Sense solucions concretes ni immediates per afrontar l’allau d’immigrants en cerca d’habitatge

Espot i Filloy participen d’una taula de treball específica en què han demanat al sector privat més implicació per dotar el mercat de lloguer de més immobles i per frenar preus abusius alhora que el cap de Govern ha anunciat l’activació abans de final d’any d’una “última palanca”

Una imatge de la taula especial de l'habitatge.
Una imatge de la taula especial de l'habitatge. SFGA

L’allau inesperada d’immigrants en busca de feina i habitatge és una cosa. El problema, “estructural”, de manca d’habitatge de lloguer n’és una altra. La coincidència en el temps, aquestes darreres setmanes, està tensant més la situació del que ja ho estava fins ara. De moment, de “solucions miracle” no n’hi ha. I de propostes concretes i immediates per poder posar ordre a la situació generada per l’arribada de ciutadans estrangers que esperen poder fer la temporada d’hivern al Principat, tampoc.

El cap de Govern, Xavier Espot, i el ministre de Territori i Habitatge, Víctor Filloy, han participat aquesta tarda a una reunió especial, extraordinària, de la taula d’habitatge. La qüestió dels immigrants era prioritària, i encara que davant els mitjans de comunicació, i abans que acabés la trobada, Espot ha mirat d’emfatitzar la feina feta per l’administració per mirar de resoldre la situació, durant el diàleg amb el sector privat hauria quedat clar que no hi ha cap proposta que permeti desencallar la problemàtica de seguida. I la situació es comença a enquistar. L’1 de desembre els temporers-immigrants residents en allotjaments turístics, la majoria, han de deixar la seva estança.

Marcelo Ponce en un dels vídeos que dona la benvinguda a immigrants arribats al país.

Relacionat

Els propis argentins admeten que hi ha “una problemàtica” pel volum d’immigrants que arriben

La taula de treball ha tractat durant molta estona la qüestió dels immigrants i també ha abordat la situació més general del mercat del lloguer amb una posició conciliadora, segons fonts participants a la trobada, del cap de Govern. En tot cas, molt menys punyent del que ha estat amb els mitjans de comunicació, en què tot i que de passada ha obert la porta a posar topalls -“a topallar”- als preus de l’habitatge de lloguer. El mandatari governamental ha defensat la feina feta, ha anunciat que s’està treballant en noves propostes -que ha concretat en “una última palanca”- a activar abans de final d’any per mirar d’esperonar una mica el mercat del lloguer, ha assegurat que “el Govern no abaixa els braços” i, amb molta prudència, ha afirmat que fins ara no s’han trobat immigrants en situació de risc o vivint a qualsevol lloc.

LA POLICIA

En efecte, la policia, vista la situació denunciada divendres pel comitè parroquial socialdemòcrata a Encamp, que va fer-se de ressò de possibles ocupacions d’establiments on immigrants feien nit davant la falta d’habitatge, ha incrementat els controls durant el cap de setmana. Ho ha exposat Espot i ho ha confirmat a través d’un comunicat el propi cos d’ordre, assegurant que amb la col·laboració dels comuns, ha intensificat aquest cap de setmana els controls i el seguiment per donar suport i assistència a totes aquelles persones que estiguin acabades d'arribar a Andorra per buscar feina durant la temporada d'hivern i es puguin trobar en situació de vulnerabilitat per falta d'allotjament.

Tot i que hi ha “alguns immigrants que arriben en situació límit”, la policia no hauria constatat durant una intensificació dels controls aquest cap de setmana -arran de la denúncia del PS que s’estaven fent ocupacions al Pas- cap cas de risc entre els nouvinguts

Segons la policia, durant el cap de setmana s'han dut a terme controls específics al Pas de la Casa, Canillo i la Massana, i s’han realitzat controls de documentació, tant a les fronteres com arreu del territori. Es preveu que els controls intensificats i específics es continuïn duent a terme durant les pròximes setmanes. A hores d'ara, no s'ha constatat cap situació de risc ni s'han registrat denúncies de possibles abusos. També és cert, i això no ho diu la policia però sí que ho ha constatat l’Altaveu, que hi ha molts immigrants que eviten exposar la situació amb què es troben tement un eventual foragitament i esperant que s’obri una escletxa de feina i habitatge que els permeti fer estada hivernal al Principat.

