Espot defensa que el Govern serà “dimensionat als reptes que hem d’afrontar”

(AMB VÍDEO) Després de jurar el càrrec, el ja màxim responsable de l’executiu ha admès que el gabinet serà ampli, però ho ha justificat esgrimint “la importància i la transcendència” de la tasca que haurà d’assumir

Xavier Espot jura el càrrec com a cap de Govern per segon mandat consecutiu

Xavier Espot ja és cap de Govern. El polític escaldenc ha jurat el càrrec a Casa de la Vall. Així doncs, el seu segon mandat ha començat. En poques hores -de fet, hi ha compareixença a les 15.30 h.- donarà a conèixer els membres del seu executiu, amb el dubte encara de qui ocuparà Afers Socials. En el discurs ha destacat l’habitatge, el poder adquisitiu, les pensions o l’acord d’associació com a principals reptes. També ha defensat que, malgrat l’elevat nombre de ministeris i secretàries d’Estat, serà un gabinet “dimensionat”.

L’acte s’ha celebrat, com requereix la seva solemnitat a l’hemicicle de Casa de la Vall, amb les principals autoritats del país com a públic, des dels representants dels Coprínceps als cònsols de les set parròquies. Com és habitual, qui ha pres el jurament ha estat el síndic general, Carles Ensenyat, que li ha recordat posteriorment que “acatar la Constitució vol dir complir-la i fer-la complir” i ha apuntat que agafa “una responsabilitat absoluta” que, però, ha de compartir amb la resta de membres del Govern i amb la cambra. “És de tots”, ha assegurat el president del parlament.

Ensenyat també ha recordat que, fa quatre anys, Espot jurava com el cap de Govern més jove de la història. Ha apuntat, però, que ja no és la mateixa persona. Citant Heràclit, ha indicat que “sempre anem canviant” i ha apuntat que s’ha de conjugar “continuïtat i renovació”, conceptes que “poden semblar antagònics però sovint van lligats”.

Ara, el primer pas d’Espot és anunciar els membres del Govern. Ho farà aquesta tarda, en una compareixença convocada a dos quarts de quatre. Bàsicament, el dubte que cal saber és qui ocuparà Afers Socials. El que ja està clar és que serà un executiu ampli, amb 11 ministeris i amb un elevat nombre de secretaries d’Estat que ha volgut justificar. “Serà dimensionat a la importància i la transcendència dels reptes que hem d’afrontar”, ha afirmat, tot assegurant que “resoldrà els neguits que té  la ciutadania”.

Fotografia a les escales de la Casa de la Vall.
Fotografia a les escales de la Casa de la Vall.

Un cop jurat el càrrec, l’escaldenc ha dirigit unes paraules als presents. En elles ha marcat quines seran les principals línies d’actuació. “No només escolto la veu dels 17 consellers de la majoria o dels 28 del Consell; també la de les persones que tenen dificultats per trobar habitatge; dels joves que volen treballar al país; la de les dones; la de la gent gran que aspira a una vellesa digna, de qui està al capdavant dels petits negocis que han fet Andorra gran i volen seguir sent el motor del país, de qui mira amb inquietud el sistema de pensions o de qui té expectatives i por davant l’acord d’associació”. Davant els periodistes s’ha atribuït que “no tindrem 100 dies de gràcia sinó que hem de treballar des de demà per assolir aquests reptes”.

Alguns d’ells, ha recordat, es volen afrontar des de pactes d’Estat: UE, pensions i salut. “Com més aviat tinguem conformat l’instrument, més aviat podrem començar a prendre decisions”, ha comentat, tot recordant que també vol contactar amb formacions extraparlamentàries com ara Terceravia o Liberals.

Comentaris (11)

Trending