Govern atorgarà llicències per crear centres de transferència i suplir la manca d’abocadors

Les empreses interessades a nivell nacional podran presentar-se per tal de construir aquests terrenys de forma temporal, que podran explotar durant un any

Una imatge recent de l'abocador de Beixalís.
Una imatge recent de l'abocador de Beixalís. G. P.

El Govern ha aprovat la licitació per poder atorgar llicències per a la implantació i explotació de centres de transferència provisional de terres (CTPT). Aquesta proposta ja la va plantejar la cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, que assegurava que s’estaven buscant terrenys a la parròquia per poder instal·lar-ne. Finalment serà l’executiu qui doni els permisos a les empreses nacionals interessades per poder construir aquests espais, com a mesura provisional i solució temporal a la manca d’abocadors, un dels grans problemes de la construcció.

“La situació actual és molt complexa, i el sector de la construcció necessita abocadors”, ha explicat el ministre Portaveu, Eric Jover. Aquesta competència, com s’ha recordat en nombroses ocasions sempre que s’ha parlat d’aquesta problemàtica, és comunal. Han de ser les parròquies qui donin una solució definitiva. Però, mentre que es pugui arribar a aquest punt, que es pot allargar força, i veient l’actualitat crítica i el tancament pròxim de Beixalís per saturació, i del Maià per climatologia, el Govern ha decidit donar una mesura temporal.

Aquesta solució provisional és la de donar l’oportunitat a empreses del país perquè puguin construir CTPT. “Al Govern volem ajudar perquè no hi hagi forats temporals mentre s’aporten les solucions definitives”, ha assenyalat Jover. Per tant, es presentarà un plec de bases on es defineixin totes les condicions administratives, tècniques i econòmiques que han de complir les entitats per poder implantar i gestionar els centres provisionals.

Marsol saludant els veïns durant la Festa Major de Santa Coloma

Relacionat

Marsol descarta abocador, però busca terreny per fer un ‘espai de transferència’ a Andorra la Vella

Entre aquestes característiques, destaca la limitació de la capacitat, que serà d’entre 175.000 i 350.000 tones d’emmagatzematge. A més, únicament es podrà rebre material d’obres que s’estiguin realitzant al país. També ha assenyalat Jover que hi haurà una política de no priorització de constructores. Unes no podran anar davant d’altres per qüestió de favoritisme o relació laboral o personal. La durada d’aquesta llicència serà de màxim un any, i es té el compromís de retornar el terreny al seu estat original.

Així mateix, Jover ha explicat que els titulars de les llicències tindran dret a rebre un cànon per part de les empreses que portin terres. Existeixen tres trams diferenciats en aquest sentit. Un serà el preu de recepció, emmagatzematge i control de residu, l’altre la càrrega i transport a l’abocador definitiu, i el cànon d’aquest abocador definitiu.

Comentaris

Trending