Però no serà gens fàcil. El cap de Govern ha reconegut que “tenim més feina que habitatges” i ha avisat que s’ha arribat a una situació estructural davant la qual “si entre tots no fem esforços” per revertir-la “acabarem hipotecant en nostre creixement econòmic i social”. Perquè Espot ha tornat a insistir, segurament no faltat de raó, que el problema actual, conjuntural, d’un excés de persones que volen venir a treballar a Andorra “és un efecte col·lateral d’una situació positiva”, com la que la situació econòmica actual del Principat és bona.

El màxim responsable de l’executiu ha fet una repassada a totes les accions endegades o promogudes per l’administració, tot recordant que “l’Estat no ho pot fer tot” i reclamant la “coresponsabilitat del sector privat” per tirar endavant accions que permetin posar al mercat de lloguer, a preus raonables o no tan raonables, habitatge que ara no hi és. Entre altres actuacions, Espot ha esmentat -ho ha fet durant la trobada amb agents vinculats a l’habitatge i també davant els mitjans de comunicació- el crèdit extraordinari per 19 milions d’euros per poder adquirir immobles buits o antics hotels per destinar-los a l’habitatge de lloguer a preus raonables. No ha descartat que alguns d’aquests immobles puguin ser operatius aquesta mateixa temporada d’hivern.

El llit emprat per alguns dels okupes a un edifici d'apartaments.

Relacionat

El PS alerta que hi ha persones dormint com a ocupes al Pas de la Casa

El que no ha explicat el cap de Govern és que durant la reunió, presidida pel director de l’Institut Nacional de l’Habitatge, Josep Maria Pla, alguns dels presents han arrufat el nas quan s’ha dit que ja hi ha dues ofertes sobre la taula tot i que el projecte encara no s’ha presentat formalment al sector. De fet, alguns dels intervinents, en veu baixa, han insinuat si pot ser que el concurs ja estigui arranjat, i en veu alta han reclamat que s’allargui el termini de presentació d’ofertes, que acaba formalment a mitjan desembre.

COSES DE LA REUNIÓ

Espot hauria demanat als presents a la reunió, i especialment als propietaris d’immobles o als intermediaris, llegeixi’s gestors immobiliaris, que denunciïn aquells casos d’abusos en els preus que, davant els periodistes, el cap de Govern ha assegurat que protagonitza només “una minoria”. Els presents li haurien donat una part de la raó, però li haurien recordat que la protecció de dades no permet fer segons quines ‘denúncies’ més encara quan hi ha lliure mercat i cap normativa que estableixi preus màxims. Formalment, durant la trobada Espot no ha parlat de topalls. 

El responsable màxim de l’executiu obre la porta a posar topalls als preus però gairebé la tanca tot seguit: “Seria posar una tireta a la ferida, però la gangrena seguiria, cronificaríem la malaltia i tot plegat suposaria menys incentius, menys oferts, i els preus encara es tensarien més”

Sí que ho ha fet, en canvi, davant els mitjans de comunicació. “Topallar vol dir intervenir més encara el mercat de lloguer i aquesta hauria de ser l’última ratio”, ha dit Espot, que ha fet un símil del que suposaria establir limitacions: “Seria posar una tireta a la ferida, però la gangrena seguiria, cronificaríem la malaltia i tot plegat suposaria menys incentius, menys oferts, i els preus encara es tensarien més.” Sense descartar-ho del tot, després d’obrir la porta gairebé la tancat. Sense norma no hi ha infracció i sense infracció no hi ha sanció. Per tant, han recordat assistents a la reunió, difícil exigir res.

Entre d’altres coses perquè immobiliaris, promotors i propietaris han fet saber a Espot, Filloy i Pla que si bé poden ser abusius alguns preus, tampoc no és de rebut que es llogui un pis per 600 euros a una persona i que aquesta el rellogui per habitacions aconseguint un benefici notable. Encara s’ha posat un exemple metafòric (o potser no). “Els darrers dies els estocs de lliteres al país s’han esgotat. Es lloguen habitacions, es lloguen llits, s’estan llogant sofàs!”, han exclamat les fonts, que tampoc no veuen clar que l’administració pugui exigir als empresaris que hagin d’assegurar pels seus mitjans l’allotjament dels temporers que contractin.

Certament, ha reconegut Espot, els grans empleadors normalment tenen resolt, sinó totalment sí en gran part, la situació de l’habitatge dels seus treballadors de temporada. Així hi han admès també assistents a la reunió, que han explicat que la situació que preocupa ara mateix no és tant el temporer com a tal sinó els “centenars de passavolants que no tenen ni feina ni allotjament ni expectativa de trobar-ne” i que acudeixen a la pesca d’una solució, en alguns casos, de manera desesperada.

52515203830 05bd45a4c2 o
El cap de Govern, Xavier Espot, saluda el director de l'Oficina de l'Habitatge, Xavier Marchante, just abans de començar la reunió.

Xavier Espot, que ha explicat que el contingent d’immigrants arribat enguany al país “és més important que altres anys per factors externs i interns”, citant les dificultats que es viuen a l’Amèrica Llatina, per exemple, i la continuïtat de la temporada hivernal amb l’estival, ha reconegut que en alguns casos hi ha immigrants que “arriben en situació límit” i han de rebre ajuda social d’un tercer sector que, a Andorra, ha lloat el cap de Govern, funciona més que raonablement bé. Espot, com no podia ser d’una altra manera, ha insistit que a Andorra només qui té feina i allotjament s’hi pot quedar. Fins i tot tenint feina només, si no tenen un lloc on estar-se, “els hem de dir que els convé més marxa que no malviure.

“Si els empresaris volen fer venir gent, potser també han de buscar solucions. No ho resoldrem tot amb la palanca pública, són els propietaris els que han de construir més”, deixa anar el líder demòcrata 

“A casa nostra no tothom hi pot venir a viure”, ha dit el mandatari governamental en un exercici de sinceritat i abans d’explicar que s’està ultimant una campanya de comunicació en diverses llengües per explicar la realitat del Principat i parar aquesta fal·lera especialment llatinoamericana per viatjar fins a Andorra. Ni al país hi ha “solucions miracle” -n’ha parlat en diferents ocasions Espot- ni tampoc el Principat és la panacea. Ara bé, l’arribada d’immigrants, de temporers, “d’una forma ordenada”, és positiva per al país, que necessita a l’hivern d’una mà d’obra temporal que “no hem de veure com un risc”.

Xavier Espot, que ha reiterat que no es pot dir que el Govern no hagi fet res i que tampoc no es pot fer en mesos el que s’hauria fet en anys, ha explicat que la quota de temporers acordada, una vegada sumat el 30% suplementari que la mateixa disposició preveu, “no té gaire més cabuda”, essencialment, hi ha tornat, per la falta d’habitatge, no pas ara per manca de feina. Per això, “si els empresaris volen fer venir gent, potser també han de buscar solucions. No ho resoldrem tot amb la palanca pública, són els propietaris els que han de construir més” alhora que ha recordat que molts dels grans empresaris també són grans propietaris terratinents. “Només que es construís més habitatge de lloguer, no ja a preu assequible, ja seria una gran cosa”.

Ponce, durant el directe en el qual ha donat les dades.

Relacionat

Les empreses ja han esgotat prop del 92% de la quota per a la temporada d’hivern

“L’Estat no ho pot tot”, encara ha recordat, i “aquesta societat la construirem entre tots” i si s’ha de proporcionar habitatge, “tothom -i posava dins el sac també a les administracions comunals- s’ha de corresponsabilitzar un mica”. Perquè, “s’ha fet molta feina però de solució miracle no n’hi ha”. Per això el que han acudit a fer Espot i Filloy aquesta tarda a la taula d’habitatge ha estat “pedagogia”. Ho ha explicat, amb aquest terme, el propi cap de Govern. I aquells que han assistit a reunions de treball segurament ja saben què vol dir quan algú hi va a fer pedagogia. I, més encara, en sap el resultat que n’obté. Res.

Comentaris (31)

Trending