Una màquina retarda les obres de l’aparcament de l’església d’Escaldes fins al gener

El projecte Caldes, d’altra banda, s’iniciarà el pròxim mes de novembre i ambdues tasques tindran una durada aproximada de 16 mesos

Els cònsols durant la reunió de poble a Escaldes.
Els cònsols durant la reunió de poble a Escaldes.

El comú d’Escaldes-Engordany ha exposat a la ciutadania aquest dijous, al Prat del Roure, els dos grans projectes que es tenen en marxa a la parròquia. D’una banda, l’aparcament davant de l’església que, per problemes amb una màquina, s’ha tornat a retardar fins al mes de gener. De l’altra, Caldes, que ha estat una de les propostes més “problemàtiques”, s’iniciarà al novembre. Per tant, tenint en compte que tindran una durada de 16 mesos, cap dels dos estarà abans del final de 2023.

Els tècnics encarregats dels dos projectes han estat presents per poder explicar a la ciutadania tots els detalls d’ambdós projectes. Dintre de les novetats que s’han exposat està l’inici de les obres de l’aparcament de l’església. La cònsol major, Rosa Gili, ha assenyalat que haurà de ser al gener “per una qüestió amb una màquina específica”. Concretament, i segons ha explicat la tècnic Ester Pascal, s’ha trobat el nivell freàtic molt abans del que s’esperava. Ha estat a uns cinc metres des de la superfície i calia material concret per poder treure’n l’aigua. En un principi, durant el mes de setembre s’havia de posar en marxa. El cost total d’aquest pàrquing serà de 6,4 milions d’euros.

Entre el públic, en aquesta qüestió, han sorgit pocs dubtes. D’entre la cinquantena de persones presents al Prat del Roure, un veí ha demanat per l’alternativa a l’aparcament. Principalment, ha assenyalat que durant Sabors d’Estiu, que s’ha ubicat en aquest mateix emplaçament, els comerços han tingut poques vendes. Gili i el cònsol menor, Joaquim Dolsa, han assegurat que la idea és habilitar places a la carretera. Específicament, segons ha explicat Dolsa, és crear un sistema en bateria des de l’encreuament del carrer de les escoles fins a l’aparcament, amb una zona taronja.

Gili mostrant com quedarà finalment el projecte de Caldes.

Relacionat

Escaldes invertirà uns 11 milions d’euros en l’aparcament de l’església i l’espai Caldes

L’altre gran tema que s’ha tractat durant la reunió de poble ha estat el projecte Caldes. En aquesta ocasió, un tema que ja ha estat més polèmic des de la seva presentació i que va comptar amb el vot en contra de l’oposició comunal el darrer consell de comú. Gili ha assenyalat que és una idea que ha generat molts dubtes entre la ciutadania, i així s’ha pogut constatar. A l’escenari han pujat Javier Balmaseda i el seu equip per poder explicar els aspectes més tècnics. Per començar, s’espera que les obres, que tindran un cost aproximat de 5 milions d’euros, s’iniciaran el pròxim mes de novembre. Finalitzaran, tenint en compte els 16 mesos de termini, a inicis del 2024.

Una imatge de com quedarà la Plaça del Madriu.

Relacionat

El projecte Caldes costarà més dels 3 milions d’euros que es preveien inicialment

Quan ha arribat el primer torn de preguntes després de la presentació del projecte es planteja un dubte de seguretat. A la zona no s’ha presentat cap element entre la zona d’esbarjo i la carretera, per tant, es planteja si cal una barrera per poder garantir que no sigui perillós. L’equip tècnic ha assenyalat que es preveuen passatges elevats per frenar els cotxes i que sigui una zona gairebé pels vianants, amb una velocitat molt mínima. També la temperatura del país, combinada amb l’aigua, ha creat dubte entre alguns present. El que han plantejat alguns veïns ha estat el fet que a l’hivern, amb les gelades, es pugui arribar a crear gel i que es deixi la zona, que únicament funcioni durant una època de l’any. L’equip ha assenyalat que existeixen electrovàlvules i buidatges per tenir un seguiment, però que es té en compte i que hi ha un control pensat al respecte.

La reunió també ha servit per fer arribar una crítica a la corporació. Concretament, pel fet que totes les obres es facin totes al mateix temps, “serà molt difícil viure a Escaldes, i sembla que espereu a l’últim any perquè us porta la pressió política”. En aquest sentit, Dolsa ha assenyalat que “no hi ha cap interès polític en què talli la cinta un altre”, fent referència al fet que les obres s’inauguraran en el següent mandat. A més, la Covid-19 i les diferents dificultats socials han estat el problema principal. “L’última inversió important va ser Caldea, i fa 30 anys, ens havíem de posar al dia i tornar a ser capdavanters”, ha afirmat Dolsa.

 

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending