Liberals es queda sense consellers a la Massana però reté la cònsol menor d’Ordino

Guillem Forné i Josep Fusté, membres de la majoria comunal de Ciutadans Compromesos, anuncien que deixen la formació, juntament amb el president del comitè parroquial mentre que Eva Choy es mantindrà com a ‘blava’

Guillem Forné, a la dreta, marxa de Liberals i, en canvi, Eva Choy, a l'esquerra s'hi queda.
Guillem Forné, a la dreta, marxa de Liberals i, en canvi, Eva Choy, a l'esquerra s'hi queda.

El degoteig de baixes a Liberals d’Andorra (L’A) n’ha sumat, com a mínim, tres més. En concret, les dels dos consellers que la formació tenia al comú de la Massana, Guillem Forné i Josep Fusté. També deixa la formació Marcio da Costa, fins ara president del comitè parroquial. En canvi, el partit blau continuarà tenint a les seves files el càrrec comunal de més entitat: la cònsol menor d’Ordino, Eva Choy. També seguiran els representants a Andorra la Vella i Encamp.

Les repercussions provocades arran de la baixa com a militants de la ministra d’Afers Socials, Judith Pallarés, i dels quatre consellers generals no s’aturen. El trencament va més enllà d’aquestes cinc persones i ara s’estan veient els seus efectes a les corporacions parroquials, on Liberals tenia representants fruit dels acords en el marc d’En comú (Andorra la Vella, Encamp i Ordino) o dins de Ciutadans Compromesos (La Massana). I es pot ben dir que l’executiva que presideix Jordi Gallardo a petició del candidat a les generals, Josep Maria Cabanes ha rebut una de freda i una de calenta.

La primera, justament, a la Massana. Tres dels fins ara homes claus del partit a la parròquia deixen L’A. Ho han anunciat els dos consellers comunals. Per un costat Josep Fusté, que també era secretari d’organització del partit, I, per l’altre, Guillem Forné, fill d’un històric com l’excap de Govern, Marc Forné. A banda, també marxa Marcio da Costa, president del comitè parroquial que, amb aquestes sortides, queda gairebé en punt mort a l’espera de nomenar nous responsables al congrés de la formació.

Eva López, Marc Magallón, Judith Pallarés, Ferran Costa i Sílvia Ferrer durant la compareixença.

Relacionat

Pallarés i els parlamentaris liberals deixen el partit garantint estabilitat governamental

La sortida més significativa és, sense cap mena de dubte, al de Forné. El cognom marca i ell mateix reconeix que pel passat de la seva família a Liberals “la decisió turmenta i fa molt pena haver de fer aquest pas”. Preguntat sobre els motius, posa en relleu que “sempre he seguit una tendència del liberalisme que no és la que, ara mateix, està disposat a seguir el partit, per les declaracions que hem anat escoltant i per les formes de fer”. Així doncs, lamenta que, ara, “no m’hi sento identificat”.

Malgrat la sortida, el massanenc assegura que “volem mirar en positiu i cap endavant”. I, assegura, sense rancúnia cap a l’antiga formació. De fet, remarca dues decisions que han pres en aquest sentit. La primera, mantenir el pagament de les mensualitats acordades fins al final del mandat. La segona, quan el partit blau tingui nou comitè parroquial “estem disposats a mantenir reunions per si ens volen transmetre impressions o recollir informació sobre la nostra tasca”.

Sobre el futur, Forné deixa clar que “jo no estic tancat a res si s’ha de construir alguna altra cosa o mirar possibles coalicions”. De fet, remarca que “som una facció dialogant i ens agrada arribar a consensos com hem demostrat durant els darrers anys”. També adverteix que, més enllà dels càrrecs electes, hi haurà més gent que deixarà Liberals, segons se’ls ha transmès. Sobre aquest punt, assegura que “no li he preguntat al meu pare perquè s’ha de respectar que cadascú decideixi el que vulgui”, però no ha amagat que comparteix la seva visió. Una altra cosa és que acabi prenent la mateixa decisió: “a ell és a qui més mal li pot arribar a fer tot el que ha passat; el partit li suposa mitja vida”.

Jordi Gallardo, els seus dos secretaris d'Estat, la secretària i el director d'Economia amb una delegació catalana a Prat del Rull.

Relacionat

L’ocàs del ‘govern paral·lel’ de Prat del Rull

Si la de freda arriba des de la Massana, la calenta ho fa des d’una mica més a dalt i és prou significativa. A Ordino, Eva Choy, preguntada per Altaveu, ha explicat que no abandonarà Liberals, sense voler, però, a entrar a valorar la situació per la qual travessa la formació blava. D’aquesta forma, el partit mantindrà com a militant la que és el càrrec comunal més important: la cònsol menor ordinenca.

Al càrrec hi va arribar com a segona a la llista d’En comú, mateix paraigua que permetia a Liberals tenir representació als comuns d’Andorra la Vella (Gerard Estrella i Letizia Teixeira) i d’Encamp (Èric Alguacil i David Cruz). Tots ells, de moment, opten per continuar a la formació que, d’aquesta forma aconsegueix mantenir, a diferència del que li ha passat al Consell General, la majoria dels càrrecs electes a les corporacions parroquials.

Comentaris (14)

Trending