tal com l’entitat fiscalitzadora indicava, “no han estat lliurats els comptes de la societat BPA, SAU, ni de l’exercici (...) ni dels anteriors”.

I això és un fet que, per un costat, “comporta un incompliment de l’article 12.1 del decret legislatiu 27-9-2017 de publicació del text refós de la Llei del Tribunal de Comptes”. I, sobretot, “impedeix a aquest avaluar l’existència de passius, contingències, riscos o responsabilitats que poguessin tenir incidència directa en els comptes de l’AREB i, indirectament, en els de l’Estat, comportant una limitació a l’abast del treball”.

Rètol a l'entrada de la seu de l'AREB.

Relacionat

Important tibada d’orelles del Tribunal de Comptes a l’AREB

L’obstinació de l’AREB en no facilitar informació sobre BPA als responsables de l’òrgan fiscalitzador no agrada gens ni mica a la comissió de Finances. A cap dels seus membres, inclosos parlamentaris que donen suport a Govern. Per això, l’informe ara publicat deixa clar que “es considera imprescindible” que s’enviï aquesta documentació “a fi que es pugui manifestar al respecte”.

Més enllà de l’AREB, els consellers generals també lamenten que els informes constaten encara un nombre important d’incompliments i, per això, insten el parlament que “comuniqui a totes les entitats fiscalitzades de donar compliment a les recomanacions i observacions descrites”, ja que “es considera imprescindible regularitzar el més aviat possible totes aquelles situacions que el Tribunal de Comptes ve denunciant des de fa varis exercicis. Tot i això, i sent conscient que algunes només es podran solucionar amb una modificació legislativa es demana a Govern que analitzi i que tramiti els canvis normatius escaients.

També apunten que s’ha de prendre en consideració i implementar “en els millors terminis possibles el pla de treball que s’haurà elaborat amb els experts requerits per tal d’analitzar les modificacions del marc legal vigent per tal de donar més atribucions sancionadores al Tribunal de Comptes pel que fa als incompliments reiterats a les demandes del mateix òrgan per part de les administracions públiques i les entitats fiscalitzades”. L’informe, per cert, ha estat aprovat per tots els grups, amb l’excepció de Terceravia+Unió Laurediana.

Comentaris (6)

Trending