El projecte Caldes costarà més dels 3 milions d’euros que es preveien inicialment

‘L’Aigua i la forma’, guanyadora del concurs, s’implementarà a la part alta d’Escaldes i aportarà canvis com l’ampliació de la placeta del Madriu, amb inici dels treballs al setembre

Una imatge de com quedarà la Plaça del Madriu.
Una imatge de com quedarà la Plaça del Madriu.

El projecte guanyador del concurs Caldes, ‘L’Aigua i la Forma’, de Javier Balmaseda ja està enllestit per començar a implementar-se a la zona alta d’Escaldes-Engordany. Tot i això, la idea inicial ha anat evolucionant, i portarà canvis que no es preveien en un primer moment. De fet, no es farà per fases, sinó que es començarà tot d’una. Per aquest motiu, el pressupost inicial, que era de 3 milions d’euros, es veurà incrementat i podrà aproximar-se als 5 milions. S’espera que els treballs es puguin començar al mes de setembre.

L’origen d’aquesta reforma començarà a la placeta del Madriu, que serà una de les novetats. De fet, aquest espai es reformarà com a part del projecte ‘L’Aigua i la forma’. La idea de Balmaseda és aprofitar l’aigua termal, un dels béns d’Escaldes, de forma útil, però també artística. Per aquest motiu, la intervenció ha anat evolucionant fins a ser una conversió gairebé total de la zona.

La cònsol major, Rosa Gili, ha assenyalat que aquest creixement del projecte ha portat a haver de reformular el pressupost inicial, que se centrava en tres milions d’euros. D’aquesta manera, podria arribar a frenar els cinc milions. Tot i això, també ha remarcat que s’havia plantejat per poder fer-se en diverses fases, i que finalment es farà en una única. Aviat es trauran els concursos pertinents per tal de poder començar les feines a la zona, que comprèn des de la placeta del Madriu, comprenent tot el passeig, que va des del pont d’Engordany fins el de la Tosca. Així, s’estima que es podran engegar els treballs al setembre, i que tindran una durada d’un any o any i mig aproximadament.

Vista del Pont d'Engordany
Vista del Pont d'Engordany

Els terminis, però, s’hauran d’agafar amb pinces, perquè el projecte ‘L’Aigua i la Forma’ ha evolucionat fins a ser un llavat de cara absolut a la part alta. Un dels canvis més important serà l’ampliació de la placeta del Madriu, “que ara és molt petita en comparació amb el que es preveu”. S’alliberarà la part baixa de l’edifici Caldes, i desapareixerà la passarel·la, “és un obstacle visual i no funcionava”, ha remarcat Gili. A més, també es reforçarà l’estructura del passeig. De fet, Balmaseda i l’equip que ha treballat al projecte han explicat que s’instal·laran noves passarel·les que connectaran una part del riu amb l’altra. D’aquesta manera, es potenciarà una banda que, fins ara, havia quedat oblidada. En aquest sentit, Gili ha assegurat que “mirarem els horts amb més atenció, s’intentarà continuar sent verds, però que els materials siguin més nobles i que hi hagi un millor manteniment”.

La idea de Caldes, sobretot d’aquest projecte, va néixer com un moviment de revitalització per la part alta de la parròquia, “que ha quedat més deprimida”, ha assenyalat Gili. Amb la seva proposta, Balmaseda ha recordat que vol utilitzar l’aigua com a símbol, com a “element generador i conformador de la parròquia”. Per tant, amb el punt de sortida a la placeta del Madriu, s’ha traçat un recorregut per tot el passeig, “s’apropia dels espais i conforma mobiliari”. Tot el que queda per la zona tindrà a veure amb l’aigua. Principalment, estarà conformat per tubs, tot i que el terra també es canviarà creant un efecte d’onades d’aigua.

“He utilitzat l’aigua de dues maneres, una més pràctica i una altra més bucòlica”, ha explicat Balmaseda. En el primer cas, s’ha fet des d’un punt de vista lúdic, per crear un lloc d’encontre entre els ciutadans, perquè els nens puguin anar a jugar i els turistes tinguin interès a visitar la zona. “Hem dissenyat tot el mobiliari, els fanals, els bancs, les fonts, el paviment, des d’un punt de vista escultòric i artístic”, ha remarcat l’artista. Sempre fent homenatge a l’estètica de principis del segle XX, fent referència als primers que van pensar a aprofitar l’aigua termal de la zona. De fet, una de les fonts que s’hi col·locarà serà una visió artística de l’ús dels safaretjos a l’època.

Plaça dels Safarejos
Plaça dels Safarejos

L’equip d’arquitectes que ha col·laborat amb Balmaseda ha explicat el projecte des del punt de vista més tècnic. De fet, s’ha assegurat que ha estat un treball “particular”. Segons han indicat, “normalment els projectes urbanístics s’aborden primerament amb un estudi, i posteriorment es col·loca l’obra artística si hi ha, però aquí ha sigut al revés, s’ha anat arrossegant l’obra, que ha anat expandint-se”. La idea de Balmaseda, i que s’ha reformulat perquè sigui apta per la via urbana, compta amb una vintena d’aixetes de bronze. Es fa una captació a 400 metres d’alçada i es recull l’aigua per gravetat del riu, on després es torna a dipositar. Així és també amb la font homenatge als safaretjos que se situarà a la plaça del Madriu. “Ha tingut molta complexitat tècnica, i s’han creat homologacions específiques”, han assegurat des de l’equip.

Durant el dia, la protagonista serà l’aigua. Però, a la nit, quan ja no hi hagi llum suficient per poder veure-ho, agafarà la batuta la il·luminació. “Tot el que funciona com un receptor d’aigua estarà il·luminat”, ha assenyalat Balmaseda. De fet, l’estructura, que compta amb set metres d’alçada, era força complicada per poder col·locar-hi llums, que finalment estaran integrades. Així mateix, la font del Roc del Metge, que ara queda una mica amagada, prendrà protagonisme també gràcies a la il·luminació i l’adequació dels voltants, amb la pedra com a protagonista i element invariable.

Vista Plaça Madriu Nit
Vista de la Plaça Madriu a la nit

En definitiva, el projecte comptarà amb una font homenatge als safaretjos, es reformularan totes les baranes per tal que simulin tubs, es col·locaran fonts d’aigua potable, es replantejarà l’entrada de l’edifici Caldes, es farà un canvi de paviment i s’habilitaran les passarel·les per connectar les dues parts del riu. Tot això s’ha hagut d’adaptar a la normativa perquè sigui segur i que cap dels elements pugui resultar un perill per als usuaris. Així mateix, s’està estudiant la forma de poder separar l’espai de la carretera, i poder garantir el trànsit rodat sense cap alteració del passeig. Sobretot, tenint en compte la forma que prendrà el terra.

 

Etiquetes

Comentaris (16)

Trending