Coincidència amb la transcendència del moment actual però amb diferències sobre l’acord d’associació

Els grups parlamentaris que donen suport al conveni admeten que han de treballar per esvair dubtes i interrogants similars als que existien amb la Constitució, mentre que Concòrdia i Andorra Endavant alerten que presenta riscos per a Andorra

Els líders dels grups escoltant el síndic Ensenyat.
Els líders dels grups escoltant el síndic Ensenyat.

Els grups parlamentaris han coincidit amb el síndic general en una part clau del seu discurs: Andorra afronta un moment clau per a la seva història amb el camí cap al referèndum sobre l’acord d’associació. A partir d’aquí, sobre el mateix conveni, han començat les diferències. Per un costat, els escèptics que alerten que no tot serà flors i violes; per l’altre, els que hi donen suport i estan al pacte d’Estat, conscients que hi ha feina per resoldre i esvair dubtes. I a aquests s’ha apropat el liberal Víctor Pintos, que ha admès, que, almenys personalment, la música del text el comença a convèncer.

Des de Demòcrates, Jordi Jordana ha coincidit en el fet que el del 1993 va ser un moment “similar” a l’actual. I ho ha fet posant sobre la taula el seu propi bagatge vital. “Llavors jo estava a la Batllia i recordo que hi havia dubtes. Ara, també, i els hem de saber resoldre”, ha indicat. I, sobretot, aconseguir que “els ciutadans votin amb relació a la Unió Europea i a l’acord pensant en què és el millor per Andorra de cara al futur immediat i per les futures generacions”.

Des de Ciutadans Compromesos, el seu president, Carles Naudi ha recuperat les paraules del mateix Ensenyat: “hem de conservar el que tenim i el que som i al mateix temps avançar cap al futur”. També ha viatjat al passat indicant que “amb la Constitució érem incapaços de preveure com estaríem en 31 anys”. Doncs, al seu entendre, ara també s’obre “un horitzó que ens dibuixa oportunitats” i, per això ha deixat clar que aposta per l’acord amb la UE: “ens permeté mantenir el que tenim i progressar; en 30 anys podem tenir un país magnífic”.

Des de l’altra força parlamentària present al pacte d’Estat, el PS, Susanna Vela ha acceptat el símil amb el 1993. “Són moments importants per l’esdevenir del país”, ha admès. Tot i això, la seva valoració del discurs també ha tingut un punt crític, recordant el vídeo que, hores abans, havia compartit la formació a xarxes: “He trobat a faltar una referència als canvis que la Constitució necessita. Té 31 anys, ha plogut molt i moltes coses han canviat. Necessitem una nova que millori punts com els nous drets, socials”, ha indicat.

El síndic general, Carles Ensenyat, durant el seu discurs.

Relacionat

Ensenyat demana que el debat sobre l’acord amb la UE es faci pensant en el futur i sense partidismes

Cal als grups més convençuts amb l’acord d’associació s’ha apropat el conseller no adscrit, representant de Liberals, Víctor Pintos. Així, ha recordat que sí no estan al pacte d’Estat és “perquè se’ns va proposar en ple agost i no teníem informació de tot el que s’havia parlat anteriorment”. Ara, entén que, pel que s’està explicant del conveni, almenys personalment, cal estar satisfets: “Sempre hem dit que érem partidaris d’un acord si es respectaven les particularitats del país i això, pel que s’està dient, s’ha aconseguit; per tant, crec que hi acabarem sent”.

En canvi, les altres dues formacions de l’arc parlamentari, Concòrdia i Andorra Endavant, mantenen la seva posició menys optimista. “Estem en un moment clau per decidir quin model de país volem per Andorra”, ha acceptat el líder de la primera formació, Cerni Escalé, tot i que ha volgut diferenciar l’actual moment amb el del 1993, ja que, al seu entendre, “són processos diferents; el de la Constitució era de consolidació interna i identitària i de creació de les nostres institucions; ara va més aviat de consolidar el sistema d’obertura exterior”. Sobre l’acord amb la UE, insisteix que comporta “riscos” com ara els dubtes sobre els fluxos migratoris d’aquí a dotze anys o el fet que “hi hagi un constrenyiment sobre la limitació que podem posar a la inversió estrangera”. Per això, ha reclamat que hi hagi “un debat pausat en el qual no s’ha de córrer”.

Per la seva banda, Carine Montaner, des d’Andorra Endavant, ha recordat que en uns dies faran una presentació pública de l’estudi d’impacte que van encarregar sobre l’acord. Sense voler “condicionar els ciutadans”, sí que ha avançat que el treball “explicarà què guanyem i què perdem” i que “el balanç”, al seu entendre, “és negatiu”, tot i que “preferim que ho desgranin els nostres experts”.

Comentaris (3)

Trending