No ha estat pas cap sorpresa. Qui més qui menys es podia esperar que el discurs del síndic amb motiu de la celebració del 31è aniversari de la Constitució tindria també referències a l’acord d’associació. I, gairebé, poques coses més s’han posat sobre la taula. Ensenyat ha apuntat que el conveni negociat, que s’ha de conèixer a fons al llarg dels pròxims mesos, “s’emmarca en la tradició de l’Andorra constitucional perquè consolida, i en molts casos, reforça, els factors en què es fonamenta el nostre progrés econòmic i social”. I, al mateix temps, “obre la porta a poder desenvolupar-nos en àmbits que, fins ara, no estaven al nostre abast”.
El màxim representant de la cambra parlamentària ha fet una doble crida: a la societat civil els ha demanat que pensin en l’interès col·lectiu deixant de banda el particular; als partits i la classe política, que no facin servir aquest debat com a arma llancívola per desgastar els partits rivals
El màxim representant del parlament ha iniciat el discurs girant la vista enrere. Ha recordat que la Carta Magna “va ser més una evolució que una revolució”, tot indicant que va consagrar “moltes coses que ja feien part de la tradició, del nostre cabal institucional jurídic i polític”. I ha defensat que el procés constituent va suposar “una combinació de consolidar el que ja tenim, el que ens ha estat llegat pels segles i les generacions que ens han precedit, i, a la vegada, ser capaços de projectar-nos cap al futur”, tot incidint en el fet que “l’única manera de conservar és adaptar-se als canvis, sent capaços de planificar amb una certa visió estratègica”.
I és aquí on ha recordat que “el 2024 estarà en bona mesura marcat pels debats al tomb de l’acord d’associació”, tot posant en relleu que “hem de fer un exercici de generositat i perspectiva d’una magnitud que no té precedent en el període històric que vam iniciar l’endemà d’aprovar la Constitució”. I ha apuntat que “ens hem de preguntar si l’acord que els successius Governs han negociat s’adequa a aquella doble voluntat: consolidar bona part del que tenim i projectar-nos cap al futur”. I, al seu entendre, la resposta és positiva, tot i admetre que “segur que trobarem elements susceptibles de generar discussions llargues i profundes i també disposicions millorables o que no acaben de satisfer les aspiracions, els interessos o les expectatives d’algun col·lectiu”.
I aquí és on ha fet una doble crida. Per un costat, cap a la societat civil. “Sabeu que l’interès és alguna cosa més que la simple suma d’interessos particulars”, ha comentat, tot alertant aquesta darrera “és una operació que sempre suma zero” i, per tant, “ni s’avança ni es creix”. És a dir, cal “pensar en el llarg termini, fer un exercici de perspectiva i superar els constrenyiments de la situació individual de cadascú”.
El polític encampadà ha ressaltat que Andorra es troba al davant “d’una ocasió per forjar consensos, sumar a favor de projectes col·lectius i demostrar l’estatura política i el sentit d’Estat”
I a la classe política i institucional els ha demanat que no facin servir aquest debat “per fer créixer les vostres bases i desgastar el partit contrari”. Toca, ha exigit, entendre que Andorra es troba al davant “d’una ocasió per forjar consensos, sumar a favor de projectes col·lectius i demostrar l’estatura política i el sentit d’Estat”. Més quan “no són comuns els moments històrics en els quals el país té l’oportunitat de consolidar els pilars del seu creixement i del seu benestar”.
Ensenyat ha recordat “els dubtes i les pors que la futura Constitució generava” ara fa 31 anys. En canvi, ha indicat, “amb la perspectiva que ens dona aquest temps ens semblaria impensable que el poble andorrà hagués rebutjat el text constitucional”. I ho ha traslladat al debat sobre l’acord amb la Unió Europea: “no podem pensar només en el moment present, sinó que hem de fer tots els possibles per integrar la perspectiva que tindrem d’aquí 15, 20 o 30 anys”, tot reconeixent que ara “no és raonable pretendre tenir avui totes les respostes sobre el que implicarà”. Al contrari, el síndic ha afirmat que el conveni “serà un continent que caldrà omplir de contingut; una porta oberta cap a diversos escenaris possibles”.
Comentaris (13)