Escaldes invertirà uns 11 milions d’euros en l’aparcament de l’església i l’espai Caldes

La minoria vota en contra de les obres que han revitalitzat la part alta de la parròquia en considerar que és "el moment oportú" i a favor del pàrquing en ser una "infraestructura essencial"

Gili mostrant com quedarà finalment el projecte de Caldes.
Gili mostrant com quedarà finalment el projecte de Caldes.

L'espai Caldes i l'aparcament soterrat de l'església ja tenen adjudicatari per dur a terme les respectives obres i que suposaran una despesa al comú d'uns 11 milions d'euros. La minoria s'ha mostrat a favor del pàrquing, tot i l'encariment de l'actuació, mentre s'ha mostrat contrària al de la part alta d'escaldes que no la considera prioritària.

Escaldes-Engordany destinarà gairebé 11 milions d'euros per fer realitat dos projectes: l'espai Caldes i l'aparcament de l'església. Així s'ha acordat en la sessió de Consell de Comú d'aquesta tarda en què ha quedat palès els diferents criteris de prioritats amb els de la minoria que ha votat a favor del pàrquing, però en contra per l'altre en considerar-lo que "no és el moment oportú".

Una imatge de com quedarà la Plaça del Madriu.

Relacionat

El projecte Caldes costarà més dels 3 milions d’euros que es preveien inicialment

El primer d'ell en tirar endavant ha estat el de Caldes per un import de 4,5 milions d'euros, que ha recaigut en la societat COPSA que serà l'encarregada dels treballs de reforma i embelliment de l'espai on anirà. La cònsol major escaldenca, Rosa Gili, ha estat l'encarregada de defensar l'adjudicació per revitalitzar la part alta de la parròquia. Precisament, ha estat l'eficàcia que tindrà sobre la revitalització el que ha portat a la minoria a votar en contra. "No és que no creiem necessari revitalitzar la part alta d'Escaldes, sinó que, sense les infraestructures essencials, no tindrà l'atractiu que es creu el comú", ha apuntat el conseller de Demòcrates, Miquel Aleix, referint-se a la manca d'aparcaments. De fet, considera "essencial" la construcció d'aparcaments per "facilitar l'accés" a la zona i així la gent hi vagi. En tot cas, l'espai Caldes "es plantejaria una vegada fetes aquestes infraestructures".

Una decisió que "ens ha sorprès", com ha reconegut a posterior Gili, tenint en compte que el següent punt de l'ordre del dia era el de l'adjudicació de les obres de l'aparcament de l'església.

L'espai on s'ubicarà l'aparcament davant de l'església d'Escaldes.

Relacionat

L’aparcament davant de l’església d’Escaldes tindrà sis plantes subterrànies

Aquest cop sí, per unanimitat, s’ha acordat que les obres d’excavació i construcció de la infraestructura aniran a càrrec de la societat Cevalls per 6,4 milions d’euros. De fet, Gili ha reconegut l’encariment respecte a les previsions inicials per “l’aigua” que es va trobar, per l’augment de preus generalitzat, els problemes tècnics imprevistos que ha presentat el terreny, i les modificacions que s’han fet al projecte per encabir-hi més places, passant de les 70 a les 100.

La minoria, tot i votar a favor en considerar un projecte "prioritari", ha lamentat el seu cos. "S'ha d'assumir aquest increment", ha lamentat Aleix, que ha recordat que amb el preu que es pagarà cada plaça tindrà un cost de "60.000 euros i costarà més d'amortitzar que si s'hagués fet en el seu moment que hauria sortit per 31.000".

Precisament, la inversió important que suposa aquestes dues obres també preocupa a la minoria, sobretot de cara al futur amb "una inflació a l'alça, l'increment dels preus de construcció" i que quedaran reflectits en els pressupostats dels pròxims anys. En aquest cas, però el cònsol menor, Quim Dolsa, s'ha mostrat tranquil posant de manifest el bon estat de les arques comunals que permetria "pagar-les amb finançament propi", igual que el projecte de pisos socials. Tot i això, "mirarem amb la minoria en quines tirarem de tresoreria i quines de préstecs" i és que "no volem deixar la caixa buida" per permetre ser solvent a la corporació en cas d'imprevist.

Etiquetes

Comentaris (6)

Trending