Negociacions amb el Banc Europeu d’Inversions per buscar finançament per l’arribada del tren

Espot avança la pròxima aprovació d’una Estratègia Nacional per a la Mobilitat Sostenible, que apostaria per fomentar el transport públic, l’ús de vehicles poc contaminants o els desplaçaments a peu

Espot dirigint-se al faristol des del qual ha parlat al Consell General.
Espot dirigint-se al faristol des del qual ha parlat al Consell General. DEMÒCRATES

El Govern veu factible un projecte que permeti fer arribar el tren a Andorra. Així ho ha indicat el cap de Govern, Xavier Espot, durant el seu discurs en la primera jornada del Debat d’Orientació Política. El mandatari ha explicat que es negocia amb el Banc Europeu d’Inversions perquè es considera que, en ser una iniciativa “transfronterera” el finançament necessari per a la infraestructura es podria aconseguir a través d’aquesta entitat.

Al llarg del seu discurs, Espot ha anat desgranant la tasca feta el darrer any, marcat, ha recordat, per la pandèmia, així com els projectes previstos pels pròxims mesos. De fet, no ha fet cap gran anunci i dels més destacats, no ha volgut donar gaires detalls. Un dels punts que ha destacat és el treball per diversificar les fonts de finançament. I, en aquest marc, ha explicat les converses mantingudes amb l’organisme.

“Estem negociant un conveni de cooperació entre Andorra i el Banc Europeu d’Inversions”, ha apuntat. Aquesta col·laboració, ha avançat, “estaria especialment encaminada al finançament de projectes d’infraestructures de comunicació -com podria ser el ferrocarril- que per la seva naturalesa tenen un caràcter transfronterer”.

En declaracions posteriors, ha deixat clar que “tot està en un estat molt incipient”, però sí que ha posat en relleu que “és una qüestió que val la pena estudiar i discutir amb ells, sobretot si França i Espanya poden estar interessats”. A banda, ha indicat que les converses amb el Banc són “interessants perquè ens atansen a institucions europees i perquè també van en la línia de buscar noves fonts de finançament”.

Aposta per la mobilitat sostenible

Arribar en tren al país és, en tot cas, una expectativa encara a llarg termini. Més properament, però, el Govern vol fer una clara aposta per fomentar hàbits més respectuosos amb el medi ambient pel que fa al transport. En aquest sentit, un altre anunci formulat durant el discurs ha estat la pròxima aprovació d’una Estratègia Nacional per a la Mobilitat Sostenible. El document, ha advertit Espot, haurà de ser aplicat també pels comuns que, per exemple, estarien obligats a adaptar els seus plans d’urbanisme. Inclourà mesures de racionalització dels desplaçaments, foment dels moviments a peu, impuls de la mobilitat poc contaminant, i priorització de l’ús del transport públic col·lectiu i del compartit, segons ha explicat.

Sobre aquest àmbit ha destacat iniciatives ja impulsades, com el nou abonament de bus mensual, a 30 euros, per fomentar el seu ús. També ha avançat la pròxima creació d’’un carnet especial pels joves, amb un 50% de reducció amb relació al preu habitual.

Això no treu, però, que el Govern vulgui continuar impulsant obres per millorar la xarxa viària. Una intenció, però, que haurà de ser a un ritme més lent del que es desitjaria per “per la necessitat de reequilibrar els comptes  públics després de la pandèmia”. Entre els projectes més propers hi ha l’eixamplament de la carretera general 2 entre Canillo i l’Aldosa, a la zona de la Trava; la CG-1 entre Sant Julià i la frontera; o la CG-3 entre la rotonda del túnel de les Dos Valires i l’enllaç amb la carretera d’Anyós.

Comentaris (8)

Trending