La pandèmia provoca fins a set milions en pèrdues a Pal-Arinsal

El deute d’EMAP s’enfila a 11 milions, fet que obliga el comú a buscar l’arribada “imminent” i urgent d’accionistes privats per afrontar les inversions que han de permetre assolir fins a 150.000 dies d’esquí per any i a apostar per l’arribada del telefèric del Carroi a la Caubella

Olga Molné durant una reunió de poble.
Olga Molné durant una reunió de poble.

No era cap secret que la pandèmia havia deixat molt tocada Pal-Arinsal. El comú de la Massana ha fet pública la magnitud del cop, durant la reunió de poble d’aquest dilluns. Es preveu tancar el 2021 amb 7 milions en pèrdues i un deute d’11. Això suposa, ha admès la cònsol major Olga Molné, retornar a l’estat anterior a l’emissió de preferents, el 2013. Per això, és urgent, “imminent” segons ha dit, l’entrada d’accionistes privats que permetin assolir el creixement fins a 90 quilòmetres de pistes, tot confiant en la futura arribada a la Caubella del telefèric del Carroi.

La Covid-19, i especial les duríssimes restriccions adoptades per frenar-la, han fet molt de mal a l’estació. I aquest ha estat quantificat des del comú, aprofitant la reunió de poble. Es preveu que el 2021 acabi suposant 7 milions en números vermells. Molné ha recordat que, donada la complicada situació financera, des de la corporació ja s’han aportat fins a 3,5 milions. I, malgrat això, el deute d’EMAP s’ha tornat a enfilar: fins a 11,1 -de retruc també arrossega el del comú que, però, es manté en uns barems de relativa comoditat pel que fa a legislació (per sota del 100% dels ingressos dels darrers tres exercicis).

La situació econòmica d’EMAP torna a ser tan dolenta com l’any 2013, quan es va impulsar l'operacio de les preferents, fet que obliga a prendre decisions “imminents”

Això suposa retornar a una situació econòmica pel que fa a l’estació similar a la que existia el 2013. Llavors, es va tancar l’acord amb els bancs per tirar endavant la reconversió del deute en preferents que va recomprant, a poc a poc, el comú (ara li queda 8,7 milions). El fet demostra la gravetat de la crisi que travessa el domini i que, ho admeten els seus responsables, obliga a prendre decisions si es vol salvar el que és el motor econòmic de la parròquia.

El full de ruta suposa pels pròxims anys engegar, ara sí de forma decidida, el canvi en l’accionariat. És a dir, l’entrada d’inversors privats a EMAP i això s’ha de fer “de forma imminent”. Sense voler donar detalls, Molné ha indicat que es treballen en diferents escenaris i la idea és tornar a fer una reunió de poble a la tardor, centrada llavors sí, exclusivament en l’estació. I, en especial, en el pla Hortizó 2040 que contempla inversions “imprescindibles” si es vol fer créixer el nombre d’esquiadors, projectes, però, que només amb el comú com a propietari no són assumibles. “Hem de trobar un o varis ‘partners’ que ens ajudin”, ha indicat la mandatària.

Això implicaria ampliar el domini esquiable fins a 90 quilòmetres de pista, entre ells la unió entre les dues parts, Pal i Arinsal. Això suposaria, ha revelat Eva Sansa, entre 25 i 30 milions d’euros d’inversió. I, també, de forma decidida apostar per l’arribada fins a la Caubella del telefèric del Carroi -prèvia consulta popular-. Des del comú s’ha defensat que aquests projectes haurien de permetre augmentar els dies d’esquí venuts per temporada fins als 150.000. Paral·lelament, es continuarà apostant per l’estiu i pel Bike Park. Sense oblidar la intenció de tirar endavant el parc solar de la Tosa, que ha de servir per subministrar el 37% de l’energia a l’estació i la intenció de construir l’heliport nacional.

L’entrada de capital privat a la societat es veu imprescindible per poder afrontar un pla ambició d’inversions que inclou la connexió de Pal i Arinsal

Molné ha advertit que “cal donar-li una volta a EMAP perquè acabi sent l’estació que volem” i ha recordat que “ja abans de la pandèmia, amb el petit benefici que teníem el domini anava envellint sense poder fer grans inversions”. A la vegada, ha post en relleu que “sense ella, la situació de la Massana seria molt complicada”. Per això, ha afirmat, “és molt important trobar una solució per no haver de tancar-la d’aquí a uns anys. Ara ja sabem què passaria si ho fem”.

Repàs a altres punts de la gestió comunal

Estació a banda, durant la trobada amb la ciutadania, les cònsols han desgranat altres eixos de l’acció comunal aquest primer any i mig de mandat. S’ha defensat que, malgrat retallar la inversió per precaució, s’han pogut tirar endavant actuacions que es consideraven prioritàries, com les obres al carrer Costes de Teixidó o a la carretera de Sispony, que implementarà un innovador jardí de pluja.

En la reunió de poble, també s’ha tractat el tema del trànsit, que s’ha complicat els darrers anys a causa de l’increment de població a la parròquia. Les cònsols han destacat que el comú ha aplicat diferents mesures correctores per pal·liar aquesta problemàtica, com la nova rotonda de l’avinguda Sant Antoni o el doble carril des de la rotonda d’Anyós a la del túnel de les dos Valires. A més, s’ha anunciat una novetat per agilitzar el trànsit de cara el pròxim curs: a partir del setembre, els alumnes de l’Escola francesa avançaran un quart d’hora tant l’entrada com la sortida al centre i el servei de transport escolar l’assumirà el bus parroquial. S’ha previst un servei d’Esplai-flaix de mitja hora, per donar un marge de temps als pares que no arribin a recollir els seus fills a l’hora d’acabament de les classes.

Comentaris (12)

Trending