Plantofada del Tribunal Superior a la fiscalia en el ‘plet de les magistrades’

El ministeri públic pretenia ser part activa en les demandes que ha interposat la batlle Moreno contra els concursos que han permès dues fiscals accedir a la magistratura

El fiscal general, Alfons Alberca, (a l'esquerra) durant l'acte de jurament de la renovació del càrrec, entre d'altres, de Maria Àngels Moreno (dreta).
El fiscal general, Alfons Alberca, (a l'esquerra) durant l'acte de jurament de la renovació del càrrec, entre d'altres, de Maria Àngels Moreno (dreta).

El plenari del Tribunal Superior (TS) ha parat els peus a la fiscalia en la seva intenció de posar el nas en el doble plet instat per la batlle Maria Àngels Moreno en relació amb els concursos per la provisió de sengles places de magistrada a temps parcial al Tribunal de Corts i a la sala civil del TS. Les vencedores del concurs, segons la resolució ara impugnada de Consell Superior de la Justícia (CSJ), són dues fiscals adjuntes: Carolina Bailén i Alexandra Cornella. 

Moreno ha portat al plenari del TS, tal i com marca la normativa, la resolució de la cúpula judicial en considerar que no s’escau, que no s’ajusta a Dret. Bailén i Moreno havien optat tant a la plaça del Tribunal de Corts com a la del Superior, mentre que Cornella va presentar-se solament al lloc de magistrada al TS. Moreno no va resultar vencedora en cap dels dos processos i hi veu una ombra allargada al darrere, més enllà dels arguments jurídics que al·lega en el marc de les demandes presentades.

En aquest darrer marc, i malgrat que el Consell Superior en estar evidentment personat a la causa té la seva defensa garantida, la fiscalia va sol·licitar ser part en la causa. Part amb totes les lletres i no pas adherir-se solament a les pretensions del poder judicial tot i reconèixer en un escrit de final de setembre que la seva posició és molt similar a la del CSJ però no estrictament igual. El ministeri públic venia a dir que es volia assegurar de la necessària independència judicial i el respecte a un procediment que seguís estrictament els requeriments constitucionals.

El plenari del Superior ha parat els peus a la fiscalia, que pretenia ser part a l’empara dels articles 93 i 25 de la Constitució i 1 de la Llei del ministeri fiscal. El TS recorda en una resolució recentment dictada -de fet són dues, una per cada demanda en relació a cada concurs impugnat per Moreno- que li Carta Magna ni la llei reguladora del funcionament de la fiscalia no atribueixen al ministeri púbic una legitimació universal per intervenir en defensa de la legalitat en qualsevol tipus de procés, tot i que es puguin invocar vulneracions de drets constitucionals.

El Superior recorda que la demanda interposada per la batlle, per molt batlle que sigui la demandant i molta cúpula judicial que hi hagi com a part demandada, no deixa de ser un procediment administratiu ordinari i, en conseqüència, li tanca la porta als morros a la fiscalia i no la deixa participar en la causa. I és que, i això no diu la resolució però si diverses fonts jurídiques, hi havia tota la sospita que el ministeri fiscal pretenia ficar el nas en una demanda que afecta o qüestiona almenys l’ascens professional, per dir-ho així, de dues fiscals adjuntes.

Comentaris (9)

Trending