Més de catorze milions d’euros per rehabilitar els sis primers edificis de lloguer a preu assequible

Els pisos que inicialment es lliuraran, el mes de febrer, seran els de l’antic hotel Àrtic, la reforma del qual ha assumit la propietat abans de vendre’l a l’administració

L'antic hotel Àrtic reconvertit en pisos de lloguer a preu assequible.
L'antic hotel Àrtic reconvertit en pisos de lloguer a preu assequible. Toni Solanelles

La rehabilitació dels sis primers edificis adquirits o llogats pel Govern i que es convertiran en pisos de lloguer a preu assequible costarà 14.380.000 euros. En sortiran un total de 131 habitatges que estaran a punt entre 12 i 18 mesos després que comencin les obres, que no s’iniciaran abans del mes de febrer. Justament, per aquelles dates l’executiu tindrà disponibles els primers 26 habitatges ja reformats i que estaran situats a la pujada de Tobira, a l’antic hotel Àrtic.

El consell de ministres ha aprovat l’adjudicació de les obres en sis edificis diferents, tal i com ha exposat la ministra de Presidència i Habitatge, Conxita Marsol, que aquest divendres ha actuat de portaveu de l’executiu. Les obres adjudicades tenen a veure amb l’antic hotel Pellicer, a Canillo, que rehabilitarà Cevalls per un muntant d’1.963.036 euros. El termini d’execució dels treballs és de 12 mesos i en sortiran 23 pisos. L’antic hotel Hermus, al carrer René Baluard d’Encamp, el rehabilitarà Progec, per 2.127.950 euros. L’Hermus donarà peu a 20 pisos que haurien d’estar llestos en 15 mesos.

Els dos edificis adquirits pel Govern al comú de la Massana al complex Ribasol d’Arinsal seran reformats per l’UTE formada per Pidasa i Progec per pràcticament 8 milions d’euros (7.955.993 euros). En aquest cas hi sortiran 70 pisos i les obres duraran 18 mesos. Hi ha força més feina en aquest cas. També Progec farà les obres a l’immoble adquirit al carrer Roureda de Sansa d’Andorra la Vella. Hi sortiran 14 pisos les obres dels quals costaran 1.307.700 euros i trigaran 12 mesos. Finalment, per convertir l’edifici situat a l’avinguda Verge de Canòlich 102 de Sant Julià en 4 habitatges familiars s’abonaran a Locubsa 1.022.080 euros, que preveu invertir 12 mesos en els treballs.

Captura de pantalla 2023 12 29 a las 18.59.18

De tots els treballs en joc, només s’han hagut de deixar deserts els previstos a l’edifici, petit també, del carrer Doctor Palau de Sant Julià. Inicialment l’estimació era haver d’invertir 850.000 euros per transformar el bloc en quatre habitatges en un termini màxim de 18 mesos. La titular ministerial ha explicat que l’únic immoble adquirit i que encara no se n’ha pogut convocar la seva reforma és el del Font del Ferro, a Aixovall, al peu de la carretera general. Allí hi han d’anar 17 pisos.

Marsol ressalta les adjudicacions de les reformes com a “importants” tot i admetre que “són molts diners” i es desmarca de si són adquisicions ben fetes o no perquè la decisió la va adoptar un Govern del qual ella no formava part: “Es va optar per un model és davant una situació difícil i complicada”

La setmana que ve, a més, s’han de poder escripturar els dos immobles dels quals podrà disposar el Govern a la carretera del coll d’Ordino. Dos edificis, un que s’arrenda i l’altre que es compra, a una mateixa família i que, abans, s’ha hagut de passar per tot un seguit d’aclariments en matèria successòria i de naturalesa similar pel que fa a la part titular dels immobles. Marsol ha recordat que estan en construcció els habitatges de la Borda Nova, a Andorra la Vella, i ha indicat que el comú d’Escaldes ha iniciat els treballs dels baixos de l’edifici de nova planta que es fa a l’avinguda del Pessebre.

En aquest cas, el Govern es fa càrrec de la construcció dels pisos que es bastiran al damunt. 36 habitatges els treballs dels quals es licitaran el març de l’any que ve i que trigaran 24 mesos en fer-se. La ministra d’Habitatge ha assegurat que la decisió d’adjudicar tot el reguitzell d’obres era “important”. La reforma de cadascun dels pisos costa, de mitjana, prop de 110.000 euros. Si s’hi suma el cost de l’adquisició, pels mateixos imports s’hauria pogut fer obra nova.

Conxita Marsol, però, no ha volgut entrar en aquests embolats. “Són molts diners, això és veritat”, però també ha deixat clar que la decisió d’adquirir aquests immobles i no uns altres o bé per optar per altres fórmules va ser de l’anterior Govern, del qual ella no formava part. Ara, una vegada estan damunt de la taula, la feina del departament que lidera és tirar-los endavant i intentar posar remeis a la problemàtica de l’habitatge.

“Es va optar per aquest model en un moment difícil i complicat”, ha remarcat la responsable ministerial que ha deixat clar que ara es volen mirar d’impulsar altres fórmules com per exemple posar sòl públic a disposició d’empreses privades per tal que construeixin i explotin habitatges de lloguer a preu regulat a l’aixopluc d’una concessió. Són “fórmules complementàries” per anar dotant el país d’un parc públic d’habitatges, ha deixat clar Marsol.

ANTIC HOTEL ÀRTIC

Quan tot just s’iniciïn les obres d’aquests primers sis edificis que reformarà el Govern, l’administració podrà disposar ja dels primers 26 habitatges que integraran ja el parc públic. Són els procedents de l’antic hotel Àrtic. En aquest cas, la propietat va optar per una altra fórmula: vendre l’immoble ja reformat, ja remodelat, claus en mà. És a dir, una vegada s’hagués convertit l’hotel en pisos. Hi sortiran 26 habitatges força al centre d’Andorra la Vella.

Al febrer haurien d’estar disponibles. Abans, el 19 de gener, s’ha d’acabar de polir el reglament que establirà els mecanismes d’accés a tots aquests habitatges que s’aniran integrant al parc públic. Ja s’han recollit impressions d’alguns agents socials o col·lectius polítics als quals s’ha demanat al seu parer. Per ara, però, Marsol ha preferit no indicar quins requisits s’exigiran. Sí que ha deixat clar que els primers que tindran accés a aquests pisos seran les persones o les famílies amb més dificultats.

Comentaris (20)

Trending