El PS alerta que hi ha persones dormint com a ocupes al Pas de la Casa

La formació alerta que s’ha constatat l’entrada de persones a un edifici d’apartaments que encara no havia obert i a barraques d’obres; des del comú, s’explica que s’ha ordenat als urbans fer rondes horàries per controlar si hi ha gent a edificis inacabats

El llit emprat per alguns dels okupes a un edifici d'apartaments.
El llit emprat per alguns dels okupes a un edifici d'apartaments.

El Pas de la Casa és un dels llocs on més s’està deixant notar l’allau de persones que han arribat al país a buscar feina per a la temporada. El fet que sigui un dels llocs turísticament més potents atreu la gent. I, en alguns casos, segons s’ha alertat per part dels consellers de PS+Independents, s’ha passat la nit a l’estil okupa: entrant en edificis buits o en cabanes d’obres. Per això, qualifiquen la situació com a “greu i alarmant”.

A través d’un comunicat, els dos representants socialdemòcrates al ple de la corporació, David Rios i Enric Riba. Així, es posa en relleu que s’ha pogut constatar l’entrada per passar la nit com a mínim a un edifici d’apartaments que encara no estava obert. El propietari es va trobar un dels matalassos al terra d’un dels espais per guardar els esquís.

També posen en relleu un altre lloc que hauria estat aprofitat per dormir: una de les barraques de l’obra que Saetde està fent a pistes per construir un tobogan gegant. Aquesta situació ha estat confirmada a Altaveu per veïns de la localitat, que també apunten que, en alguna ocasió, s’ha trobat alguna d’aquestes persones a la zona de caixers d’alguna oficina bancària.

Carine Montaner.

Relacionat

Carine Montaner afirma que hi ha temporers al Pas que dormen a edificis en construcció

En el comunicat, els consellers socialdemòcrates parlen d’ocupacions a “hotels encara per obrir” on es dorm “amb cartrons als passadissos”. També apunten que s’han trencat les portes per accedir-hi i, fins i tot, que hi ha “famílies senceres que no tenen cap altre sostre dormint a la intempèrie”.

Des del PS s’alerta que la situació és “greu i alarmant”. El conseller Riba ha lamentat que “està passant això des de fa dues o tres setmanes i, en canvi, ningú es belluga”. Apunta que “no s’està controlant la gent”. Per això, la voluntat de la formació és tramitar tota una sèrie de preguntes de cara a la sessió de comú que s’ha de celebrar dijous vinent.

Des del comú, el cònsol menor, Jean-Michel Rascagneres admet que es té constància d’aquestes situacions des de fa “dues o tres” setmanes i que ja fa dies que “es va donar instruccions als agents de circulació perquè facin ronda cada hora per constatar si hi havia gent que dormia a edificis inacabats”. En aquest cas, l’ordre és doble. Per un costat, avisar la policia, ja que les competències d’actuació no són pas dels urbans. L’altra, alertar també als mateixos mandataris.

“Fins ara, no han detectat res”, afirma Rascagneres, que també té constància de vigilància per part de la policia, per ara, sense cap situació anòmala detectada. Ara bé, sí que es reconeix que hi ha una limitació: no es pot accedir a edificis privats. Per tant, només es pot fer l’observació des de fora i no es pot descartar que s’hagi passat per algun edifici amb gent a l’interior, però que no se’ls hagi detectat des de l’exterior. El que sí que ha volgut deixar clar és que, des que es va començar a parlar d’aquestes ocupacions, s’ha mobilitzat el cos d’urbans.

Altaveu també s’ha posat en contacte amb veïns del Pas. Hi ha certa preocupació, indiquen, ja no tan per l’actual situació sinó per com pot evolucionar. Sobretot, es demana què passaria si hi ha molta gent que no troba ni lloc on viure ni feina i continua al país, esgotant els diners amb els quals van arribant.

Comentaris (21)

Trending